Sport-rymistelijä osaa myös pelata – "En ole enää pelkkä törmäilyauto"

Vaasan Sportin hyökkäykseen on toivottu uusia vastuunkantajia, kun joukkueen monet kärkinikkarit ovat kärsineet isoista loukkaantumisista.

Uusia johtajia on alkanut pikkuhiljaa löytyä. Etenkin Matti Lamberg on osoittanut viime peleissä, että hän haluaa olla joukkueensa kärkipelaajia.

Sportin viime ottelussa Lamberg oli joukkueensa selkeästi paras pelaaja, kun hän nakutti tehot 1+1 HPK:n hakiessa lauantaina Vaasasta voiton maalein 3-2. Rangaistuslaukauskilpailuun venyneessä ottelussa Sportin ainoan onnistuneen rankkarin upotti juurikin Lamberg. Tämän lisäksi hän teki järkyttävän määrän töitä kentän molemmissa päissä ja ryskytti laitoja tapojensa mukaan, eikä tämä ollut suinkaan ensimmäinen kerta, kun Lamberg osoitti arvonsa joukkueelle.

Urallaan lukuisista loukkaantumisista kärsinyt laitahyökkääjä on odottanut läpimurtoaan liigatasolla pitkään. Läpimurto oli lähellä jo kaudella 2014-15, kun Lamberg esitti vahvoja otteita HIFK:n paidassa alkukauden otteluissa. Tuolloinkin esiin astui loukkaantuminen, minkä takia kiiminkiläislähtöinen hyökkääjä pelasi tuolla kaudella vain 13 ottelua.

– Nyt alkaa tuntua siltä, että olen samanlaisessa vedossa kuin silloin HIFK:ssa, Lamberg kertoi.

– Sanoin jo jouluna, että pelissäni alkaa olla niitä elementtejä, joita haluan. En ole enää pelkkä törmäilyauto, joka hakee pelkästään isoja pommeja. Pystyn olemaan pelissä läsnä sekä ottamaan steppejä koko ajan.

Tällä kaudella kovista pommeistaan tunnettu Lamberg on saanut viimeinkin pelata terveenä, joten ei ole ihme, että laituri alkaa lunastaa potentiaaliaan.

– Olen viimeksi saanut junioreissa pelata näin pitkään terveenä. Liigaurallani en ole muistaakseni kertaakaan ollut näin pitkää pätkää kunnossa, Jokereissa liigadebyyttinsä kaudella 2012-13 tehnyt Lamberg muisteli.

Sport tarvitsee suuresti Lambergin kaltaisia nousujohteisia pelaajia, sillä vaasalaisten rosterista puuttuu tällä hetkellä iso määrä tehoja. Joonas Komulaisen, Markus Nenosen ja Olavi Vauhkosen loukkaantumiset ovat tehneet ison loven kotkapaitojen hyökkäyspään peliin, ja sen takia Sport onkin ajautunut sarjataulukossa jo sijalle 11.

Viime otteluissa joukkue on kuitenkin esittänyt huomattavasti parempia otteita, mutta maalinteon kanssa on edelleen melko tuskaista. Etenkin ylivoimapelissä Sport on antanut isosti tasoitusta vastustajille.

– Me olemme kääntäneet 5 vs. 5 -pelissä kiviä ja parantaneet sitä selvästi. Näin teemme myös ylivoimapelimmekin kanssa. Kun meille alkaa vähän pomppia, niin sekin alkaa natsaa varmasti, ja onhan se selvä, että jos haluamme mennä keväällä pitkälle, niin ylivoiman onkin toimittava.

Tänään Sport havittelee tärkeitä pisteitä Oulussa Kärppien vieraana. Vaikka taitotasossa vaasalaiset häviävätkin usein, pystyy joukkue taistelee voitoista muilla keinoin.

– Aina kun meillä on ollut ilme kunnossa, niin olemme pärjänneet kaikkia joukkueita vastaan. Kun laitamme itseämmä likoon samalla tavalla kuin viime otteluissa, niin ei tässä ole mitään hätää, Lamberg päätti.