Seurasiirtojen SE-vahti vaihtaa taas seuraa – kiekkokiertolaiselle tämän kauden viides pätkäpesti

 

Pelicansiin palaava Jere Myllyniemi on nähty lahtelaisseuran lisäksi HPK:n oransseissa ja kuuden muun liigaseuran väreissä. Kahdeksan seuraa on Liigan jaettu SE-lukema. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Pelicans pönkittää maalivahtiosastoaan tutulla paluumuuttajalla. Suorasta playoff-paikasta taisteleva lahtelaisseura pestasi 33-vuotiaan Jere Myllyniemen maalilleen ainakin tammikuun ajaksi.

Pelicans on Myllyniemelle kuluvan kauden viides seura. Keikkavahti pelasi viimeksi keskiviikkona kajaanilaisessa Hokissa. Hänen oli tarkoitus pelata Mestiksen Hokissa helmikuun maaottelutaukoon, mutta Pelicansin tarve saada maalivahti muutti tilanteen. Lisäksi Myllyniemi on tällä kaudella edustanut Ilvestä, HIFK:ta ja Jokipoikia.

Myllyniemen SM-liigaseurojen lista on Suomen kiekkohistorian komein: Tappara, Blues, Lukko, SaiPa, Pelicans, HPK, Ilves ja HIFK – osaa niistä Myllyniemi on ehtinyt edustaa kahdesti. Mestikessäkin maalivahti on kantanut kuuden seuran värejä. Pelikokemusta ovat tarjonneet Kiekko-Vantaa, Salamat, LeKi, TuTo, Jokipojat ja Hokki. 

Kahdeksassa liigaseurassa pelaaminen on maalivahtien osalta Suomen ennätys.

Kun mukaan lasketaan vielä naapurimaa Ruotsin pääsarjaseurat Luulaja ja Rögle sekä kakkostaso Allsvenskanin Leksand, Myllyniemen uran pääsarjatason seurojen määräksi saadaan messeva lukema: kokonaiset 17 kappaletta.

Kahdeksan liigaseuraa on maalivahtien osalta Suomen ennätys. Jos mukaan lasketaan myös kenttäpelaajat, Myllyniemi pitää seuraedustusten jaettua SE:tä yhdessä puolustaja Timo Ahmaojan ja hyökkääjä Toni Mäkiahon kanssa.

Uransa jo lopettanut Ahmaoja pelasi SM-liigassa vuosina 1995–2003 otteluita kertyi 294 ja tehopisteitä 21 (7+14). Puolustajan tontilla pelanneen Ahmaojan liigauran seuroja olivat JYP, Lukko, KalPa, HIFK, SaiPa, Pelicans, HPK ja Ässät.

Kovaotteisen voimahyökkääjän statuksella operoinut Mäkiaho puolestaan sulostutti liigakaukaloita 1 348 rangaistusminuutin ja 635 ottelun verran. Pisteitä kertyi 148+162=310. Palkintokaapista puolestaan löytyy viisi himmeämpää SM-mitalia (hopea ja neljä pronssia.)

"Mäkkärin" seuroja olivat HPK, HIFK, Tappara, Pelicans, KalPa, Blues, Kärpät ja TPS – mutta ei kasvattajaseura Ilves, josta hän siirtyi HPK:hon 1990-luvun puolivälissä A-juniori-ikäisenä. Ilveksen A:ssa hän ehti voittaa kaksi SM-kultaa

Ennätyskolmikosta Myllyniemi on ainoa, joka jatkaa uraansa yläsarjatasolla. Koska ikää on vasta 33 vuotta, seurojen määrä voi hyvinkin vielä kasvaa. 

Koska Myllyniemen 33 vuotta on maalivahdin hommissa vasta alkuverryttely, seurojen määrä voi hyvinkin vielä kasvaa.

Syy tilapäisavun palkkaamiseen on selvä: Pelicansin maalivahtiosasto kärsi kaksi yhtäaikaista takaiskua, kun päävastuuta torjuntatöistä tällä kaudella kantanut Janne Juvonen sairastui ja kakkosmaalivahti Joona Voutilainen loukkaantui.

– Hienoa, että saatiin näin nopealla aikataululla hankittua tuttu ja luotettava mies maalitolppien väliin. Meillä on edessä äärimmäisen tärkeitä otteluita, mihin Jere on tärkeä apu, urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen kommentoi.

Kiekkoareenan fakta – eniten liigaseuroja

8: Jere Myllyniemi, Timo Ahmaoja ja Toni Mäkiaho.

7: Jani Honkanen, Tommi Kovanen, Jussi Pesonen, Tommi Turunen, Ari Vallin ja Hannu Kamppuri.