"SM-liigassa välillä enemmän vauhtia kuin järkeä"

Tietokone raksuttaa. Niko Kapanen luki peliä poikkeuksellisen hyvin ja osasi ajoittaa syöttönsä mestarillisesti. Kuva: Jukka Rautio.

Kun Niko Kapanen palasi viime syksynä liigakaukaloihin viidentoista vuoden tauon jälkeen, työsarkaa riitti paitsi polven kuntouttamisessa myös pelityyliin tottumisessa.

Pitkän paussin aikana oli tapahtunut paljon.

Vaikka laji oli sama, SM-liiga oli luonteeltaan hyvin erilainen sarja kuin NHL ja KHL.

– Tämä on kova ja vauhdikas sarja – siitä ei pääse mihinkään. Kaikki jätkät ovat kovassa kunnossa ja painavat eteenpäin intoa piukassa. Välillä pelissä on enemmän vauhtia kuin järkeä, kevään mittaan lopettamispäätöksen tehnyt Kapanen kuvailee.

Kapasen kipparoima HPK taisteli puolivälieräsarjassa täydet seitsemän ottelua vahvaa JYPiä vastaan ja jäi lopulta vain maalin päähän neljän parhaan joukosta.

– Loppujen lopuksi välieräpaikka jäi hyvin pienestä kiinni. Niin kuin urheilussa usein käy, kun kaksi tasaväkistä joukkuetta taistelee keskenään. Silti kaudesta jäi pääosin hyvä maku. Tapahtui paljon positiivisia juttuja sekä jäällä että jään ulkopuolella. Asiat nytkähtelivät hyvin eteenpäin monella tasolla, Kapanen kiittelee.

Niinpä upean uran tehnyt sentteri uskoo vahvasti, että sama trendi jatkuu tulevina vuosina.

– Näen HPK:n roolin pitkälti kasvattajaseurana. Se tuo omat haasteensa, mutta avaa myös mahdollisuuksia. Vaikka työ keskittyy nuorten pelaajien kehittämiseen, se ei estä menestymistä.

Intohimoinen päävalmentaja Antti Pennanen näyttelee isoa roolia tässä prosessissa.

– Pennanen on mies paikallaan. Hän antaa tulevina vuosina paljon suomalaiselle jääkiekkoilulle, Kapanen povaa.

Luultavasti myös Kapanen liittyy taustajoukkoihin jossain vaiheessa – joko HPK:ssa tai jossakin muualla. Nyt hän haluaa vetää happea ainakin tovin pitkän pelaajauran jälkeen. Tällä hetkellä kiekkoilu rajoittuu Kaarlo-pojan kuskaamiseen lätkätreeneihin.

– Kiekkohommat kiinnostavat ilman muuta. Uskoisin, että tuleva työ löytyy siltä saralta. Sitä en osaa sanoa, mitä se työ voisi olla. Kiekkoilussa on paljon muitakin hommia kuin valmentaminen.

Kapasen tavoin HPK:hon palannut hyökkääjä Antti Miettinen siirtyi suoraan liigajoukkueen valmennustiimiin lopetettuaan pelaajauransa keväällä 2016.

– En halua sitouttaa itseäni yhtä voimakkaasti ainakaan heti. Enkä pystyisikään tekemään niin. Nyt on viisainta pitää kunnon hengähdystauko ja miettiä tulevaa rauhassa, Kapanen puntaroi.