Selinin tyydyttävä joulutodistus uskottavalle Tepsille

Eric Perrin ja Tomi Kallio ovat saaneet kantaa paljon vastuuta. Tulostakin on tullut. Kuva: Mikko Stig.

TPS siirtyi joulutauon viettoon perjantai-iltana kotiyleisön edessä. KooKoo kaatui vaikeiden vaiheiden jälkeen voittomaalikisassa. Syyskauden taistojen tauottua päävalmentaja Ari-Pekka Selin antoi suojateilleen lähes puhtaat paperit ensimmäisen TPS-syksynsä päätteeksi.

Joulutodistuksen arvosana nousee raskaiden viimeisten pelien venymisen jälkeen tyydyttävälle tasolle. KooKoo-voiton myötä Palloseura kipusi sarjataulukossa takaisin kuudenneksi.

– Arvosana on 8–, päästiin lähelle kasia tällä esityksellä. Lähdetään tauolle kuuden sakissa, mikä on lähtökohtiin nähden hyvä suoritus uudelta joukkueelta ja uudelta valmennukselta. Koko syksy on ollut prosessia ja kasvukipuja. On pelattu erinomaisesti ja sitten on välillä otettu takapakkia, suunta on kuitenkin oikea. Selin summaa.

TPS-luotsi korostaa ennen kaikkea joukkueensa sitkeyttä. Loukkaantumiset ja tiivis ohjelma ovat pistäneet rajallisen pelaajamateriaalin koville. Positiivisesti sujuneen liigasyksyn ohella Selin on tyytyväinen myös turkulaisten CHL-taipaleeseen. Vaikka tie tyssäsi rangaistuslaukauksilla Lukkoa vastaan, TPS ei hävinnyt kymmenestä CHL-ottelustaan yhtäkään peliajan puitteissa.

Selin ei suoranaisesti halua nosta esiin yksittäisiä nimiä ryhmästään, mutta lukuisten perusonnistujien ohella joukkueen selkäranka on ollut joukkueen nimekäs kärkikaarti. Selin ei ole epäröinyt kuormittaa kokeneita tähtiään, ja tulostakin on tullut.

– Toki ykkösketju on kantanut isoimman kuorman, sitä kenttien tasapainoa on haettu koko syksyn ja siinäkin asiassa on päästy eteenpäin. Aika vähälle huomiolle on jäänyt se seikka, että meillä on kokoonpanossa paljon nuoria pelaajia. Heille on haluttu antaa rauha kasvaa siihen, nyt on heilläkin ihan erilaiset pelit ja paineet kuin paineettoman viime keväänä.

Niin, viime kevät. Selinin valmennustiimin ja pelaajiston suurin haaste on ollut aiempien törkykasojen siivoamisessa. Viime kaudet ovat olleet Turussa toinen toistaan heikompia, ja koko viime kauden kestänyt surkuhupaisa räpellys oli monella sektorilla omanlaisensa pohjanoteeraus.

Selin ei siis varsinaisesti saanut aloittaa puhtaalta pöydältä seuraan saapuessaan. Lähtökohdat huomioiden päävalmentaja pitää urakkansa alkua onnistuneena.

– Olemme ainakin ilmoittautuneet uskottavaksi liigaseuraksi. Ihan tosissaan pitää jokaisen taas pelata TPS:ää vastaan. Minua häiritsi aiemmin se, että viime kevättalvella koko kiekkoväki nauroi Tepsille, ihan ansaitusti. Meidän ensimmäinen tehtävä oli saada se nauru loppumaan, siinä on ainakin ensimmäinen askel otettu, Selin huomioi.

Uskottavuus lähtee sisältäpäin, seuran ja joukkueen perustekemisestä. TPS:n syyskauden uusi ilme kulminoitui perjantain ottelun viime hetkiin, kun väsyneet avainpelaajat raatoivat pelin väkisin tasoihin, ja voittomaalikisassa kapteeni Tomi Kallio sinetöi lisäpisteen röyhkeällä lämärimaalilla.

Selin iloitsee siitä, että johtavien pelaajien esimerkki on tarttunut koko joukkueeseen – ja helpottanut hänen työtään huomattavasti.

– Kun pelaajat tulevat töihin, arki on määrätietoista. Ei ole kuin pienistä asioista tarvinnut huomauttaa. Toki olen valmentajana etuoikeutettu, koska minulla on kapteenistossa Tomi Kallion johdolla kokeneita huippupelaajia. Heidän kauttaan on helppoa viestittää, mihin haluamme TPS:ää viedä.

Ari-Pekka Selin antoi joukkueelleen tyydyttävän joulutodistuksen. Kuva: Juha Sinisalo.

Selin kertoo joukkueen johtoportaan mittaavan pelaamisen kehittymistä seitsemän pelin jaksoissa. Tilastolukemat tulosten takana ovat osoittaneet muutosta oikeaan suuntaan. Tuloskunto on ollut kovilla viime viikkojen peliruuhkissa, mutta silläkään saralla suurta notkahdusta ei ole nähty.

Päävalmentaja odottaa innolla joulutauon jälkeistä aikaa, sillä CHL-kiireiden päätyttyä joukkueelle on luvassa syksyä enemmän ehjää harjoitusaikaa. Kevätkaudelle Ari-Pekka Selin kaipaa maalintekotehokkuutta nyt nähtyä leveämmällä rintamalla. Onnistumisten kivijalka löytyy kuitenkin peruspelaamisen nyanssien hiomisesta.

– Eniten kehitystä tarvitaan siihen, että osataan tunnistaa, millaista peliä pelataan missäkin hetkessä, reagointia pelin sisällä viisikkoina. Nyt on jo saatu korjattua sitä, että pelien alut olivat meille pitkään vaikeita. Ja nyt on vingutettu kärkimiesten tehot ihan punaiselle, keväällä haluan jakaa taakkaa ja rooleja leveämmälle. Se varmasti auttaa myös meidän pelitasapainoon, Selin tuumaa.