Taas mennään 8-tiellä

Viisi päivää ja neljä peliä. Ässien viikko-ohjelma on niin tiivis, että tämä viikko on pyhitetty pelaamiselle. Tiistaina kotona KalPa, tänään Turussa TPS, perjantaina kotona Kärpät ja lauantaina Raumalla rakas Lukko. Tahti on typerryttävä.

Jos joku väittää, että sarjaohjelmalla on pohjustettu parhaat mahdolliset lähtökohdat ”terässarjalle”, niin perusteluksi kelpaa korkeintaan odotettavissa olevasta väsymyksestä seuraavat tunnekuohut. On niillä tunnekuohuilla muitakin kutsumanimiä, mutta muistutettakoon, että loppuviikolla nyrkkeillään myös perinteinen Tammer-turnaus.

Onko tässä enää mitään järkeä? On tietysti, peleistä seurat saavat rahakorvauksen. Treeneihin ei myydä pääsylippuja kuin ani harvoin.

Pelaajien vinkkelistä viikko tosin on uuvuttava. Harjoittelun vuoro on joskus muulloin, palautumisen samoin. Edes treeniaddiktina tunnettu Ville Uusitalo ei ehdi tällä tahdilla Isonmäen uusitun areenan kuntosalille kuin käväisemään.

Itse asiassa tahti on niin hengästyttävä, että jopa varusteilta mitataan palautumiskykyä. Kiitos tuotekehittelyn, sitä myös löytyy. Nykyaikaiset jääkiekkovarusteet ovat materiaaliltaan niin kovaan käyttöön tehtyjä, että palautuminen edellisen illan pelistä tai treenistä ei ole 2010-luvun kiekkovehkeiden osalta ongelma.

Vain hanskojen kuivuminen on hidasta. Siihen tarkoitukseen huoltajat ovat kekseliäästi kehitelleet ”joulukuusen” – jolla sivumennen todeten ei ole mitään tekemistä Mixu Paatelaisen kohtaloksi käyneen pelisysteemin kanssa.

Ilmaa puhaltava laite kuivaa kiekkokäsineiden nahkaosat jo erätauon aikana. Näin tehdään, ellei käytössä satu olemaan useita ”pelipareja” niin kuin Pietarin SKA:n supertähdellä Ilja Kovaltshukilla, jota varten vaihtoaitiossa on p:llä alkavan kolajuoman lisäksi yleensä yksi ”kaappikuiva” pari sinipunavalkeita. Ilja ojentaa kätensä ylös ja vähän takaviistoon, huoltaja kiskaisee märät hanskat käsistä ja törkkää kuivat tilalle...

No, Turun illassa tarjolla ei ole Kovaltshukia eikä hanskojen vaihtopalvelua. Koska varustehuolto on Aki Bergin NHL-statuksesta huolimatta kaikilla samaa tasoa, ratkaisun ydin löytyy pelaajista.

Miten he ovat palautuneet tiistai-illan taistoista? Ammattilaiskiekkoilijat ovat niin huippuunsa harjoitella, että tuplapelien tuoma fyysinen kuorma nousee vain harvoin ratkaisutekijäksi. Henkinen väsymys on eri juttu, mutta viikon peli numero 2:ssa korvien väli on vielä taatusti tuoreena jokaisella kaukalogladiaattorilla.

OHO! Kaukalossa nähdään koko Liigan pistepörssin ykkönen. TPS:n Eric Perrin on kasannut 22 pelissä 22 (5+17) pistettä. Ei hassummin 40-vuotiaalta.

AIEMMAT KOHTAAMISET: Aakkosjärjestyksen kaksi viimeistä kohtaavat toisensa vasta toisen kerran tällä kaudella. Tasan kuukausi sitten Ässät oli kotikaukalonsa kirkkaissa valoissa ja pyhän perheystävällisessä pelissä lukemin 5–3 parempi. Siinä ottelussa Jarno Kärki kiskaisi kaksi maalia, TPS:n tehokkain oli rivistä jo kasitietä pitkin pohjoiseen poistettu Tero Koskiranta (1+1).

TÄTÄ ENNEN: TPS teki onnistuneen matkan 9-tietä pitkin Tampereelle ja haki vammojen runtelemalta Ilvekseltä kolme pistettä 3–1-voitolla. Ässien tiistain kotipelissä herkkuja nähtiin yksi maali ja yksi minuutti enemmän. KalPan Patrick Davis iski 3–2 ja ratkaisi jatkoajan ajassa 61.08.

SITAATTI: ”Kohta sen ensimmäisen maalin on tultava, perkele”, kommentoi Mikko Vainonen Satakunnan Kansassa. Pohjois-Amerikan paluumuuttaja on pelannut Liigaa kolmessa ottelussa – tosin vasta 28 ottelun verran.

SEURAA NÄITÄ:

  1. HIFK-kasvatti Mikko Vainonen oli avata maalitilinsä patapaidassa jo ensimmäisessä ottelussaan tiistaina. Isokokoinen järkäle pääsi hyvälle vetopaikalle jo avausvaihdossaan, ja oli upottaa KalPan jatkoajalla päästessään avopaikkaan. Vastustajan mailan varsi kuitenkin esti liigauran ensimmäisen synnyn.
  2. TPS:n ikinuoret nelikymppiset. Eric Perrin ja Petteri Nummelin ovat ylivoimalla yhä sarjan top 5 –virtuooseja, eikä ikä ole hidaste tasakentällisinkään. Tomi Kallio on vasta 38-vuotias, siksi ei tarvitse ihmetellä, että edellisen Ässät-pelin peliaika oli yli 25 minuuttia.
  3. Aleksi Saarelan maalivire. On sekä Ässien että kaksikymppisten kotikisaodotusten kannalta erinomainen asia, että jykevä laitilalainen on osunut kahdessa viime pelissä yhteensä kolme kertaa. Asian voi ilmaista myös niin, että nuori sentteri on tehnyt 60 prosenttia tämän liigakauden peleistään kahdessa viime ottelussa.
  4. Mustavalkea ylivoima. TPS on koko liigan paras ylivoimajoukkue. Tiistain Ilves-voitto lohkesi kahden yv-osuman turvin. Tupsukorvien tainnuttajina kunnostautuivat Dave Spina ja Tomi Kallio sekä molemmissa osumissa pohjustajana ollut Ilkka Pikkarainen, joka on ihmisjärkäleenä vaikea pysäytettävä.
  5. Otteluruuhkan terveystilanne. Porilaisten potilashuoneessa on lähes yhtä paljon ruuhkaa kuin terveyskeskuksen influenssarokotuksessa. Tiistain KalPa-pelissä kävi kalpaten muutenkin huono-onniselle Masi Marjamäelle, joka on nyt sivussa ylävartalovamman vuoksi.
    TPS:n riveissä on edelleen Lauri Tukosen kokoinen aukko. Myös Tomas Mojzis on sivussa ”pienen vamman” vuoksi.