SaiPassa puolen miljoonan miinusta paikkaamaan

SaiPan kausi oli vastustajien maalijuhlien katselemista, kuten tässä Ilveksen Matias Soinnun osuttua lappeenrantalaisten maaliin. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

SaiPan seurajohto oli edellisen kerran sydänkohtauksen partaalla ennen Pekka Tirkkosen vetämää menestyksellistä nelivuotiskautta, kun pohjalla oli tuolloin yli 700 000 euron tappiovuosi. Siitäkin selvittiin, joten usko tulevaisuuteen on ammennettavissa aiemmasta.

Tämä kausi tulee nimittäin varmasti tuottamaan vähintään puolen miljoonan euron miinuksen, vaikka SaiPa kauppasikin pelaajistoaan urakalla ennen siirtorajaa.

SaiPa-fanien oli ollut helppo tuudittautua menestykseen, kun ulkomaalaisvärväykset olivat vuosia nappihankintoja. Kisapuistossa saatettiin vain kiroilla, kun Kärpät ja muut mahtiseurat kuppasivat SaiPassa onnistuneita vierastyöläisiä tarjoamalla enemmän kuin tuplapalkan.

Enää vetoapua ei pohjoisamerikkalaisilta pelaajilta saatu. Maalivahti Jussi Markkanenkaan ei ollut parin vuoden takaisessa vedossa, ei edes silloin, kun pelaamaan pystyi.

Ari Santanen sai ylennyksen apuvalmentajan paikalta kahden vuoden sopimuksella. Vaikka talon tavat olivat tuttuja, jatkuvuutta ei löydetty. Kausi oli yhtä painajaista alusta asti. Santanen jatkanee SaiPan penkin takana, mutta palaa apuvalmentajan rooliin.

SaiPan pelipaidan puki päälleen 47 pelaajaa, joista käsittämättömät 15 viettivät viimeiset pelit sairaslistalla. Kapteeni Ville Kohon kausi jäi alle kolmannekseen.

Harvoihin iloisiin yllätyksiin kuului maalivahti Frans Tuohimaa, 25, joka palasi liigakuvioihin ja osoitti kyvykkyytensä. Kysymys kuuluukin, olisiko Tuohimaasta 50 ottelua pelaavaksi ykköstorjujaksi.

Joukkueen jatkuvuus hyökkäyspäässä on heikoissa kantimissa. Kukaan kolmesta yli kymmenen maalin miehestä tuskin jatkaa SaiPassa; Tero Koskiranta 16, Curtis Hamilton 14 ja Mikael Kuronen 12. Kuronen on jo Ilveksen mies. Koskirantakin tähyää muualle.

Koska SaiPaa ei arvioitu syksyllä, seuraavissa kohdissa katsellaan enemmän tulevaisuuteen kuin menneeseen.

Läpimurto: Matti Järvinen

Bluesista raakileena SaiPaan kolme kautta sitten siirtynyt keskushyökkääjä Matti Järvinen, 27, nakutti viimeiseksi ainakin tällä erää jäävällä Lappeenrannan kaudellaan tehopisteet 9+20. Lukemat olivat lähes pilkulleen samat kuin kahdella edelliskaudellakin, mutta Sveitsiin loppukaudeksi kaupattu Järvinen ehti nyt pelaamaan kymmenen ottelua aiempaa vähemmän.

Kivijalka: Perinteet

Kellariosastolle parkkeeranneisiin tuoreisiin nousijaseuroihin verrattuna SaiPalla on sentään historia puolellaan. Lappeenranta on leimallinen jääkiekkokaupunki, vaikka toki yleisökeskiarvon putoaminen 750 katsojalla lukemaan 3053 oli yleensäkin hämmästyttävää ja seurajohdon näkökulmasta järkyttävää.

Uhkakuva: Lumisempi talvi

Kisapuiston hallin tukirakenteista löydettiin halkeamia jo syksyllä. Katolla sallitun lumimäärän painoa rajoitettiin huomattavasti. Pahan pyryn jäljiltä olisi saatettu joutua jo tällä kaudella siirtämään jotain peliä päivänkin varoitusajalla. Seuralle tilanne on kestämätön, kun Kisapuisto ei muutenkaan mahdollista kovinkaan hyvin nykyaikaista ja tuottavaa liigatapahtumaa.