Kolmas kausi oli askel taaksepäin – Sportissa tarvitaan isoja muutoksia

Kapteeni Markus Kankaanperä ei saanut piiskattua joukkueestaan parhaita tehoja irti. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Vaasan Sportin kolmannesta liigakaudesta tuli pannukakku. Runkosarjan toiseksi viimeinen sija oli aivan jotain muuta kuin Pohjanmaalla odotettiin. Alkukausi näytti vielä hyvältä, ja silloin jopa suora pudotuspelipaikka kuulosti realistiselta.

Ennen marraskuun maajoukkuetaukoa Sport napsi pisteitä kovaan tahtiin, mutta sen jälkeen meno muuttui totaalisesti. Etenkin joulukuu murskasi kotkapaitojen itseluottamuksen, kun joukkue onnistui nappaa vain kaksi voittoa koko kuukauden aikana.

Sportin hyökkäyksen materiaali oli liian ohut ja puolustuksesta puuttui kiekollista taitoa. Vielä kun joukkue ei pystynyt erottumaan taktisin keinoin, oli soppa valmis. Suurin syy farssikauteen oli joukkueenrakennus. Päävalmentaja Tomek Valtonen ja urheilutoimenjohtaja Markus Jämsä epäonnistuivat joukkueen kokoamisessa. Piste.

Ei liene sattumaa, että Sportin alamäki alkoi samoihin aikoihin, kun joukkueen ykköstykki Joonas Komulainen loukkaantui. Komulainen oli joukkueen pelillinen sielu, ja hän teki vaasalaisten hyökkäyspelistä jokaisessa ottelussa vaarallisen. Kun Komulainen jäi pois, lähtivät myös muiden pelaajien tehot.

Vielä kun Sportin muutkin kärkipelaajat alkoivat kärsiä loukkaantumisista Olavi Vauhkosen ja Markus Nenosen johdolla, puuroutui pohjalaisten peli täydellisesti.

Vaasaan hankittiin paniikissa pelaajia, joiden toivottiin kääntävän kelkan, mutta lopputulema oli tässäkin farssi. Isoihin rooleihin hankittujen Joonas Vihkon ja Tomas Kubalikin tehot jäivät tyystin piippuun, eikä kaksikko onnistunut nakuttaa kuin maalin mieheen runkosarjassa.

Maalittomuudesta ei voi pelkästään syyttää hyökkäystä, sillä hyökkäykset lähtevät pääsääntöisesti puolustajien toimesta. Sportin pakisto ei pystynyt avaa peliä tarpeeksi hyvin, ja vaasalaisten koko kaudesta jäikin mieleen lukuisat pitkät kiekot.

Puolustuksen rakennus meni yhtä lailla pieleen kuin hyökkäyksenkin. Ennen kautta joukkueesta poistuneen Jake Newtonin piti olla alakerran kiekollinen johtaja, ja hänen saappaitaan tuli täyttää Markus Nordlund. Takavuosien pistelinko ei noussut tasolleen, joten katseet kääntyivät Aleksi Laaksoon ja Robin Saloon. Laakso ei vieläkään pystynyt ottaa seuraavaa steppiä urallaan, ja Salo pelasi ikäisekseen erinomaisesti, mutta hänestäkään ei vielä ollut liigatasolle johtavaksi puolustajaksi.

On sanomattakin selvää, että Vaasassa kaaduttiin huonoon pelaajahankintapolitiikkaan. Liian ohut materiaali ja liian kädetön materiaali antoivat pohjalaisille tärkeää oppia tulevaisuutta ajatellen.

Ikävä kyllä tämänkin oppiprosessin hinta kävi liian suureksi. Joukkueen pelaajabudjetti paisui kauden myötä, ja fanit eivät löytäneet hallille odotettuun tahtiin, minkä myötä Sport teki huonon urheilullisen menestyksen lisäksi huonon taloudellisen tuloksen.

Läpimurto: Robin Salo

Kiekkoareenan kausiennakkossa ennakoimme, että Robin Salo on vaasalaisten suurin läpimurtopelaaja. Sitä hän todella oli. Puolustaja ei pystynyt luonnollisesti koko kautta pelaamaan huipputasolla, mutta kokonaisuudessaan nuorukainen oli Sportin parhaimmistoa. Otti roolia niin ylivoimalla kuin tasakentällisinkin. Salon pistesaldo (16) on myös erinomainen suoritus, kun katsotaan Sportin maalintekotehokkuutta. Tällä pistesaldolla Sport-lupaus voitti myös koko liigan tulokaspuolustajien pistepörssin.

Kivijalka: Ville Viitaluoma

Ennakoimme Markus Kankanperän olevan Sportin suurin kivijalka kovilla otteillaan. Kapteenin kaudesta tuli kuitenkin iso pettymys. Paljon jäähyjä, heikkoa kiekollista peliä ja verkkaista liikettä. Kankaanperä ei pelannut parhaalla tasollaan, vaikka asiaa kuinka kääntelisi.

Sen sijaan toinen konkari Ville Viitaluoma oli eräänlainen kivijalka, vaikka hänkään ei täyttänyt odotuksia. Sentteri oli kuitenkin monipuolisena pelaajana isossa roolissa läpi kauden, eikä hänen arvoansa mitata ainoastaan tehopisteissä.

Uhkakuva: Markus Nordlund

Puolustaja Markus Nordlund nostettiin uhkakuvaksi, sillä hän tuli Sportin ykköspakiksi Jake Newtonin lähdettyä. Ja niinhän siinä kävi, ettei Nordlund onnistunut tehtävässään Vaasassa. Isolta mieheltä odotettiin isoja tekoja hyökkäyspäässä, mutta pistesaldo 3+13=16 ja kokonaisvaltainen esiintyminen eivät miellytä.