Suomalaisen NHL-kykyjenetsijän sata matkayötä vaihtuivat valmennustyöhön Tanskassa

Petri Skrikolla on kotonaan Herningissä maisemia katsottavaksi. Kuva: Pasi Peltola

Sen voi jo luvata, että NHL:ssä mittavan uran pelanneen Petri Skrikon, 55, uusissa kotimaisemissa vietetään ensi keväänä huimaa hulabaloota. Juhliiko Skrikon toistamiseen valmentajakseen palkannut Herning seuran Tanskan mestaruutta numero 13, on eri asia.

Joka tapauksessa Herningin kadut täyttyvät kevätriehassa. Leijonat pelaa MM-kisojen alkulohkonsa jokseenkin Skrikon kotikaupungin Lappeenrannan kokoisessa Herningissä.

"Mitenhän Lappeenrannassa riittäisi katsojia, jos siellä olisi Kisapuiston nykyinen halli, yli kymmenentuhannen katsojan toinen jäähalli ja Kimpisellä 12 000 henkeä vetävä jalkapalloareena?"

- Tämä on melkoinen palloilukaupunki. Seuramme kotihalli vetää 4000 katsojaa. MM-kisat pelataan 11 000 katsojan monitoimiareenassa. Lisäksi paikallisella jalkapalloseuralla Midtjyllandilla on 12 000 katsojan hieno stadion, kertoo Herningiin jo asettunut Skriko.

- Mitenhän Lappeenrannassa riittäisi katsojia, jos siellä olisi Kisapuiston nykyinen halli, yli kymmenentuhannen katsojan toinen jäähalli ja Kimpisellä 12 000 henkeä vetävä jalkapalloareena, Skriko hymähtää.

Leijonia niin olympialaisissa kuin Kanada-cupissakin edustanut Skriko pelasi NHL:ssä vuosina 1984-93 viiden seuran väreissä yli 500 ottelua. Viimeisimmät 11 kautta hän työskenteli NHL-seurojen kykyjenetsijänä. Miten NHL-kuvioista saattoi innostua palaamaan valmennushommiin?

- Scouttina matkapäiviä kertyi yli sata vuodessa. Sen kun kertoo yhdellätoista, voi pohtia, alkaako matkustaminen jo tuntua, Skriko vastaa.

Skriko vietti Herningissä kuusi kautta pelaajana (1993-99), heti perään kaksi valmentajana ja palasi vielä pari vuotta SaiPassa komennettuaan vajaaksi kahdeksi kaudeksi Odensen valmentajaksi. Jokin Tanskassa siis kiehtoi. Matkapäivät huomioiden, taisi Agnes Skrikollakin olla vain myönteistä sanottavaa isännän valmennushommiin palaamisesta.

Petri ja Agnes ovat jo pakanneet muuttokuormansa ja asettuneet maisemakotiinsa Herningin keskustaan 11. kerrokseen.

- Saimaa jäi taakse. Heinäkuu kuluu asioita järjestellessä ja ehkä jollain pikku lomamatkalla Tanskasta käsin. Johdetut harjoitukset pyörivät viime perjantaihin asti. Palaamme yhteen 24. heinäkuuta, Skriko kertoo.

Keski-Jyllannissa, pyrähdyksen päässä Saksasta, sijaitsevan Herningin seura on nimeltään komeasti Blue Fox. Sen voittamista 12 mestaruudesta Skriko on ollut mukana peräti viidessä, neljästi pelaajana ja kerran valmentajana.

Suomalaisia riveissä on tulevalla kaudella ainakin kolme: seurassa jatkava hyökkääjä Toni Kallela, JYP-Akatemian hyökkääjä Riku Pitkänen ja Peliittojen puolustaja Christian Silfver.

Herningin maalilla torjuu Lukossa Raumalla 2011-14 viihtynyt Simon Nielsen, 30.

Myös Blue Foxin urheilutoimenjohtajan tittelin saanut Skriko edustaa sitä pian sukupuuttoon kuollutta suomalaissukupolvea, jolle jääkiekkoilu ammattina ei ollut mikään automaatio. Nykyään liki oletetaan, että tie tähtiin on tukossa, ellei NHL-varausta kuuluu viimeistään toisen varauskierroksen puolivälissä.

Vancouver Canucks varasi Skrikon vuonna 1981 kahdeksannella kierroksella numerolla 157. Skriko lähti maailmalle kesällä 1984, ja on sen jälkeen elättänyt itsensä jääkiekolla ilman välivuosia.

- Kesällä 1984 oli pohdinnan paikka, hakeeko Lappeenrannassa avautuneita palomiehen virkoja vai lähtisikö kokeilemaan Pohjois-Amerikkaan. Pitää muistaa, että silloin vain Jari Kurri oli päässyt NHL:ssä pikkuisen kuvioihin mukaan ja ehkä Ilkka Sinisalo vähän. Vellu Ketola ja Hexi Riihirantakin olivat Pohjois-Amerikassa käyneet, mutta termiä jääkiekkoammattilainen ei vielä Suomessa tunnettu, Skriko muistelee.