Suomi-kiekon suurlähettiläät Koivu ja Selänne kunniagallerian jäseniksi

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF aateloi tänä vuonna kuusi kiekkoilijaa IIHF:n Hall of Famen eli kunniagallerian jäseniksi.

Suomalaispelaajista kunnian saavat Saku Koivu, 42 ja Teemu Selänne, 46.

Molemmat lopettivat pitkät ja menestyksekkäät NHL-uransa keväällä 2014. Selänne pelasi uransa viimeisellä kaudella myös leijonapaidassa ja oli voittamassa olympiapronssia Sothsissa. Kevään 1995 MM-kultasankari ja monien muiden arvokisojen onnistuja Koivu jätti osallistumatta Venäjän olympiaturnaukseen.
 

Pallo-Jofa ja uran päätösturnaus. Teemu Selänne huipensi maajoukkueuransa Sotshin olympiakaukalossa. Tuloksena oli pronssimitalin lisäksi turnauksen pistepörssin seitsemäs sija, valinta tähdistökentälliseen ja turnauksen MVP:ksi. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Selänne on 43 tehopisteellään kaikkien aikojen tehokkain jääkiekkoilija olympiakaukaloissa. Hän saavutti urallaan neljä olympiamitalia (pronssia 1998, 2010, 2014 ja hopeaa 2006). NHL:ssä Selänne laukoi pitkällä urallaan peräti 684 maalia ja juhli kesällä 2007 Stanley Cupin voittoa Anaheimin paidassa.

Selänne puki leijonapaidan ensi kertaa päälleen juniorimaajoukkueessa jo 1980-luvulla – eli aikoina, kun punakoneen rintaan oli printattu CCCP ja suomalaisiin seteleihin sana "markkaa". A-maajoukkueura alkoi 1991 ja kesti käsittämättömät 23 vuotta.

Leijonien pitkaikainen kapteeni Koivu saavutti Selänteen tavoi neljä olympiamitalia (hopeaa 2006 sekä pronssia 1994, 1998 ja 2010). Yksi Suomi-kiekon ikimuistoisimmista turnauksista nähtiin ja koettiin 1995, kun nuori TPS-sentteri oli voittamassa Tukholman Globenissa MM-kultaa 1995.

Suomalaiskaksikon lisäksi kunniagallerian jäseniksi nousevat Saksan Uwe Krupp, Kanadan Joe Sakic, Yhdysvaltain naiskiekkoilun lähettiläs Angela Ruggiero ja Itävallan Dieter Kalt.