"Skellefteån ihme perustui samaan"

Nämä hetket jäivät vähiin Kärpissä. Mikko Lehtonen (keskellä) juhlii maalia Lasse Kukkosen ja Mika Pyörälän kanssa. Kuva: Jukka Rautio

Espoolaislähtöinen hyökkääjä Mikko Lehtonen, 30, on innoissaan kuin pikkupoika päästyään HPK:n vahvuuteen.

– Seurasin jo viime kaudella ihastuneena HPK:n pelitapaa. Se oli aktiivinen, rohkea ja hyökkäysvoittoinen. Kuin luotu minulle, Lehtonen suitsuttaa.

Paljon kiekkomaailmaa nähnyt laituri toivoisi tämän tyylin yleistyvän joka paikassa.

– Ruotsin ja Sveitsin kärkijoukkueet ovat oivaltaneet jo sen, mihin kiekkoilu menee. Trapissa seisominen ei kanna pitkälle. Hienoa nähdä, kun HPK:ssa on ymmärretty tämä, Lehtonen kehuu.

Lehtonen antaa tunnustuksen Tapparan mestarilliselle trapille, mutta...

– Sitä on turha lähteä matkimaan. Silloin on koko ajan jälkijunassa. Pitää löytää omat jutut tämän murtamiseen. Vain sillä tavalla voi tulla tulosta.

Lehtonen siirtyi vuosi sitten Kärppiin suurin toivein, mutta kaudesta tuli valtava pettymys kaikin puolin. Mikään ei mennyt suunnitelmien mukaan.

– Kaikki näkivät, mistä kiikasti... Kun homma lähtee väärään suuntaan, silloin yksilöidenkin on vaikea loistaa.

Niinpä Lehtonen halusi vaihtaa maisemaa, vaikka hän teki alun perin kahden vuoden sopimuksen Kärppien kanssa. Lopulta seurasiirto järjestyi.

– Näyttöhalut ovat nyt huipussaan. Haluan todistaa, kuinka hyvä pelaaja olen. Tavoitteena on paikka kärkiketjuista ja vastuunkantajan rooli.

Lehtoselta löytyy valtava kokemus huippuliigoista. Hän on pelannut Ruotsin ja Sveitsin pääsarjassa, KHL:ssä, AHL:ssä ja jopa kaksi ottelua NHL:ssä.

Harva suomalaispelaaja pystyy heittämään pöytään vastaavan listan.

– Täytin juuri vasta 30 ja olen täysin terve. Parhaat vuodet ovat vasta edessä. HPK oli jo nyt erittäin lähellä välieriä. Ensi kaudella mennään mitalipeleihin.

Lehtonen palauttaa mieliin Skellefteån sensaatiomaisen nousun Ruotsin eliittiin.

– Nyt kaikki tietävät joukkueen erinomaisuuden, mutta toisin oli kaudella 2010–11. Silloin nousimme puskista finaaliin. Kukaan ei osannut odottaa sitä.

Se kausi oli Lehtoselle suurta juhlaa. Hän takoi Ruotsin liigassa peräti 30 osumaa ja voitti runkosarjan maalikunkuuden.

– Meillä oli silloin hieno draivi päällä. Näen tässä HPK:n joukkueessa paljon samansuuntaisia piirteitä, Lehtonen innostuu.