Smolenakin sanat painoivat vaakakupissa

Jiri Tlusty liittyi tiistaina kroonisesta maalinteko-ongelmista kärsineen Kärppien kokoonpanoon. "Paljonko täällä käy yleisöä", Tlusty muun muassa kyseli.

Kärppien aamupäivän harjoituksissa viilletti tiistaina uusi mies, kun 28-vuotias tshekkihyökkääjä Jiri Tlusty liittyi kokoonpanoon mukaan.

– Tulin yökoneella, heräsin aikaisin aamulla, ja nyt oli kova harjoitus. Tulevina päivinä minulle varmasti selviää, minkälaiseen joukkueeseen olen tullut. Ajoitus on täydellinen, sillä ensimmäinen peli on vasta kymmenen päivän päästä, Tlusty avasi tuntojaan ruokailun jälkeen kärppäklubilla.

Minkälaisen pelaajan Kärpät saa?

– Tiedän, että minulta odotetaan maaleja ja pisteitä. Niitä tulin tekemään ja toivottavasti olen luottamuksen arvoinen.

"Tlustyn pitäisikin pelata NHL:ssä, mutta viime keväänä sattunut paha rannevamma mutkisti miehen suunniltelmia."

Kun Kärpät julkisti maanantaina Tlustyn sopimuksen, se oli pienimuotoinen uutispommi, sillä muutaman sadan NHL-ottelun pelaajia ei tässä vaiheessa kautta ole kovin usein saatavilla. Ei etenkään sellaisia, jotka ovat hyvin pisteitä tekeviä laitahyökkääjiä.

Tlustyn pitäisikin pelata NHL:ssä, mutta viime keväänä sattunut paha rannevamma mutkisti miehen suunniltelmia.

– Menin syyskuussa Coloradon Avalanchen leirille, mutta lääkärintarkastuksen jälkeen lääkäri ei päästänyt minua edes jäälle. Se oli minulle todella kova paikka, koska en saanut minkäänlaista mahdollisuutta, Tlusty puhaltaa.

NHL-unelma on silti kirkaana mielessä.

– Tulin Kärppiin osoittamaan itselleni ja muille, että pystyn pelaaman yhdessä Euroopan huippuliigoista. Täältä voin ponnistaa Tshekin A-maajoukkueeseen ja sitä kautta takaisin NHL:ään. Olen vasta 28-vuotias, enkä 38-vuotias, Tlusty muistuttaa.

"Kun Kärpät pelasi lokakuussa CHL:ää Sparta Prahan vieraana, agenttini ja minä tapasimme Harri Ahon, joka viestitti hyvin vahvasti, että Kärpät haluaa minut."

Tlusty pelasi seitsemän NHL-kauden aikana Torontossa, Winnipegissä, Carolinassa ja New Jerseyssä 447 ottelua, joissa syntyivät tehot 89+88=177. Parhaalla kaudella Carolinassa verkko heilui 23 kertaa.

Nyt ranne on kunnossa.

– Eihän mikään paikka ole ikinä enää täydellinen, jos se on operoitu. Mutta nyt ranne on täysin kunnossa, eikä se haittaa pelaamista lainkaan.

Viimeisen kuukauden Tlusty harjoitteli yksin Kladnossa, jonka kasvatteja hän on.

– Kiekonkäsittelyä, laukomista ja kovaa luistelua, mutta ei kontaktipelaamista, Tlusty kertaa päiväohjelmaansa.

Mutta miksi juuri Kärppiin?

– Kun Kärpät pelasi lokakuussa CHL:ää Sparta Prahan vieraana, agenttini ja minä tapasimme Harri Ahon, joka viestitti hyvin vahvasti, että Kärpät haluaa minut, Tlusty kertoo.

– Lopullisen päätöksen tein toki itsellisesti, mutta siihen vaikuttivat parhaan ystäväni Radek Smolenakin rohkaisevat sanat. Itse asiassa en puhunut lainkaan esimerkiksi Ivan Humlin tai Petr Tenkratin kanssa, vaikka nämä ovat kladnolaisia ja entisiä kärppäläisiä.

Smolenak pelasi Liigassa 2011–2015 välisenä aikana Ässissä, Pelicansissa ja TPS:ssä yhteensä 141 ottelua kelpo pistein 64+43=107.

"Olen sinkku. Me tshekkimiehet emme pidä perheen perustamisen suhteen kiirettä."

Kun Tlusty pelasi Toronto Maple Leafsin organisaatiossa, hän oli pelireissuilla Niklas Hagmanin kämppäkaveri.

– Oli mukava tulla tänne, kun tunsi entuudestaan jonkun. AHL:sta muistan Shaun Heshkan ja Mikko Lehtosen.

Carolinan vuosilta hänelle ovat tuttuja kärppälegendat Jussi Jokinen ja Joni Pitkänen.

– Olin silloin Jonin kanssa aika läheinen. Hän näytti minulle kärppälogon ja vitsailimme usein Tshekin ja Suomen peleistä MM-kisoissa. Oulusta en tiennyt mitään, mutta sitähän varten internet on. Nyt tiedän perusasiat, kuten minkälainen sää täällä on.

Pimeää, kylmää...

– Ei haittaa.

Paikasta A paikkaan B muuttaminen ei aiheuta Tlustylle ylimääräistä säätämistä.

– Olen sinkku. Me tshekkimiehet emme pidä perheen perustamisen suhteen kiirettä, hän keventää.