Tallinder ihmeissään – epätodellisen pelikiellon anatomia

TPS-puolustaja Henrik Tallinder harjoitteli torstaiaamuna muun joukkueen mukana, mutta pelaavan kokoonpanon ulkopuolisten pelaajien joukossa. Hän tiesi jo jotain, mikä kiekkokansalle paljastui vasta iltapäivällä. Liigan kurinpitäjä Sampo Liusjärvi langetti ruotsalaiskonkarille yhden ottelun pelikiellon viime viikonlopun HIFK-ottelun tilanteesta, jossa Micke-Max Åsten loukkaantui.

Tallinder ja Åsten kamppailivat aloitustilanteessa, kunnes HIFK-hyökkääjä sortui jään pintaan ja hänet talutettiin hetkeä pukuhuoneeseen. HIFK-leiristä lipsautettiin potilastietolain vastaisesti Åstenin saaneen tilanteessa aivovamman. Maallikon silmin ja parilla hidastuksen kelailulla tilanne näytti varsin tavanomaiselta kamppailupelaamiselta, jossa pienempi ja kumartunut Åsten saa jonkinlaisen kolhun. Kurinpitäjä näki tilanteen tarkemmalla kelailulla niin, että Tallinder lyö Åstenia mailalla silmään.

– Tämä on epätodellista. Olen niin väsynyt tähän paskaan, huvittunut Tallinder puuskahti kuultuaan tuomion perustelut.

Jotain epätodellisen oloista tuomiossa on ilman asianosaisuuttakin. Liusjärvi perustelee, ettei Tallinderin maila nouse tahattomasti, mutta lisää kuitenkin myöhemmin, ettei maila välttämättä osu tahallisesti Åstenia. Siis ehkä tahallaan, mutta kenties kuitenkin tahattomasti?

Jokseenkin erikoinen on myös todetun teon ja rangaistuksen välinen suhde. Liusjärven rakeiselta nauhalta näkemä ja kuvailema teko on kiekkotermein keihästys. Liigatason pelaaja tuskin lyö vahingossa mailantupella vastustajaa, ja Liusjärven todistelun mukaan isku kohdistuu vielä raskauttavasti vastustajaa silmään. Kuulostaa kutakuinkin teolta, josta ei pitäisi selvitä yhden ottelun huililla. 

Äkkiseltään ajatellen tällaista epäsuhtaa perustelujen ja sanktion välillä ei saisi ammattilaistason askartelussa ilmetä. Jos teko oli tahaton kamppailutilanteen seuraus, ulosajokin oli ehkä liikaa. Jos teossa todetaan mitään muuta kuin epäonnista tahattomuutta, Tallinderin syysloman pitäisi olla mittavampi.

This is unreal, Sampo.