Sydänasiat nousevat ajoittain otsikoihin - muistatko nämä tapaukset?

Oskari Korpikari edusti urallaan Kärppiä, Bluesia, Pelicansia ja Jokereita. Kuva: Juha Sinisalo

Ei ole mitenkään ainutlaatuista, että jääkiekkoilijoiden sydänongelmat nousevat otsikoihin. Kiekkoareena listasi muutamia tapauksia. 

Teppo Numminen:

Suomalaispelaajista tunnetaan ehkä parhaiten Teppo Nummisen sydänongelmat. Esimerkiksi syksyllä 2007 Numminen saapui Buffalo Sabersin harjoitusleirille, jonka kärkeen pelaajille tehtiin lääkärintarkastukset. Ne paljastivat, että Nummiselle on syytä tehdä sydänoperaatio.

- Buffalon lääkärit ovat päättäneet, että Numminen tarvitsee leikkauksen saadakseen sydänlihaksensa kuntoon, Buffalon silloinen GM Darcy Regier totesi seuran tiedotteessa.

Numminen kärsi sydämen sivuäänistä lapsesta asti. Niiden takia hän oli käynyt sydänleikkauksessa jo kahdesti aiemmin.

Rich Peverley:

Maaliskuussa 2014 maalit siirtyivät toissijaiseksi asiaksi Dallas Starsin ja Columbus Blue Jacketsin välisessä ottelussa, kun Starsin Rich Peverley sai sydänkohtauksen vaihtoaitiossa.

Ottelu keskeytettiin, ja tapaus päätti myös Peverleyn uran. Työsulkukaudella JYPiä edustanut sentteri joutui sydänleikkaukseen, eivätkä Dallasin lääkärit antaneet hänelle pelilupaa seuraavan kauden alussa.

Jiri Fischer:

Vastaava tapaus päätti myös Detroit Red Wingsin tshekkipuolustajan Jiri Fischerin uran. Hänen kohtalonpäivänsä oli marraskuussa 2005, jolloin Fischer lyyhistyi tajuttomana vaihtoaitioon ottelussa Nashville Predatorsia vastaan.

Hänet saatiin elvytettyä, mutta mies ehti olla tajuttomana kuusi minuuttia.

Craig Cunningham:

Viime kauden vakavin tapaus nähtiin AHL-kaukaloissa. Tucson Roadrunnersin Craig Cunningham lyyhistyi jäälle kesken alkuverryttelyn.

Hänen sydämensä pysähtyi, eikä sitä saatu toimimaan heti. Urallaan 63 NHL-peliä pelannut Cunningham selvisi hengissä, vaikka hänen sydämensä oli pysähdyksissä kaksi päivää.

Tila oli vakava, sillä Cunnighamille tehtiin leikkaus, jossa hänelle asennettiin keinotekoinen keuhko. Operaatio vaikutti verenkiertoon niin paljon, että pelaajan toinen jalka jouduttiin amputoimaan.

Oskari Korpikari:

Suomalaispelaajista Oskari Korpikarin ura tuli päätökseensä sydänvaivojen takia tammikuussa 2016.

Kärppiä, Bluesia, Pelicansia ja Jokereita edustanut puolustaja joutui lopettamaan, kun häneltä löydettiin synnynnäinen sydänvika.

- Normaalia elämää pystyy jatkamaan, mikä on hieno asia, Korpikari sanoi Jokerien tiedotteessa.

Rauli Levonen:

Yhtä hyvin ei käynyt Rauli Levoselle. Ässissä Suomen mestaruudenkin voittanut hyökkääjä menehtyi sydänkohtaukseen 28-vuotiaana joulukuussa 1981.

Tuolloin Levosen yllä oli sittemmin jo edesmenneen Porin Kiekko-Salamoiden paita, ja vastustaja pelissä oli raumalainen HC Ganal.

Levonen tunsi kipua sydämessään, ja hänet kiidätettiin sairaalaan, jossa hän menehtyi.

Aleksei Tsherepanov:

Yksi jääkiekkoilun lähihistorian traagisimmista hetkistä koettiin 13.10.2008 Avangard Omskin ja Vitjaz Tshehovin välisessä KHL-ottelussa. Se päätti huippulahjakkaan Aleksei Tsherepanovin elämän.

Vain 19-vuotias lupaus menetti tajuntansa ottelun loppuhetkillä. Tsherepanov tuli vaihtoon ja tuupertui vaihtoaitioon. Hetkeä ennen vaihtoon tuloaan hän oli törmännyt kevyesti Jaromir Jagrin kanssa.

Omskia edustanut Tsherepanov kärsi sydänvaivoista. Asiantuntijoiden mukaan hänen ei olisi pitänyt pelata jääkiekkoa ammattilaistasolla.

Tilanteessa oli dramatiikkaa, sillä Omskilla oli käytössään defibrillaattori, mutta sen akku oli tyhjentynyt. 

Kuolemansyyntutkinnassa paljastui, että Tsherepanov oli myös käyttänyt dopingia.