Setänen TPS-treeneissä vierailleista NHL-miehistä: "Kyllä eron huomaa, kun toiset ovat hyviä maailman mittakaavassakin"

Oskari Setäselle NHL-miesten seuraaminen on ollut virkistävää. Kuva: Joonas Salo

TPS:n treeneissä on loppukesän aikana nähty monia NHL-pelaajia. Rasmus Ristolainen ja Lauri Korpikoski liittyivät treenivahvuuteen heti jäätreenien alettua, Mikko Koivu hieman myöhemmin.

Hieman yllättäen turkulaisjoukkueen jäillä on hikoillut myös tamperelainen Patrik Laine, joka toki on vetänyt fysiikkaharjoitusjaksonsa jo kahtena kesänä Turussa.

– Vaikka meiltäkin löytyy hyviä jätkiä tähän sarjaan, niin kyllä sen eron huomaa, kun toiset ovat hyviä maailman mittakaavassakin. Maalivahdille se ei sinänsä ole erilaista, mutta NHL-pelaajien kokonaispaketti on sellainen, että on hieno katsoa, miten he tekevät asioita. Kovat syötöt, tietynlainen tapa ajaa maalille… monet pienet asiat vaikuttavat, Setänen sanoo.

On myös joukkueita, joissa ulkopuolisia ”vierailijoita” ei välitetä ottaa vastaan, mutta Turussa päävalmentaja Ari-Pekka Selin on halunnut antaa leijonapelureille hyvän startin World Cup –leiritykseen.

– Eivät kyllä ole tuoneet mitään negatiivista tai rikkoneet ilmapiiriä millään lailla, vaan kun on ollut ketjullinen NHL-miehiä, he ovat pelkästään nostaneet harjoittelun laatua. Sen on nähnyt ihan selkeästi. Se on varmasti ollut se syy, miksi heidät on tänne haluttu ja he ovat saaneet olla meidän treeneissämme.

Eurassa varttunut Setänen aloitti oman uransa Panelian Raikkaassa. Niistä maisemista ei perinteisesti ole ponnistettu kiekkomaailman kirkkaisiin valoihin.

– Jos noin pitkälle haluaa miettiä, niin harvinaistahan se on. Ylpeä saa olla sekä euralaisuudesta että siitä, että on tähän saakka päässyt, Setänen sanoo.

– Nyt kun olen päässyt puhelemaan ja kyselemään, millaista se touhu NHL:ssä on, niin kyllä sitä on itsellekin pieni sellainen tunne tullut, ettei se sarja nyt mikään mahdottoman kaukainen ajatus ole.