Sportin joulutodistus: Yksi loukkaantuminen jätti syyskaudesta paskan maun

Olavi Vauhkosen (oik.) maalivire katosi Joonas Komulaisen (vas.) loukkaantumisen myötä. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Vaasan Sportin syyskausi oli hyvin kaksijakoinen: joukkue aloitti kautensa mallikkaasti pelaten lyhyen liigahistoriansa parasta kiekkoa, mutta marras- ja joulukuu toivat esiin vanhan tutun Sportin. Joukkue on tippunut juuri niille sijoille kuin ennen kautta veikkailtiin, sillä joukkue lähti joulutauolle yhdeksänneltä sijalta.

Ennen marraskuun maajoukkuetaukoa Sport taisteli liigan kärkisijoista, kun joukkue voitti 17 ottelustaan yhdeksän ja jäi vain neljä kertaa ilman pisteitä. Vaikka vaasalaiset olivat paperilla vahvistuneet, oli joukkueen loistava alku silti yllätys.

Ensimmäisen maajoukkuetauon jälkeen meno kuitenkin muuttui, ja Sport palasi juurilleen. Tauon jälkeen kotkapaidat ovat pelanneet 15 ottelua ja napanneet viisi voittoa. Viimeisestä seitsemästä ottelusta joukkueelle on kertynyt vain yksi voitto – sekin tuli varsinaisen peliajan jälkeen – joten on selvää, että Pohjanmaalla eletään tällä hetkellä hankalia aikoja.

Sport osoitti syyskaudella, että se on parhaana päivä erittäin kova luu, mutta huonona päivänä mikään ei onnistu. Jyrkkä suunnanmuutos selittyy pääosin avainpelaajien loukkaantumisilla, mitä menestystä janoavalle joukkueelle ei saisi tapahtua.

“Ei sota yhtä miestä kaipaa” -sanonta pitää useimmiten paikkaansa, mutta ei Sportin tapauksessa. Joonas Komulaisen poissaolo on vienyt kaikki tehot vaasalaisten ylivoimapelistä, mutta se on tehnyt myös valtavan kolauksen viisikkopelin tehoihin. Komulainen johti Sportin ykköskenttää, jossa laidoilla viilettivät Tomi Körkkö ja Olavi Vauhkonen. Tämä kolmikko teki loistavaa jälkeä, ja Komulainen teki etenkin Vauhkosesta tulikuuman maalitykin. Mutta heti kun kuhmolaislähtöinen taitoniekka tippui lasaretin puolelle, katosi Vauhkosen maalivainu kuin tuhka tuuleen.

Muista vaasalaisten kentällisistä ei ollut nousemaan Komulaisen kentän saappaisiin, ja tällä hetkellä se maksaa kovaa hintaa: Sport pelaa koko liigan huonointa ylivoimapeliä sekä hyökkäyspeliä.

Sportin joulutodistus:

Erinomainen: –

Kiitettävä: Sportissa harjoittelu on laadukasta, mistä osoituksena monen pelaajan jatkuva kehitys. Etenkin Joonas Komulaisesta ja Ari Gröndahlista on kasvanut Vaasassa kovan luokan pelaajia, mutta heidän lisäkseen ryhmässä on myös monia muita pelaajia, jotka ovat menneet eteenpäin viime kaudesta. Pelaajien jatkuva kehittäminen on menestyksen kannalta avainasemassa, ja tähän osa-alueeseen Pohjanmaalla voidaan olla tyytyväisiä.

Hyvä: Sportin pelitavasta voidaan olla montaa mieltä, mutta yksi asia on varma: joukkueen PAPP (puolustusalueen puolustuspeli) on parhaimmillaan loistavalla tasolla. Joukkue pelaa tarkasti ja kurinalaisesti puolustuspäässä pitäen vastustajan pois parhailta paikoilta. Yksilöille tapahtuu virheitä, se on varma, mutta kokonaisuudessaan vaasalaisten viisikkopuolustuspeli omalla alueella on keskivertoa parempaa.

Tyydyttävä: Vaasalaiset eivät ole varsinaisesti vakuuttaneet hankinnoillaan liigahistoriansa aikana. Hyviä kaappauksia on iso pino, mutta floppihankintojakin löytyy. Sportissa on määrätietoisesti lähdetty hakemaan kokeneita pelaajia, mutta moni heistä on jo nähnyt parhaat päivänsä. Muun muassa Ville Viitaluoma, Joonas Vihko ja Markus Nordlund eivät ole pelanneet odotetulla tasolla, mutta kokeneiden pelaajien todellinen arvo nähdään vasta kevään tosipeleissä, joten kovin suurta tuomiota ei voi vielä antaa. Sen sijaan hieman nuoremmat hankinnat ovat olleet onnistuneita: Etenkin Olavi Vauhkonen ja Markus Nenonen ovat tehneet näyttävän sisääntulon Vaasassa.

Välttävä: Vaasassa on aina kehuttu äänekästä kotilyleisöä, mistä kiitos kuuluu faniryhmä Red Armylle. Mutta pohjalaisyleisö saa tällä kertaa risuja, sillä Sportin yleisökeskiarvo on tällä hetkellä koko sarjan huonoin, vaikka alkukaudella nähtiinkin historian parasta Sportia. Heikot yleisömäärät tekevät suurta hallaa Sportin budjetille, mutta myös joukkueelle, joka ei saa kotiyleisöstään tällä hetkellä niin suurta apua kuin se on tottunut saamaan.

Heikko: Vaikka Sportin PAPP on hyvällä tasolla, on joukkueella monella muulla osa-alueella suuria ongelmia. Etenkin hyökkäyksiin lähdössä on ongelmia, ja kun keskialueen ylityksessä on ongelmia, ei hyökkäyspelin voi odottaakaan olevan hyvää. Useimmiten Sport-puolustajat joutuvat itse nostamaan jalalla punaisen yli ja lyömään pikkumustan päätyyn. Tällöin hyökkääjien ajoitukset ovat monesti pielessä, ja kiekolle pääsee ensimmäisenä vastustajan puolustajat.

Hylätty: Hyvä joukkue kestää avainpelaajien loukkaantumiset. Sport ei ole kestänyt. Aleksi Laakson ja Markus Nenosen loukkaantumiset Sport olisi jotenkin kestänyt, mutta kun Joonas Komulainen ei ole käytössä, on koko vaasalaisnippu sekasorroksessa. Joukkueen ylivoimapeli meni sekaisin, ja ykkösmaalitykki Vauhkonen katosi täysin kuvasta. Ville Viitaluoma ei ole pystynyt ottamaan hyökkäyspäässä sitä roolia, jota häneltä odotettiin, mikä on ollut suuri kolaus vaasalaisille. Vielä kun joukkueen laituriosasto on täynnä duunarimiehiä, on maalintekotaidosta ja pelinrakentelukyvystä iso puute.