Sandell mukana Ilveksen jäätreeneissä

Osittain lavastettu. Tosiasiassa Ilveksen päävalmentajalla Karri Kivellä ei ole isommin aikaa istuskella työpöytänsä ääressä jalat pöydällä, mutta elokuun ensimmäisten jääharjoitusten jälkeen sekin onnistui. Kuva:; JP Mikola

Ilveksen joukkue oli lähes kokonaisuudessaan paikalla, kun joukkue aloitti kauteen valmistavat yhteisharjoitukset tiistaina. Mukana Hakametsän kakkoskaukalossa oli myös pitkään polveaan kuntouttanut Sami Sandell, jonka viime kausi jäi pahan polvivamman vuoksi kesken jo lokakuussa.

Sandell ehti hakea jäätuntumaa jo viime viikolla, kun osa Ilveksen pelaajista treenasi omatoimisilla jäillään Kaukajärvellä.

Joukkueen mukana eivät harjoitelleet alle 20-vuotiaiden Amerikan-matkalla olevat Otto Koivula ja Joona Koppanen, alaraajavammasta kärsivä Ville Meskanen, eikä norjalaisvahvistus Stefan Espeland. Norjan liigan puolustajien pisteykkönen saapuu Suomeen torstaina ja liittyy tupsukorvien treenivahvuuteen perjantaina. Meskasen paluu venynee päävalmentaja Karri Kiven mukaan syyskuulle.

Joukkueen nuoresta ikärakenteesta johtuen joukkue harjoitteli varsin yhtenäisenä nippuna. Omatoiminen kevätjakson sai vain harvalukuinen 30+-osasto.

– Oma kesä oli Tapsalla, Ladalla (Tapio Laakso ja Arto Laatikainen). Kuntoutusvaiheessa Sandell on ollut osittain joukkueen mukana. Muu kööri meillä onkin sitten nuoriso-osastoa, miinus tämä mainittu kolmikko, Kivi kertoo.

Tamperelaisseuran tulopuolella on kokonaan uusien kasvojen lisäksi paljon myös kannattajien mieleen olevia omia kasvatteja, jotka ovat pelanneet joko muualla tai omissa nuorissa.

– Tässä joukkueessa on varmaankin puolet uusia, Kivi sanoo ja vilkaisee pukukopin seinällä olevaa magneettitaulua, jonne on merkitty joukkueen alustavat kentälliset.

Joukkueeseen ei tällä hetkellä haeta uusia miehiä

– Ei meillä mikään kauhean iso revohka ole, väkeä ei ole paljon, mutta tällä hetkellä emme ole hakemassa ketään mihinkään suuntaan. Jos tarve tulee, sitten reagoidaan, Kivi paaluttaa.

Lähtijöiden listalla on peräti 15 nimeä. Heistä valtaosalla on jo uusi osoite tiedossa. Viimeksi maanantaina KooKoo julkisti pestanneensa Michael Keräsen. Ilman uutta seuraa ovat vielä ainakin Jyri Niemi, Matias Sointu, Jerry D'Amigo ja Markus Jokinen.

Millaisen buustin nousujohteinen kevät ja ikimuistoinen paikallispuolivälieräsarja Tapparaa vastaan antoi? Vai joko se on unohdettu.

– On, kuuluu napakka vastaus, joka saa pienen tauon jälkeen perusteluja jälkeensä.

– Totta kai se oli tässä vaiheessa hyvä asia Ilves-perheelle. Tässä eletään nyt uuden alku–alkua, päävalmentaja muotoilee.

Kivi itse solmi kesäkuussa uuden sopimuksen, joka ulottuu kevääseen 2019. Se kertoo pitkäjänteisyydestä, mutta Kiven mukaan arjessa ajatukset ovat huomattavasti lyhytjänteisemmät.

– No, kyllä tässä kohtaa mietitään vain elokuuta. Jos Risto (toimitusjohtaja Jalo) kysyy jatkoa, niin siihen sanotaan "all right", mutta kyllä me muuten menemme valmennusryhmän kanssa ihan tässä ja nyt. Ei ole kyllä ajatus vähääkään siinä, mitä on edessä vaikkapa joulukuussa 2018, Kivi virnistää. 

– Seuran kannalta talous ja sen tervehdyttäminen on tietysti äärimmäisen tärkeä asia, mutta niitä hoitaa eri kööri.

Mikä on tärkein asia, jonka treenipelijakso voi teille tarjota?

– Tämä on omalla valmennusurallani ensimmäinen jengi, jonka kanssa ollaan tällaisessa tilanteessa. Ei tiedä, mitä heiltä on odotettavissa. Nyt on todella paljon sellaisia pelaajia, joilla on nolla, yksi tai kaksi kautta, siksi ratkaisevaa on, kuinka moni ottaa seuraavaan askeleen.

– On Mestiksestä tulleita jätkiä ja A:sta tulleita seuran omia kärkilahjakkuuksia, jotka haluavat ottaa sen seuraavan askeleen. Sitten ovat (Valtteri) Viljanen ja (Juuso) Pulli, jotka myös haluavat ottaa sen askeleen. samoin Sandell, jolla on ollut pitkä tauko. Hänellä se askel on siinä, että hän haluaa palata ja pelata, Kivi luettelee.

Viljasen, Pullin ja norjalaispakki Espelandin lisäksi uusia kasvoja joukkueessa – ja numeroita valmentajakopin magneettitaululla – on paljon. Heitä ovat JYPistä tullut maalivahti Markus Ruusu, SaPKossa kovaa tulosta tehnyt oma kasvatti Teemu Lepaus, Ässistä siirtynyt sentteri Arttu Ruotsalainen, omissa junioreissa oppinsa saanut laituri Mikael Kuronen (SaiPa) sekä RoKissa ja HIFK:ssa nähty Juhani "täyskaima" Tamminen sekä apuvalmentaja Olli Salon hyvin tuntema Julius Valtonen HPK:sta.

Näkyykö nuoruus ja iso vaihtuvuus arjessa?

– Ei, ei näy. Arki on samanlaista aina. Mulle riittää se, että jokainen antaa parhaansa. Jos pelaajalla on lahjakkuutta, kehitystä tulee varmasti. Ei sitä pysty estämään.