Sinioranssi superlupaus lensi äänestyksen viidenneksi – Suomi-kiekon sensaatiopelaaja keräsi gaalassa paljon huomiota

Patrik Laineen viime kalenterivuosi oli yhtä lentoa. Tähtiin kirjoitetun tarinan alkukappaleet kirjoitettiin toki jo aiemmin. Tämä kuva on Hakametsän kotikaukalosta marraskuulta 2015, kun Tapparan laituri esiintyi kotiyleisönsä edessä neljän maan turnauksessa. Kolmen ottelun saldo 2+0 oli toki hyvä, mutta vuoden 2016 kaltainen kiekkoilotulitus loisti vielä poissaolollaan. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto


Nuorten MM-kulta, Tapparan paidassa voitettu SM-kulta ja MM-hopea Leijonissa sekä komeat henkilökohtainen nousu NHL-kauden yhdeksi puhutuimmaksi pelaajaksi – Patrik Laineen kalenterivuosi 2016 oli hämmentävä. 

Tamperelaisnuorukaisen komeetan lailla nähty singahtaminen Suomi-kiekon puhutuimmaksi pelaajaksi sai jatkoa vielä tämän vuoden puolella, kun hän putsasi palkintopöydältä kaiken sen, mitä gaalalähetyksen ensimmäisen tv-tunnin aikana oli tarjolla. Laine sai nimiinsä Vuoden Läpimurto -palkinnon ja Vuoden Nuori Urheilija 2016 -pokaalin.

– No niin, morjesta taas. Valinta vuoden nuoreksi urheilijaksi on suuri kunnia, "Pate" kiitteli palmun alla kuvatuissa videotervehdyksissään.

Minuutti-pari ennen Laine oli ollut äänessä ensimmäisen kerran. Sen Laineen palkinnon kävi vastaanottamassa Teemu Haka, heti perään jaetun nuoren urheilijan palkinnon kävi puolestaan kumartamassa Patrik Laineen isä Harri.

– Puhuin eilen "Paten" kanssa puhelimessa. Häneltä tuli yksiselitteinen sääntö: "Älä sano muuta kuin kiitos", nuorisotähden isä hauskuutti yleisöä.

Samaan aikaan tv-kamera kohdistui tamperelaiskiekkoilun "Mr Vaatimattomuutena" tunnettuun Raimo Helmiseen, joka oli gaalassa kutsuvieraana. Myös gaalan tarkkanäköinen juontaja Niki Juusela huomasi ohjaajan poimineen Helmisen maltillisen hymyn valtakunnanverkkoon.

Kolmannessa palmu-videopätkässä Laine hymyilytti yleisöä epäilemällä, ettei häntä tuskin sentään vuoden joukkueeksi valita.

Ei valittu, eikä valittu myöskään Vuoden urheilijaksi.

Laine sijoittui arvostetuimmassa äänestyksessä "vasta" sijalle viisi. Jääkiekon vahvasta asemasta huolimatta yhtäkään kiekkoilijaa ei ole vielä valittu Suomessa Vuoden urheilijaksi. Arvostetun tittelin vastaanotti nelinkertainen paralympiavoittaja, porilainen ratakelaaja Leo-Pekka Tähti. Pitkä ja komea ura sai näin arvoisensa huomionosoituksen.

Laine pärjäsi hyvin myös vuoden sykähdyttävintä urheiluhetkeä valittaessa. Kuudenneksi historian nuorimpana pelaajana jääkiekon MM-kisojen parhaaksi pelaajaksi. Se sai äänestyksessä 4,2 prosenttia äänistä. 

Laine oli vahvasti osallisena myös koko urheiluvuoden sykähdyttävimmässä urheiluhetkessä. Se oli Kasperi Kapasen jatkoaikaosuma, jolla Suomi voitti Nuorten maailmanmestaruuden. Kolmen kärkeen ylsivät myös Leo-Pekka Tähden Rion paralympiakulta ja miesten salibandyn MM-kullan ratkeaminen rankkareilla.
 

TV-lähetys oli rakennettu draaman kaarta kunnioittaen niin, että jännitys tihentyy loppua kohden. 

Valinnasta vastasivat urheilutoimittajat. Valintaan oikeutettuja eli äänioikeutettuja toimittajia on 1 350, joista kaikki eivät luonnollisesti osallistuneet äänestykseen.

Vuoden urheiljan valinta julkistetaan tiistaina vähän ennen iltakymmentä Helsingissä pidetyssä Urheilugaalassa. Valinta vuoden jääkiekkoilijaksi paljastettiin jo vuorokautta ennen, kun Urheilutoimittajain liitto julkisti valintansa eri lajien viime vuoden parhaiksi. Lajien parhaita urheilijoita on valittu vuodesta 1946 lähtien. 

Vuoden valmentajaksi valittiin Nuoret Leijonat MM-kotikisojen mestaruuteen valmentanut Jukka Jalonen. Hänen valmentamansa joukkue puolestaan oli Vuoden joukkue 2016.

Jalonen kiitteli nykyisellä työpaikallaan KHL-joukkue Jokereiden kotiareenalla pidetyssä palkintogaalassa tukea, jonka kotiyleisö – jokseenkin poikkeuksellisesti – nuorille kiekkosankareille tarjosi.

– Joukkuelajeissa vähän kaikilla ryhmillä on jokin slogan, niin oli meilläkin. Sunrise Avenuen johtohahmo Samu Haber, joka lahjoitti joukkueelle kitaran ja antoi myös sloganin, vaikka ei sitä varmaan vieläkään itse tiedä. Siitä kehitettiin meille slogan, joka kuvastaa hyvin pitkälti sitä, mistä urheilussa ja elämässä yleensäkin on kyse. Pitäkää kivaa ja vetäkää täysii – ja sitähän pojat tekivät. Kiitoksia, julisti mestarivalmentaja.

– Nuoret osasivat juhlia fiksummin kuin vähän vanhemmat muutamaa vuotta aiemmin. Kantapään kautta tullut oppia, Jalonen sanoi ja sai raikuvat aplodit.

Kaksinkertainen maailmanmestari Jalonen valmensi Leijonat MM-kultaan Slovakiassa keväällä 2011. Kultajuhlat tuottivat muutaman kohuotsikon ja loivat osaltaan uusmerkityksiä muutenkin uusiksi menneeseen kiekkosanastoon.

Tällainen kaksimerkityksellinen yhdyssana oli "ilmaveivi", jota käytettiin apuvalmentaja Pasi Nurmisen laskeutumisesta lentokentän punaiselle matolle. Sanan alkuperäinen käyttötarkoitus liittyi luonnollisesti Mikael Granlundin Venäjää vastaan tekemään ikimuistoiseen maaliin.

Se osuma on jäänyt elämään kiekkoilun sankaritaruston lisäksi myös musiikissa ja filateliassa. Googlettamalla niihin tunnelmiin pääsee naputtelemalla YouTubeen sanat Taivas varjele. MG64:n ilmaveivi päätyi myös postimerkkiin.

Kultakypärä kuin symbolina. Parhaan pistemiehen merkki komisti Patrik Laineen päätä lokakuussa 2015. Koko viime kauden runkosarjassa maaliahne laituri oli Tapparan viidenneksi paras pistemies ja kolmanneksi tehokkain maalintekijä. Pudotuspeleissä Laine olikin sitten jo koko playoffien paras viimeistelijä 10 osumallaan. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto


Täydennetty klo 21.35, 21.45 ja 21.53 palkintogaalan edetessä.