SaiPa valitsi maailmanmestarin – Tero Lehterä debytoimaan vihdoin liigaluotsina

Tuomas Nyholm (vas.) ja Tero Lehterä liigastudiossa vielä silloin. kun ainakaan ulkopuoliset eivät tienneet Lehterän palkkaamisesta SaiPaan. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Kahden vuoden sopimuksensa Ari Santasen kanssa kesken katkaissut lappeenrantalaisseura SaiPa otti ennakkoluulottoman askeleen ja palkkasi uudeksi päävalmentajakseen liigaluotsina ensi kertaa esiintyvän Tero Lehterän.

"Olen odottanut kaksi vuotta tilaisuutta toimia päävalmentajana Liigassa. Sen piti tapahtua jo tällä kaudella."

Huhtikuun loppupuolella 45 vuotta täyttävä Lehterä on kuitenkin meritoitunut kaukalon puolella vahvasti. Hän on kaksinkertainen Suomen mestari ja ennen kaikkea suomalaisen jääkiekkoilun läpilyönnin paikan päällä todistanut maailmanmestari vuosimallia 1995. Lehterä teki Globenin legendaarisella mestaruustaipaleella MM-kisojen kahdeksassa ottelussa yhden maalin.

Valmentajana Lehterän meriitit ovat junioripuolella. Hän luotsasi Bluesin A-nuoret SM-kultaan 2014.

- Innostuneisuus on päällimmäinen tunne. Tiedän, että moni pohtii, olenko riittävän kokenut tähän tehtävään. Suurimmat vahvuuteni valmentajana ovat pelon puute, mielikuvituksen rikkaus, ahkeruus ja sitoutuminen, Lehterä listaa.

Lehterä oli etujoukossa avaamassa tietä suomalaispelaajille Venäjän sarjoihin pelattuaan Nizhnekamskissa jo vuonna 2003.

Ennakkoluulottomuutta häneltä todellakin löytyy. Kun tämän kirjoittaja kokosi suunnistuksen Jukolan viestiin joukkuetta eri lajien maailmanmestareista, joutui pelaajauransa jo tuolloin lopettanut Lehterä vetäytymään suunnitelmasta vasta polvileikkauksen pakottamana.

Lehterä edusti laitahyökkääjänä liigakaukaloissa Jokereita, Tapparaa, Bluesia ja HPK:ta kausina 1992-2003 yhteensä 449 runkosarjaottelun ajan. Hän kokosi niissä tehopisteet 94+128. Lehterän pelaajaura päättyi kaudella 2006-07 muutamiin otteluihin Sveitsissä ja Tanskassa.

- Olen odottanut kaksi vuotta tilaisuutta toimia päävalmentajana Liigassa. Sen piti tapahtua jo tällä kaudella, Lehterä muistuttaa.

Lehterä oli vuosi sitten Bluesin apuvalmentaja. Hänellä oli sopimus tästä kaudesta espoolaisseuran vastuuluotsiksi, mutta sopimus raukesi seuran konkurssiin.

SaiPassa Lehterä joutuu todellakin katselemaan hieman erilaista menoa kuin hänen kotimaisemissaan Espoossa ja Bluesissa oli tapana.

- Pelaajia pitää pystyä kehittämään yksilötasolla. Menestystä ei voi odottaa vain laatua ostamalla, Lehterä kiteyttää.

SM-liigan televisiotuotannossa asiantuntijakommentaattorina työskennellyt Lehterä saapuu SaiPaan vuoden sopimuksella, jossa on lisävuodesta seuran optio.

SaiPa sai pidettyä Lehterän nimen täydellisesti poissa huhuistakin. Seuran puheenjohtaja Timo Tersan mukaan SaiPa haastatteli tehtävään viittä tarjokasta.