Suikkasen asema vakaa, kriisipalavereja ei ole pidetty

Kai Suikkanen nauttii Kärppien seurajohdon luottamusta. Hänen sopimuksensa on mallia 2+1.

– Kahdet potkut samana päivänä. Vähän yllätyshän se oli. Se oli heidän ratkaisunsa, ja jokainen varmasti aina yrittää toimia niin, mikä on tuntuu parhaalta vaihtoehdolta.

Sanat kuuluvat Kärpät Oy:n hallituksen puheenjohtajalle Tommi Virkkuselle, joka kysyttäessä kommentoi viime maanantaina tapahtunutta turbulenssia, joka johti sekä Lukon Juha Vuoren että KooKoo:n Petri Mattilan potkuihin päävalmentajan paikalta.

Sarjataulukko on armoton. Koska kysymys on tulosurheilusta, pisteet näyttävät karulla tavalla, miten joukkue on onnistunut – tai epäonnistunut.

Potkupäivänä Lukko oli jumbona viidestoista. KooKoo toiseksi viimeisenä neljästoista. Mikä joukkue on nyt kolmantenatoista?

Virkkunen on itsekin joutunut viime päivinä miettimään valmentajapotkuihin liittyvää problematiikkaa. Yleinen keskustelu Kai Suikkasen aseman pysyvyydestä on käynyt vilkkaana ja värikkäänä. Asiantuntijoita varmasti riittää.

Virkkunen ei innostu spekulaatioista.

– Mitään kriisipalaveria ei ole pidetty eikä sellaista ole suunniteltu. Toki toimitusjohtaja ja urheilutoimenjohtaja ovat omilla tahoillaan käyneet valmennusjohdon kanssa keskusteluja siitä, miksi pisteitä ei ole kertynyt odotusten mukaisesti, Virkkunen taustoittaa.

"Mikon (Haapakoski) tilanne tulee ensimmäisenä mieleen, jos mietin, mitä tekisin toisin hallituksen puheenjohtajana."

Kärpät tunnetaan organisaationa, joka ei ole ensimmäisesten joukossa painamassa punaista nappulaa. Se on liigahistoriansa aikana vaihtanut valmentajaa kesken kauden vain neljä kertaa. Esko Jokelainen vaihtui Jaakko Palsolaan kymmenen kierroksen jälkeen 28. lokakuuta 1988. Juhani Tamminen sai tehdä tilaa Kari Heikkilälle tammikuussa 2001, Mikko Haapakoski korvasi Matti Alatalon runkosarjan loppuvaiheilla 10. maaliskuuta 2010, ja Haapakoski itse joutui lähtemään, kun Hannu Aravirta astui taloon seuraavana syksynä 22.11. 2010.

Virkkunen itse oli mukana tekemässä päätöstä Haapakosken potkuista.

– Mikon tilanne tulee ensimmäisenä mieleen, jos mietin, mitä tekisin toisin hallituksen puheenjohtajana. Olimme silloin liian lyhytjänteisiä, ja harmittaa vieläkin, hän mukailee mielipidettään, joka on luettavissa myös uudesta 70-vuotisjuhlakirjasta ”Kärpät – Pohjoinen kiekkopeto”.

Virkkunen korostaa, että päävalmentajan vaihtaminen ei ole automaatio parempaan.

– Monesti on nähty ja koettu, ettei siitä (vaihdoksesta) ole hyötyä.

"Kyllä pelaajatkin voivat tässä suhteessa katsoa peiliin."

Kaikki tietävät, että Kärppien hyökkäyspää on kärsinyt poikkeuksellisen suuresta loukkaantumissumasta. Vai mitä mieltä pitäisi olla tämän hetken litaniasta: Niklas Olausson, Mikael Ruohomaa, Toni Kähkönen, Jari Sailio, Jesse Saarinen, Ville Leskinen, Tommi Välimaa...

–No, tämän vuoksi seurajohto on pyrkinyt hankkimaan uusia pelaajia tilalle.

– Puolustuspeli ei ole ollut mikään ongelma, mutta hyökkäysten päättäminen on. Vastustajan maalille pitäisi mennä ahnaammin, kipeäähän se voi käydä, mutta sinne on mentävä, Virkkunen evästää.

– Kyllä pelaajatkin voivat tässä suhteessa katsoa peiliin.

"Kotiluolassa meidän pitäisi olla herra kaukalossa."

Kun Kärpissä annetaan potkut, se vaatii hallituksen yhteisen päätöksen, ja myös toimitusjohtaja on paikalla.

Yleisen käytännön mukaisesti palkanmaksu poispotkitulle valmentajalle jatkuu niin kauan kuin sopimus on voimassa. Joskus käy jopa niin, että irtisanottu valmentaja saa nopeasti uuden työpaikan ja nostaa tietyn ajan tuplapalkkaa – sekä entiseltä työnantajaltaan että uudelta.

Kärppien pistekeskiarvo on todella vaatimaton 1,13 ja tehtyjen maalien keskiarvo liigan kehnoin 1,88. Kuinka kauan seurajohdon kärsivällisyys riittää seuraamaan tätä murheellista marssia?

– Ei sellaiseen kukaan osaa sanoa mitään. Pitää muistaa, että torstaina on taas kolme pistettä jaossa. Kaikki tekevät varmasti täysillä hommia.

Vieraspeleistä Kärpät on kairannut viime vuosina noin 1,5 pistettä per ottelu, mutta tänä vuonna keskiarvo on pudonnut 0,91:een.

Kotiotteluissa keskiarvo on 1,36.

– Se auttamatta liian vähän. Kotiluolassa meidän pitäisi olla herra kaukalossa, Virkkunen alleviivaa.

Kärppien seuraava kotiottelu on lauantaina Sportia vastaan.