Tällainen kaveri oli Raumalla mysteerisen miehen maineessa oleva Tony Ott - katso kuvat

Juuri Lukon valmennustiimiin liittynyt Tony Ott keskusteli päävalmentaja Kai Rosvallin (oik.) ja kakkosvalmentaja Esko Sahlstedin kanssa harjoituksissa marraskuun lopulla 1976.

Kiekkoareena kertoi marraskuun lopulla Tony Ottista, joka toimi historian toisella SM-liigakaudella 1976-77 Rauman Lukon päävalmentajana viiden ottelun ajan.

Ott oli Lukon historian ensimmäinen ulkomaalainen päävalmentaja, joka jäi ainakin Raumalla mysteerisen miehen maineeseen. Ensimmäisessä Länsi-Suomen lehtijutussakin 1. joulukuuta 1976 miehen nimi esiintyi kuvaavasti muodossa Tony Odd (englanniksi outo).

- Se mieshän oli ihan bluffi, tiivisti Lukon tuolloinen kakkosvalmentaja ja Ottin äkkilähdön jälkeen ohjat napannut Esko Sahlstedt. 

Kiekkoareena selvitti Ottin taustoja hieman lisää ja otti yhteyttä TPS-legenda Juhani "Juuso" Wahlsteniin, joka aikanaan suositteli Ottia Lukolle. 

Wahlsten kertoo, että oli tutustunut mieheen aikanaan 1970-luvulla Helsingissä ja käynyt myöhemmin tervehtimässä häntä St. Louisissa. Wahlsten järjesti 1970-luvulla jääkiekkoryhmien matkoja Pohjois-Amerikkaan ja kävi tutustumassa yhteen Ottin kiekkokouluista.

– Kävin perheeni kanssa St. Louisissa tarkistamassa Tonyn tilanteen. Silloin hän työskenteli yksityisessä luisteluklubissa, jossa hän oli jääkiekon opettajana klubin tekojäällä, Wahlsten kertoo.

Wahlsten toimitti Länsi-Suomelle esitteitä, joiden mukaan Ott pyöritti Castle Oaksin jääkiekkokoulua Chesterfieldissa Missourissa. Esitteen takakannesta löytyvässä esittelyssä Tony W. Ottin kerrottiin pitäneen useampia jääkiekkokouluja ja valmennusklinikoita.

Hänet mainittiin myös lahjakkaana kirjoittajana, joka oli ollut aikanaan maineikkaan kiekkojulkaisun The Hockey Newsin toimittaja. Esitteen mukaan Ottilta oli tulossa myös kuusi isoa jääkiekkovalmentamisesta kertovaa kirjaa.

"Ollaan täysin väärillä jäljillä, jos nuori lahjakas kaveri jättää koulunsa kesken sen tähden, että luulee elävänsä kiekkoilijan maineella. Näin hän katkaisee vain oman kurkkunsa."

Wahlstenin mukaan Ott oli kiinnostunut Neuvostoliiton valmennusmetodeista. Se käy ilmi 16–20-vuotiaille junioreille tarkoitetun kesäharjoitteluohjelman esitteestä, jossa ohjelman kerrottiin olleen neuvostoliittolaisten huippuvalmentajien suunnittelema. Metodien kehittäjänä mainitaan Anatoli Tarasov, jota pidetään venäläisen jääkiekkoilun isänä. Tarasovin valmennuksessa Neuvostoliitto voitti muun muassa yhdeksän MM-kultaa ja kolme olympiakultaa.

Neuvostoliittolaisten ajatusten korostaminen ja tuominen esitteiden kanteen lienee ollut aikanaan rohkea veto, sillä suurvaltojen välit olivat kylmän sodan vuosina pahimmillaan jäiset, tuolloin 70-luvullakin vielä vähintäänkin viileät.

Mainitun Länsi-Suomen vuoden 1976 painoksen mukaan Ottilla oli takanaan ammattilaisotteluita, mutta ura oli päättynyt loukkaantumiseen. Hän oli tehnyt lyhyitä valmennusjaksoja yliopistojoukkueissa ja pitänyt omia kiekkokoulujaan. Kotimaaksi kerrottiin Kanada.

Wahlsten pystyy vahvistamaan vain, että Ott asui Yhdysvalloissa ja toimi jääkiekon opettajana.

– Mielenkiintoinen persoona. Samanhenkinen kasvattajavalmentaja kuin minäkin, Wahlsten, 78, muistelee.

Kiekkoareena sai haltuunsa Tony Ottin kiekkokoulun esitteitä. Lukon entinen valmentaja oli kiinnostunut Neuvostoliiton fysiikkavalmennuksesta.

Turkulaisen mukaan Ottilla oli kiinnostusta lähteä tutustumaan eurooppalaiseen jääkiekkoon. Vuonna 1976 hän olikin tullut Suomeen tuottamaan jääkiekkomateriaalia ja tekemään opetuselokuvaa Wahlstenin ja toisen pelaaja- ja valmentajalegendan Seppo Liitsolan kanssa.

Wahlsten uskoi, että Ott voisi olla ratkaisu huonosti kautensa aloittaneen Leena-vaimon kotikaupungin joukkueen ongelmiin.

Ottin alku Raumalla olikin lupaava. Mustien aurinkolasien miehen liityttyä valmennustiimiin Lukko voitti ensin 5. joulukuuta Ilveksen Tampereella lukemin 3–8 ja perään kotonaan Forssan Palloseuran 12–2. Pelaajienkin vastaanotto vaikutti tervetulleelta. 

– Ott on tuonut joukkueeseen huumoria. Siinä on homman salaisuus. Aivan selvästi kaikki on tähän asti ollut henkiseltä puolelta kiinni, kapteeni Matti Forss arvioi Länsi-Suomelle.

Tony Ott muistetaan Raumalla muun muassa mustista laseistaan. Tässä kuvassa hän lymyilee taustalla, kun Juhani Wallenius on tullut puimaan asioita vaihtoaition eteen.

Helmikuussa päävalmentaja Kai Rosvall lähti ja seurajohto nosti Ottin puikkoihin. Viidestä ottelusta Ottin komennossa Lukko hävisi neljä. Ott itse kertoi myöhemmin, ettei olisi edes halunnut päävalmentajaksi. Hän päästeli kovaa tekstiä Turun Sanomille vielä ennen lähtöään takaisin Pohjois-Amerikkaan.

– Kun joku voi jatkuvasti myöhästellä ja jäädä pois harjoituksista, puhumattakaan siitä, että tulee juopuneena harjoituksiin, niin jossain on jotain pahasti vialla...

– Ollaan täysin väärillä jäljillä, jos nuori lahjakas kaveri jättää koulunsa kesken sen tähden, että luulee elävänsä kiekkoilijan maineella. Näin hän katkaisee vain oman kurkkunsa, Ott pudotteli.

Ott uhosi tulevansa Kanadan tiimissä Wienin MM-kisoihin ja palaavan niiden jälkeen Suomen länsirannikolle. Hän piti jatkoa Lukossa mahdollisena, sillä kulunut kausi oli opettanut paljon ensi syksyn varalle.

Syksy tuli – Raumalle ilman Ottia.