Savinainen pelasti Leijonat

Ratkaisija. SM-liigan maalitykki Veli-Matti Savinainen iski Leijonien voitto-osuman Valko-Venäjän verkkoon. Kuva: Jukka Rautio.

Leijonien MM-avauskamppailu todisti taas kerran veskaripelin valtavan merkityksen.

Debytantti Joonas Korpisalo vartioi Suomen maalia mallikkaasti yhtä mustaa hetkeä lukuun ottamatta, mutta tästä kömmähdyksestä meinasi tulla kohtalokas.

Valko-Venäjä löysi uuden roihun Korpisalon lahjoitettua vieraiden avausosuman pahan kömmähdyksen jälkeen.

Vasta 18-vuotias Jegor Sharangovitsh pääsi viimeistelemään maajoukkueuransa avausosuman tyhjään verkkoon Korpisalon hölmöilyn jälkeen.

Tämä muutti täydellisesti ottelun luonteen.

Siihen asti dominoineeseen Suomeen iski paniikki, mutta joukkue kesti kiirastulen juuri ja juuri.

Pelastajaksi nousi SM-liigan maalitykki Veli-Matti Savinainen, joka iski 3–2-voitto-osuman ylivoimalla Mikko Rantasen ja Sebastian Ahon esityön jälkeen.

Sen jälkeen vaadittiin vielä uhrautuvaa puolustamista ja vähän onneakin Oskar Osalan otettua päätösminuuteilla typerän jäähyn.

On selvää, että Leijonien avausilta olisi ollut paljon helpompi ilman Korpisalon hörppyä. Pahasti alakynnessä ollut Valko-Venäjä sai tästä kaipaamansa sytykkeen.

Suomi näet aloitti MM-urakkansa pyörremyrskyn tavoin ja hiljensi monet epäilijät iskemällä kaksi osumaa reilussa viidessä minuutissa.

Kamppailu oli täysin hallinnassa, kunnes Korpisalo sortui isoon mokaan.

Maalin takana harhaillut veskari lahjoitti Valko-Venäjälle kavennusosuman. Tämä oli vasta 18-vuotiaalle Jegor Sharangovitshille maajoukkueuran ensimmäinen maali.

Tämä vaati avauserässä vyöryneeltä Leijonilta uuden skarppauksen.

Avausvoitto oli luonnollisesti tärkeä, mutta vastapainoksi pitää muistaa Valko-Venäjän todellinen taso. Kanadalaisen Dave Lewisin luotsaama joukkue on vajonnut vähitellen A-sarjan keskikastista kohti pohjasakkaa.

Hurjasta loppurynnistyksestä huolimatta Valko-Venäjän taso ei tahdo riittää. Tämä näkyy myös NHL-pelaajien määrästä. NHL:ssä ei nähty tällä kaudella yhtään valkovenäläistä kiekkoilijaa tällä kaudella, kun kokenut hyökkääjä Mikhail Grabovski oli koko kauden loukkaantuneiden listalla.

Valko-Venäjä on kadottanut loiston myös maalivahtipelistä. Tolppien väliin ei löydy Andrei Mezinin kaltaista kumiukkoa. Mezin pysäytti Leijonat kevään 2009 MM-turnauksessa koppaamalla peräti 44 torjuntaa. Rankkareilla tullut tappio on edelleen Suomen ainoa Valko-Venäjälle kautta aikojen.

Nyt Leijonille tuli voitto numero 15!

Kanadalaissyntyinen Kevin Lalande kantaa torjuntavastuuta nyt neljättä kautta. Viime kevään MM-turnaus meni Lalandelta täysin poskelleen (torjuntaprosentti 75) – eikä nytkään nähty voittoon vaadittavia loistotorjuntoja.

Sebastian Ahon avausmaali painui verkkoon haaroista ja Oskar Osalan osuma olkapään päältä.

Leijonien MM-urakka jatkuu sunnuntaina isäntämaa Ranskaa vastaan.