Saarela ykkösen keskellä, Niskala palaa kokoonpanoon

Kapteeni Janne Niskala palaa Lukon kokoonpanoon puolentoista viikon tauon jälkeen. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Lukon seitinohuet playoff-saumat ovat kenties inasen viime viikonloppua vahvemmat, sillä kokenut kapteeni Janne Niskala on tervehtynyt. Niskala palaa kokoonpanoon tiistain HIFK-ottelussa. Kokenut puolustaja esiintyy ykkösparissa puolustajien pistepörssin kakkosen eli Jesse Virtasen rinnalla.

Niskala oli edellisen kerran kokoonpanossa puolitoista viikkoa sitten lauantaina kotipelissä Ässiä vastaan. Niskala on tällä kaudella koonnut tehot 6+10. Sarjan alku oli pakkien viime kauden pörssikakakkoselle hankala sekä pelillisesti että terveydellisesti: kapteenilla oli joulukuun alkuun mennessä kasassa vasta 1+1 tehopistettä.

Rikkonaisen kauden ottelumäärä on toistaiseksi 39 pelattua ottelua. Kauden erityislaatuisuutta kuvaa uniikki hattutemppu: Niskala on joutunut kolmesti telakalle nimenomaan Ässiä vastaan.

Lukon ykkösketjussa katse kiinnittyy Aleksi Saarelaan, joka tekee paluun sentterin tontille. Ilvestä vastaan polvensa telonut Peter Tiivola ei ole pelikunnossa, niinpä ykkönen nähdään muodossa Ville Vahalahti–Saarela–Toni Koivisto.

Illan keskushyökkääjien kohtaamisessa katse kiinnittyy kahteen vuoden 2016 nuorten MM-kultamitalistiin. HIFK:n ykkösen keskellä nähdään Saarelaa runsaan kuukauden vanhempi Roope Hintz.

A-maajoukkueessakin jo debytoinut Hintz on netonnut 42 ottelussa 27 (16+11) tehopistettä. Saarela on pelannut kolme ottelua enemmän ja saanut kasaan neljä tehopistettä (11+12=23) vähemmän. Saarelan pistesaldossa on mukana välipäivänä tilastoihin lisätty syöttöpiste, josta Kiekkoareena uutisoi sunnuntaina otsikolla "Tilastot elävät vielä pelin jälkeenkin".

Kuudesta viime kamppailustaan viisi voittanut HIFK on tällä erää Liigan kovakuntoisin joukkue eli kuntopuntarin kärki yhdessä Tampereen Ilveksen kanssa.

Antti Törmänen valmennusryhmineen luisteluttaa Äijänsuolle myös kolme KooKoo-apua. Siirtotakarajan alla hankitut pelaajat esiintyvät illan ottelussa kolmessa eri kentällisessä: Puolustaja Ryan O'Connor luutii ykkösparissa Teemu Erosen rinnalla. Sentteri Jarkko Malinen johtaa kakkosketjua laitureinaan Lennart Petrell ja kultakypärä Juhamatti Aaltonen.

Kolmas Kouvolasta tullut pelaaja eli laituri Kai Kantola paahtaa kolmosketjussa Robert Leinon ja Arttu Luttisen rinnalla. HIFK:n maalia vartioi tällä kertaa Niklas Bäckström. Lauantaina Oulussa Kärpät nollannut Kevin Lankinen on luukkuvahtina.

Stadilaisten maalivahti- ja puolustuspeli ovat runkosarjan loppumetreillä hyvissä kantimissa, veskarikaksikon nollaputki on kestänyt nyt 118.45.

Kovilla taklauksillaan kohua herättänyt 203-senttinen ja 109-kiloinen Joe Finley luutii HIFK:n kakkosparissa porilaislähtöisen Oliwer Kasken vieruskaverina. Punapaitojen puolustuspään pienempikokoinen, mutta Äijänsuon yleisölle tutumpi pakkipelote eli Matt Generous on myös matkassa mukana. Generous on merkitty rosteriin Saku Salmelan pakkipariksi.

Lukko ja HIFK ovat kohdanneet tällä kaudella kolme kertaa. Kamppailuista kaikki ovat päättyneet vierasvoittoon. IFK haki kaksi pinnaa Raumalta sarja-avauksessa syyskuun puolivälissä, ja sen jälkeen Lukko on käynyt hakemassa Nordenskiöldinkadun kirkkaista valoista kaksi voittoa.

Seitinohut sauma tarkoittaa Lukon osalta teoreettista mahdollisuutta nousta pudotuspeleihin vievälle kymppisijalle. Viimeistä säälipleijaripaikkaa pitää yhdeksän pisteen etumatkan Ilves. Kymmenen joukkoon kampeutuminen vaatisi kuitenkin Lukolta voittoa kaikista neljästä jäljellä olevasta ottelusta – ja lisäksi apua muilta joukkueilta.

Lukko–HIFK tiistaina Kivikylän Areenalla kello 18.30.

LUKKO:

Ville Vahalahti-Aleksi Saarela-Toni Koivisto; Jesse Virtanen-Janne Niskala
Toni Suuronen-Jere Friberg-Sami Lähteenmäki; Robt Ahonen-Keaton Ellerby
Ilmari Pitkänen-Valentin Claireaux-Eetu Koivistoinen; Roni Sevänen-Steven Seigo
Joonas Niemelä-Aki Kangasmäki-Heikki Liedes; Atte Mäkinen (7:s puolustaja)
Kaapo Kähkönen (Jakub Stepanek)

HIFK:
Juuso Puustinen-Roope Hintz-Joonas Rask; Teemu Eronen-Ryan O'Connor
Lennart Petrell-Jarkko Malinen-Juhamatti Aaltonen; Joe Finley-Oliwer Kaski
Arttu Luttinen-Robert Leino-Kai Kantola; Saku Salmela-Matt Generous
Micke-Max Åsten-Tomi Tuomisto-Henri Tamminen, Miihkali Teppo (7:s puolustaja)
Niklas Bäckström (Kevin Lankinen)