SaiPan Frans Tuohimaa: ”Tavoitteeni on yhä NHL”

Frans Tuohimaan kausi alkoi sormen murtuman takia käytännössä vasta marraskuun lopulla. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Jussi Markkanen, 41, on pelannut SaiPassa viime kausilla 47, 47 ja 35 ottelua. Viime kaudella konkaria ei nähty pudotuspeleissä lainkaan, joten SaiPalta sopimustarjouksen saanut Frans Tuohimaa, 25, saattoi laskea kahden vuoden sopimuksen Lappeenrantaan tarjoavan taatusti torjuntamahdollisuuksia.

Kahden vuoden sopimuksensa Edmonton Oilersiin loppuun pelannut HIFK-kasvatti Tuohimaa oli palannut viime kaudeksi Euroopan kaukaloihin Ruotsin toiseksi korkeimmalle sarjatasolle Leksandiin.

"Vaasan keikka sopi minulle hyvin. Taisi seurakin säästää, kun ilmoitin voivani muuttaa Vaasassa opiskelleen tyttöystäväni asuntoon."

- SaiPan tarjous tuntui reilulta, ei miltään huijaukselta. Uskoin saavani tietyn prosenttimäärän peleistä, koska Jussi ei enää nuorennu, kuvailee Tuohimaa diplomaattisesti.

Tammikuun puolivälissä Kisapuiston katsomossa kohahdettiin. Tuohimaa pelasi neljän päivän aikana kolme peräkkäistä ottelua, vaikka Markkanen oli terve.

- Eipä todellakaan ole ollut valittamista. Siinä vaiheessa tilanne oli se, että voittava maalivahti sai jatkaa, Tuohimaa kuvailee.

- Totta kai laskin yhteen 1+1+1, kun pohdin SaiPaan siirtymistä. Yhtenä plussapuolena oli, että saan varmasti Jussilta hyvää oppia. Vaikkei mitään sormia näpäyttämällä tapahdukaan, tavoitteeni on yhä NHL, Tuohimaa painottaa.

Juniori-ikäisenä SM-mitaleita palkintokaapin täydeltä HIFK:ssa ja Jokereissa kahminut Tuohimaa ehti kiekkoilla Liigassa 13 ja 19 torjutun pelin kaudet Jokereissa ja HPK:ssa. Kevät 2014 meni Sportin Mestis-polun viimeisillä metreillä.

- Se oli Edmonton-sopimukseni ensimmäinen kausi, mutta kevään Vaasan keikka sopi minulle hyvin. Taisi seurakin säästää, kun ilmoitin voivani muuttaa Vaasassa opiskelleen tyttöystäväni asuntoon, Tuohimaa naurahtaa.

Vuoden keikka Pohjois-Amerikkaan Oklahomaan ja Bakersfieldiin ei glamouria tarjonnut.

SaiPassa Tuohimaalla on koossa 13 pelattua ottelua. Neljä edelliskautta pudotuspeleissä esiintyneen seuran taaperrusta hän on katsellut enemmänkin katsomon puolella.

- Pääsin kyllä kuntopyörän päälle, lenkkeilemään ja jäällekin luistelemaan, mutta muuta murtuneella ja leikatulla sormella ei voinut tehdä. Sain harjoituksissa tapaturmaisesti ja erittäin epäonnisesti kiekon kilven alle, kun kiekko lähti nousemaan laukauksesta mailaani pitkin, kertaa Tuohimaa kahden kuukauden sairausloman taustaa.

Tuohimaan 644 peliminuuttia ovat tuottaneet yhden nollapelin ja torjuntaprosentin 91,7.

- Nyt mies on sataprosenttisessa kunnossa. Kevättä kohti mennessä kannattaa keskittyä tekemisiin vain päivä kerrallaan.

Vaasan lisäksi Tuohimaata ovat ilahduttaneet Liigassa erityisesti keikat Lukon vieraaksi, onhan Pasi-isän kolmen liigapelaajan veljessarja kotoisin Raumalta. Harri Tuohimaan (492 runkosarjaottelua Lukon ja HIFK:n väreissä) nimen tietävät kiekkopiireissä nuoremmatkin, mutta myös Pasi (129, Lukko ja Jokerit) ja Olli (26, Lukko) pelasivat pääsarjatasolla.

- Viime viikonloppuna Satakunnassa Lukkoa ja Ässiä vastaan pelatessamme poikkesin myös Erkki-pappani luona hoitokodissa, Frans Tuohimaa kertoo.

Tuohimaan serkussarjasta liigakaukaloihin on päässyt vain Frans, mutta pikkuveli Kustaa pelaa Jokerien A-nuorissa.

- Serkkuni Lauri Tuohimaa pelasi HIFK:ssa A-junnuissa ja ehkä yhden europelin edustuksessa, kunnes lähti neljäksi vuodeksi Clarksonin yliopistoon ja sittemmin lopetti kiekkoilun.

Perhetapaamisten puheenaiheet siis tiedetään. Mikä on etunimienne tarina?

- Ne tulevat harjavaltalaisen äitini suvusta. Me veljekset olemme Frans, Aksel ja Kustaa.