Taistelu pistepörssin voitosta: Tapparan Haapala ja Savinainen ottavat toisistaan mittaa haulikolla ja lasertähtäimellä

Tapparalaisten keskimääräiset laukaisupaikat ja -määrät tasakentällisin 5 vs. 5.

Tapparan kevätkauden kenties kiinnostavin taistelu käydään joukkueen sisällä. Kumpi nappaa pistepörssin voiton, Henrik Haapala vai Veli-Matti Savinainen?

Erityisen kiinnostavaa ovat herrojen erilaiset maalintekostrategiat. Kiekkoareena tarkasteli tapparalaisten laukaisusaldoja tasakentällisin 5 vs. 5 alkukauden (ensimmäiset 30 peliä) osalta. Tasakenttätilastot kertovat pelaajien perusominaisuuksista hieman terävimmin kuin ylivoimasaldot.

Henrik Haapala on ollut tappavan tehokas. Hänen saldonsa on jäätävä. Haapalan tehokkuusprosentti tasakentällisin on 19,4 %. Haapalan lukeman poikkeuksellisuutta korostaa se, että Tapparan toiseksi tehokkaimman, Jere Karjalaisen, prosenttilukema on 9,1.

Koko Liigassa yli 20 kertaa laukoneista Haapalan edelle tehokkuudessa tasakentällisin menee vain Pelicansin Henri Heino (21,7 %). Haapalan laukaus ei sinällään ole erityinen, mutta hän kykenee liikkeellään ja oveluudellaan luomaan laadukkaita vetopaikkoja ja maalintekotilanteita.

Savinainen on puolestaan ampunut tasakentällisin Tapparasta eniten. Hyökkääjistä toisena oli Jukka Peltola. Puolustajista kuteja kertyi eniten Aleksi Saloselle. Valtteri Kemiläisen laukauksia/ottelu-suhde on hyvin lähellä Salosta.

Savinainen laukoo paljon, mutta osumatarkkuus on kuitenkin kehno. Peräti 55,4 prosenttia Savinaisen laukauksista on mennyt ohi. Savinainen laukaus on pikemminkin luonnonvoima kuin teknisesti moitteeton suoritus. Savinaisen lyöntilaukaus on epätarkkuuden ohella myös hieman hidas – kannattaa seurata, kuinka korkealla hänen mailansa käy laukauksen virityksen yhteydessä.

Alkon tuotekuvasto tietää kuvailla Haapalan helmeileväksi omenaviiniksi: hapokas, kupliva, oranssinkultainen, kevyen yrttinen. Savinainen on samassa julkaisussa talon lonkero – kirpeä, limettinen, kypsän katkeroarominen.

Helmeilevä omenaviini vai talon lonkero? Ei sen niin väliä, kumpikin toimii loppupeleissä. Olennaista on havainto, että erilaisilla laukaisustrategioilla voi tehdä tulosta.

Haapala on poikkeus

Haapala on koko Liigan tasakenttätilastossa tehokkuudellaan (maalit/laukaus) top20-listallakin poikkeus: seuraavaksi parhaan tehokkuusprosentti on 13,8 (Jukureiden Henrik Koivisto).

Otetaan vielä varsinaisen tarkastelun ulkopuolelta (alle 20 kertaa laukoneista) esiin tapparalainen lupaus: Joona Luodon tehokkuusprosentti on 20 %. Ennen nuorten kisoihin lähtöään Luoto ehti paukuttaa 8 pelissä 4 kaappia.

Laukaisu- ja tehokkuustilasto perustuu monimutkaiseen yhdistelmään erilaisia ominaisuuksia ja riippuvuussuhteita: kuka haluaa ampua, kuka osaa ampua, kuka pääsee hyville paikoille, kenelle syötetään hyville paikoille.

Ne, jotka osuvat hyvällä prosentilla maalipuiden sisään, eivät välttämättä aina ole erityisen hyviä maalintekijöitä. Tapparasta kehikoiden sisään on osunut tarkimmin Martin Røymark. Røymarkin laukauksista vain 15,9 prosenttia on mennyt ohi. Niiden myötä syntyi 3 maalia.

Røymarkin ohella samaan kastiin ohilaukaustilastossa menevät Jan-Mikael Järvinen (18,5 %) ja Juhani Jasu (23,3 %). Järvistä, Jasua ja Haapalaa yhdistää myös se, että he ampuvat selvästi lähempää kuin esimerkiksi Repo ja Savinainen. Vaikka läheltä ampuminen voi johtua monesta syystä, kielii se usein laukauksen keveydestä. Haapala (25,9 %) on tässäkin sarjassa poikkeus: Haapala sekä osuu maalipuiden väliin että tekee paljon maaleja. Keskimäärin 37 prosenttia tapparalaisten laukauksista on mennyt ohi maalin.

Yleisesti voidaan sanoa, että mitä parempi laukaus pelaajalla on, sitä kauempaa hän yrittää. Siksi kuteja menee myös enemmän ohi. Toisaalta monelle heikosti laukovalle ampuminen on vain keino katkaista peli tai saada aloitus vastustajan päähän.

Saravo takapotkuinen tammitynnyrissä muhinut viski

Tapparan puolustajista eniten ohi on paukuttanut Otso Rantakari (51,9 prosenttia). Pekka Saravo on ampunut ohi vain 28,6 prosenttisesti, mutta pakkeihinkin pätee sääntö: jos et ammu, et tee maaleja. Saravo laukoi vähiten - maaleja alkukaudella nolla.

Saravo on laukonut koko joukkueesta suhteellisesti eniten blokkiin, päin vastustajan kenttäpelaajaa. Saravo yltää tässä Liigan tilastossa sijalle neljä (kärjessä HIFK:n Joe Finley). Saravon strategia on kuitenkin tietoinen, yhdessä valmennusjohdon kanssa tarkkaan mietitty ja vuosien saatossa huippuunsa jalostunut – Saravo pehmittää kudillaan vastustajan blokkaajat. Niin kuin laulussakin, korjaan: Saravon omassa laulussakin, sanotaan: ”kun Saravo lämmää, älä tuu tielle”. ”Kun maila on kädes, se on maali tai henki”. Näillä saldoilla se on useammin vastustajan henki kuin maali.

Jos Haapala on helmeilevä omenaviini ja Savinainen talon lonkero, Saravo on vuosikymmeniä tammitynnyrissä muhinut laatuviski. Saravoita ei enää kaupoista saa, mutta vanhempi katalogi antaa seuraavat tuntomerkit: syvänsininen, miedon savuinen, hennon mineraalinen, paahteinen, takapotkuinen.

Tapparan laukaisutilastoja tasakentällisin.