SaiPan hyökkääjähankinta kieltäytyi liigadebyytistä kuusi vuotta sitten!

Taisit olla juuri syömässä, Ahti Oksanen. Mitä oli päivälliseksi?

- Nakkikiusausta, vähän mättöä ennen kauden alun tuplapelejä. Olen elänyt viisi vuotta yksikseni, joten ruuanlaitto sujuu. Jos tarvisi laittaa muille ja olisi kesä ja grilli, olisin tehnyt hitaasti kypsytetyt ribsit.

Oletko valmis liigadebyyttiin?

- Oon! Tätä on aika pitkään odotettu. Vaikka olen 24-vuotias, en ole pelannut yhtäkään liigaottelua.

Bostonin yliopistojoukkueen pukuhuoneen kulmapaikka oli Ahti Oksasen neljän kauden ajan. Kuva: Pasi Peltola

Kävikö aikanaan niin, että ensimmäisen pelisi SM-liigassa piti olla jo kuusi vuotta sitten?

- Olisi voinut olla Bluesissa silloin. Lauri Marjamäki oli Bluesissa valmentajana ja halusi minut liigapeleihin. Jouduin kieltäytymään. Yksikin ammattilaispeli olisi tarkoittanut yhden vuoden pelikieltoa yliopistossa Bostonissa. Siellä ajatuksena on, että yliopistopelaajat olisivat amatöörejä eli eivät olisi tienanneet rahaa jääkiekkoilulla ennen yliopistoon menoa.

Kuvaile mikä mies on Ahti Oksanen?

- Jääkiekkoilijana olen maalinälkäinen. Lähden joka peliä voittamaan. Yritän käyttää kokoani (192 cm, 87 kg) hyväkseni. Aina kun on laukaisupaikka, yritän saada vetoa maalia kohti. Siviilissä olen luonnonläheinen kalastaja ja ruuanlaittaja.

Mitä muistoja jäi viime kauden sopimusseurastasi Hartford Wolf Packista?

- Kantapään kautta tuli opittua, että ammattikiekkoilu on paljon myös politiikkaa. Ne keillä on isoimmat sopimukset, pelaavat eniten. Pienemmän sopimuksen pelaajat joutuvat onnistumaan kerrasta poikki paikassaan.

Mitä suomalaiset eivät tiedä amerikkalaisesta yliopistokiekkoilusta?

- Sitä kuinka hienoa se on. Siellä on peleissä usein 10 000 katsojaa. Pelaajat ovat koulullaan julkkiksia. Jos joskus harvoin lähdimme lauantaisin vapaalle, pääsimme joka paikkaan jonon ohi.

Muisteltiinko Bostonin yliopistolla jotain heidän ex-suomalaispelaajaansa?

- Peter Ahola, Kaj Linna ja Tommi Degerman olivat hyvin muistissa. Pukukoppikäytävän seinällä olivat kuvat pelaajista, jotka ovat lähteneet yliopistolta NHL:ään. Aholan kuva oli siellä isolla.

Kuinka monta NHL-peliä kävit katsomassa neljän vuoden aikana Bostonissa?

- Seittemän. Muistan määrän tarkasti, koska ei tullut hirveästi käytyä. Mieleen jäi erityisesti Bruinsin peli Torontoa vastaan, playoffin game seven, jonka Bruins käänsi 1-4:stä voittoon kolmannen erän kymmenen viimeisen minuutin aikana. En ole ollut ikinä niin äänekkäässä paikassa. Iho meni kananlihalle siitä meiningistä.

Miten ihmeessä sait siihen peliin pääsylipun?

-Sillä, että olin yliopistopelaaja ja tunsin ihmisiä.

Kuka on ollut tähän asti paras ketjukaverisi?

- Ylipäätään Jack Eichel. Ensimmäisessä pelissä, jonka pelasin hänen rinnallaan, tein neljä maalia. Hän syötti kaikki. Jack on täysi luonnonlahjakkuus. Hän nosti 17-vuotiaana rinnallevedossa joukkueessamme eniten, muistaakseni jotain 320 tai 330 paunaa eli 150 kilon luokkaa. Syy miksi muistan lukeman on se, että olin joukkueen paras siihen asti. Se oli syksyllä 2014. Jack joutui tavallaan odottamaan vuoden yliopistossa, koska NHL:ään pääsee pelaamaan vasta täysi-ikäisenä.

Missä vierashallissa pelaamista odotat alkavalla kaudella eniten?

- Varmaan Nordenskiöldinkadulla IFK:ta vastaan, kun ei Blues enää ole sarjassa. Perheeni ja kaverit tulevat katsomaan. Vanhempani eivät ole nähneet livenä pelejäni viiteen vuoteen.

Kenellä SaiPassa on oudoimmat jutut?

- Frans Tuohimaalla. Se katsoo liikaa dokumentteja ja on kiinnostunut kaikenlaisista terveysjutuista. Niiden takia sen jutut ovat välillä aika omaperäisiä ja lähtevät joskus lapasesta.

Mitä eteläkarjalaista murresanaa et ymmärtänyt ensikuulemalta?

- Kaiken olen ymmärtänyt, mutta mulla menee yhä pää jumiin miusta ja siusta.

Pelasit harjoitusotteluissa Ville Kohon ketjussa yhdessä Roy Radken kanssa. Koho on ollut suurimman osan urastaan kolmossentteri. Ette kai vaan ole kolmosketju?

- Heh, ei olla. Meillä on ollut kolme aika tasaväkistä ketjua. Olimme viimeisissä harjoituspeleissä kolmikkona ylivoimassakin.

Millainen olisi henkilökohtaisella tasolla onnistunut kausi 2017-18?

- Pisteiden osalta on paha sanoa, kun liigakokemukseni on nolla peliä. Kunhan pystyisin parantamaan ja pistekeskiarvokin paranisi kevättä kohti.