SaiPan joulutodistus – Paluu lähtöpisteeseen

Matti Järvinen on kantanut kultakypärää ja samalla myös SaiPaa. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

 

Neljä Pekka Tirkkosen vetämää pudotuspelikautta tuntuvat Lappeenrannassa kuin kaukaiselta muistolta. Ennen Tirkkosen kausia SaiPa pelasi yhdet playoffit 13 kauden aikana, ja nyt kaupungissa pelätään taas pitkää aikaa varjoissa.

Innon hiipumisesta katsomossakin kertoi tiistainen 2800 katsojan määrä, HIFK-pelissä!

Kiitos kaikkien ystävän Lukon sekä lähimpien naapuriensa KooKoon ja Jukurien SaiPaa valmentaa yhä Ari Santanen. Voitettuaan koko kolmikon kahdesti SaiPa on naarannut sarjan muilta joukkueilta vain kolme täyden kolmen pisteen pottia.

Syksyllä toivoa toi pääsy CHL:ssä suomalaisjoukkueista pisimmälle.

SaiPa hävisi kotimaisessa Liigassa jo syyskuussa viidesti peräkkäin. Mikään ei lupaa parempaa, kun marraskuuhun osui neljän tappion putki ja kuukauden lopulla käynnistyi vielä toinen yhtä synkkä jakso.

Maalivahti Jussi Markkanen joutuu olemaan sivussa liian usein. Kolmossentteri Ville Kohon kausi ei ole vielä edes alkanut. Ulkomaalaispelaajat eivät ole yltäneet yhtä dominoiviksi vahvistuksiksi kuin edelliskausilla.

SaiPan alivoimalla päästämät 23 maalia on sarjan rumin lukema. Kärpät on pelannut alivoimaa jokseenkin SaiPan minuuttimäärän, mutta antautunut vain 14 kertaa.

Näennäinen viiden pisteen takamatka alimpaan pudotuspeliviivaan on todellisuudessa paljon enemmän, koska 41 pisteessä olevista neljästä joukkueesta vain yksi mahtuu viivan yläpuolelle. Todennäköisesti edes peräkkäisillä kahden pisteen voitoilla ei saa viivaa kiinni yhtään.

SaiPan joulutodistus:

Erinomainen: Jämsänkoskella syntynyt ja JYPin kautta SaiPaan neljä vuotta sitten kulkeutunut 183-senttinen puolustaja William Mäkinen on yllättänyt kaikki. Neljänneksen syksystä sivussa olleen pakin tehopisteet 2+7 ja plusmiinussaldo +7 (20-13) on enemmän kuin ihme joukkueessa, jonka maaliero on 74-94.

Kiitettävä: Sentteri Matti Järvinen, 27, on paiskinut hommia siihen tahtiin (6+18 ja +6), että ensi kaudella hän paiskii niitä jossain hallissa, jonka katto on Kisapuistoa korkeammalla.

Hyvä: Curtis Hamilton haahuilee pitkiä jaksoja varjojen mailla, mutta kymmenellä maalilla 25 pelatussa ottelussa saa synninpäästön huoletta.

Tyydyttävä: Kun oikealta laukovat hyökkääjät ovat enemmän kuin kortilla, on Ilves-kasvatti Mikael Kuronen, 24, pystynyt hyödyntämään saamansa vastuun laukoen yhden kauden maaliennätyksekseen jo tässä vaiheessa talvea yhdeksän osumaa.

Välttävä: Oman kylän pojan Kalle Maalahden, 25, duracell tuntuu hyytyneen pahasti välihyökkääjän kahden edelliskauden esityksistä.

Heikko: Eteläkarjalaisen yleisön sitoutuminen SaiPaan lopahti saman tien, kun joukkue jäi edes muutaman pisteen pudotuspeliviivan alapuolelle. SaiPan kotipelien keskiarvon (3144) alittaa vain Sport (3060).

Hylätty: Kun jäähyjä on vihelletty 120 kaksiminuuttista ja kolme viisiminuuttista, ei mikään joukkue lyö SaiPaa. Lappeenrantalaiseen imagoon ei vain oikein sovi, että meijän pojat olisi sarjan rikollisin ryhmä.