Takaisin ykkösketjuun

Näkemiin, mutta ei välttämättä hyvästi. Joni Vesalainen lähti etuajassa Raumalta Mikkeliin. Kuva: Pekka Lehmuskallio.

Joni Vesalainen istahtaa kahvilan kulmapöytään, hörppää valkoisesta kupista ja antaa vastauksen siihen, miksi hän lähtee Lukosta Jukureihin.

– Mä haluan ykkösketjuun.

Vesalainen on tottunut olemaan esillä, vetämään isoa roolia, vaikuttamaan asioihin.

Parhaan tarinansa hän on tehnyt JJK:n toimitusjohtajana. Silloin hän teki seurassa paljon ja sai aikaan paljon.
JJK nousi pääsarjatasolle, voitti mitalin ja raivasi paikan eurokentille.

Vesalainen sai palkintonsa Suomen Urheilugaalassa. Hänet arvostettiin vuoden markkinointiteon arvoiseksi.
Niiden kokemusten rinnalla hän koki vajonneensa Lukossa nelosketjun työmyyräksi.

– Lukko on hyvä paikka, mutta se on myös perinteinen vanha seura. Yritin tuoda itseäni tykö, mutta ei se tarvitse mua niin paljon kuin haluan antaa, Vesalainen toteaa.

– Eikä tämä ole arvostelua. Täällä ei vain ole tarvetta, hän jatkaa.

"Siellä ollaan kuin Berliinin muuri olisi kaatunut. Se on ainutlaatuinen paikka päästä tekemään JJK 2.0."

Mikkelissä taas on. Jukurit edustaa suomalaisessa liigajääkiekossa toista ääripäätä. Koskaan aiemmin Mikkelissä ei ole pelattu pääsarjatasolla, joten Vesalainen pääsee iskemään oman kuokkansa neitseelliseen maaperään.

– Siellä ollaan kuin Berliinin muuri olisi kaatunut. Se on ainutlaatuinen paikka päästä tekemään JJK 2.0, Vesalainen muistuttaa.

Hänen sopimuksensa Lukon kanssa ulottui tämän kauden loppuun asti. Miehen valkoinen Volvo on kuitenkin jo nyt kattoa myöten täyteen pakattu. Vesalaisen viimeinen työpäivä Raumalla oli kuluvan viikon perjantaina.

Hän aloittaa Jukurien myyntipäällikkönä jo 5. tammikuuta.

– Se johtuu Jukurien tarpeesta. Mulle jää 162 työpäivää ennen seuraavan kauden alkua. Mulle jää yhdeksän kuukautta aikaa synnyttää, Vesalainen kuvailee.

– Jos olisin jäänyt kevääseen asti tänne, valmistautumisaika olisi jäänyt niin lyhyeksi. Olisi ollut kiva olla täällä loppuun asti, mutta sitten niskassa olisi ollut huoli siitä, miten asiat Mikkelissä sujuvat.

Lähtiessään Vesalainen esitti vielä Lukolle yhden toiveen. Hän pyysi mitalia, jos Lukko sellaisen saavuttaa.
Seuran toimitusjohtaja Timo Rajala lupasi sellaisen toimittaa.

– Kyllä tämä mun joukkueeni on loppukauden. Katsotaan, myöntääkö Raumam Boja mulle kolmen kuukauden jäsenyyden, Vesalainen heittää.

– Kyllä mä täällä tulen vielä pyörimään. Kultamitalin tulen hakemaan. Ja silloin tulen käymään, kun Risto Dufvan nimikkokatu avataan.

Mihin se tulee?

– Kai se tuolta Uotilan suunnalta pitäisi löytyä. Joku kuja sieltä.

Vaikka Rauma jää taakse, Vesalainen kulkee yhä Dufvan kanssa yhtä matkaa. RD päätti ensin, että hänen on aika palata Mikkeliin. Sitten samaan kaupunkiin päättivät suunnata Harri Tammiruusu toimitusjohtajaksi ja Ville Nieminen kakkosvalmentajaksi.

– Sitten se oli menoa. Ihan sama, mihin olisi menty. Mä uskon hyvään porukkaan.

Vesalainen on ilmoittanut Lukolle, ettei hän välttämättä näytä perävalojaan lopullisesti Raumalle. Kaupunki on miellyttänyt sekä Jonia että hänen Sari-vaimoaan, ja juurtuminen rannikolle olisi ollut helppoa.

"Kyllä tämä mun joukkueeni on loppukauden. Katsotaan, myöntääkö Raumam Boja mulle kolmen kuukauden jäsenyydenn."

Hänen viestinsä on ollut, että jos jossain vaiheessa tarjolla olisi isompaa ruutua, hänelle ainakin soitettaisiin ja kysyttäisiin kiinnostusta.

– Enemmän mä lähden itkien kuin nauraen.

Vesalainen muutti Raumalle heinäkuussa 2014. Puolentoista vuoden pakerruksen jälkeen hän tuntee Lukon organisaation ja toimintatavat läpikotaisin.

– Jos jotain parannusehdotuksia pitää heitellä, niin Lukko voisi heittäytyä enemmän. Seura tietää asemansa ja tekee juttuaan, mutta heittäytymistä ja nöyrtymistäkin voisi olla enemmän, Vesalainen visioi.

– Yhteisöllisyys on hyvää, mutta se voisi olla vielä syvempää noilla resursseilla. Jyväskylässä JYP on urheilullisesti huippuorganisaatio, mutta se ei ole lähellä ihmistä. Ihmiset tulevat hallille muistakin syistä kuin pelin takia.

– Haluaisin esimerkiksi nähdä pelaajia täällä lipunmyynnissä. Haluaisin nähdä, että Lukko jalkautuisi vielä enemmän. Olen itse sen tyylinen.