Siniviivan kautta

Juhani Jasu ja Veli-Matti Savinanen ovat tällä kaudella saaneet nauttia juhlallisuuksista. Kuva: JP Mikola

Tappara voidaan perustellusti nimetä Suomen johtavaksi kiekkoseuraksi. Se on hallitseva Suomen mestari ja myös kuluvan kauden sarjakärki.

Kirvesrinnat ovat myös Suomen ykkösiä, kun puhutaan siniviivalla seisomisesta ennen peliä.

Kausi alkoi luonnollisesti juhlallisesti, kun Hakametsän jäähalli sai kattoonsa uuden mestaruusviirin.

Se ei ole ollut suinkaan ainut kerta, kun Tapparan pelaajat ovat seuranneet juhlallisuuksia ennen kamppailun alkua.

Sattuma heitti tamperelaiset vieraaksi ensin Helsingin jäähallin 50-vuotisjuhliin ja paria viikkoa myöhemmin Pelicansin 20-vuotisjuhlapeliin.

Toisenlaisissa tunnelmissa siniviivalle kokoonnuttiin Tampereen tämän kauden ensimmäisessä paikallisottelussa, sillä siinä kunnioitettiin maaliskuussa menehtyneen Ilves-legenda Aarne Honkavaaran muistoa.

– Se tietysti vaihtelee aika paljon, miten pelaaja ne kokee. Viirinnostajaiset olivat ihan huikeat. Siinä olisi voinut seistä koko illan ja jättää pelin pelaamatta, Tapparan eurajokelaissentteri Juhani Jasu luonnehtii.

Hänellekin hetken hienoutta korosti se, että mies oli ollut keväällä voittamassa mestaruutta Tapparalle. Jasu näki oman taistelunsa tuloksen nousevan konkreettisesti kunnioitustaherättävään mestaruusviirien riviin.

– Välillä ne ovat aika puuduttaviakin. Joskus kaikki kestää ihan hemmetin pitkään. Joku monotoninen ääni puhuu videon päälle, ja parhaassa tapauksessa sitä videoa ei itse edes näe. Ei siitä ainakaan buustia saa pelin alkuun, Jasu toteaa.

– On sitten hyvinkin hoidettuja. Eniten kuitenkin vaikuttaa, miten yleisö siihen reagoi. Jos yleisö syttyy, niin silloin syttyy pelaajakin.

Siniviiva kutsuu Tapparaa jälleen lauantaina. Silloin perinteikäs tamperelaisseura tulee juhlavieraaksi Lukon 80-vuotisjuhlapeliin.

Se ei ole edes marraskuun viimeinen juhlapeli Tapparalle, sillä seuraavana lauantaina kirvesrinnat ovat vierasjoukkue KalPan juhlaottelussa.

Kuopiolaiset eivät juhli tasalukuja, vaan he järjestävät 87-vuotisjuhlapelin.

Tieto Lukon 80-vuotisjuhlamatsista kiiri Jasulle viime viikonvaihteessa, kun hän oli nauttimassa treenivapaasta Raumalla. Sekä Jasu että Tapparan valmennusryhmään kuuluva Timo Elo tulevat luonnollisesti mielellään vieraaksi Lukon juhliin.

– On kyllä siistiä. Olen kuitenkin itsekin jokusen vuoden sitä seurahistoriaa elänyt, Jasu myöntää.

Lukko on hänen kasvattajaseuransa, ja sinikeltaiset värit verhosivat kaukalossa kevääseen 2014 saakka. Uran toisen liigapronssinsa jälkeen Jasu vaihtoi Hämeeseen.

Hän pelasi HPK:ssa yhden täyden kauden ja toistakin helmikuun siirtotakarajalle saakka. Siirto kannatti, sillä keväällä Jasu pääsi nostelemaan Kanada-maljaa.

Juuret eivät ole kuitenkaan unohtuneet, ja tuttua logoa vastaan pelaaminen säväyttää.

– Ei se kyllä ole sama kuin muita vastaan, mutta on se myös tasoittunut. Peli peliltä se on helpompaa, jos näin voi sanoa, Jasu kuvailee.

– Viime kaudella niitä kohtaamisia tuli aika paljon, kun kohtasimme pleijareissakin. Sekin vaikuttaa, että tutut pelaajat ovat koko ajan vähentyneet.

Pudotuspeleissä Tappara löi viime vuosien trendin mukaisesti Lukon. Se ei ollut raumalaisittain häpeä, sillä ei kirvesrintaista ja oranssipöksyistä yhdistelmää pystynyt pysäyttämään kukaan muukaan.

Kesä ei muuttanut asetelmia, vaan Tappara on jälleen sarjakärki.

– Sarjakärki joo, mutta ei se pelaaminen ihan valmista ole, Jasu jarruttelee.

Asiat ovat suhteellisia. Lukon pelaaminen on vielä monta kertaluokkaa kauempana valmiista.

– Täällä ollaan aika... En tiedä, miten sitä kuvailisi. Täällä ei olla ikinä tyytyväisiä, Jasu muotoilee.

– Kai se on hyväkin. Aika tiukalla ovat ohjakset, mutta niin sen varmaan pitää ollakin. Muuten olisi voinut tullakin jotain mestaruuskrapulaa.

Johtuuko tiukkuus tapparalaisuudesta vai valmentaja Jussi Tapolasta?

– Varmaan se on täällä kulttuurissa, mutta Tapola sitä meille pelaajille edustaa, Jasu vastaa.

– Kai se tulee siitä, että hän teki Jukka Rautakorven kanssa pitkään hommia. Hänkään ei ole tunnettu huulenheittäjä.

Vaatimustaso ei laske jatkossakaan, sillä Rautakorpi ottaa jo viidettä kertaa urallaan valmennusvastuun Tapparassa.
Jasun tulevaisuus on auki, sillä hänen sopimuksensa tamperelaisseuran kanssa umpeutuu keväällä.