Ryminällä Eurooppaan ja Jokereihin – Tolvanen on tottunut keräämään kilometrejä ja maileja

Nuorisomaajoukkueiden vakiokasvo Eeli Tolvanen Helmirannan maisemissa Raumalla. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Jokereiden viime lauantain kotiavaus Dinamo Riikaa vastaan päättyi väkevän alun jälkeen niukkaan 3–2-voittoon.

Torstaina Moskovan TsSKA:ta vastaan jäälle on lupa odottaa astetta raikkaampi kotijoukkue. Jokerit on saanut harjoitella jo lähes viikon kotioloissa ja karistaa alkukauden kahdeksan vierasottelun matkarasitukset jaloistaan.

– Ehkä vähän alettiin lauantaina luulla, että homma on selvä ja väsähdettiin, mutta sitten kaveri iskikin pari nopeaa maalia, Jokereiden nuori läpimurtopelaaja Eeli Tolvanen puntaroi.

– Hyvään paikkaan tuli tämä kotiottelujakso, sillä aiemmin ei ole hirveästi ehtinyt kämpillä olemaan. On aika kiva juttu, ettei tarvitse olle koko ajan bussissa, lentokoneessa tai hotellilla. Se tuo pienen rauhan, että saa olla kotona ja voi hengata kavereiden kanssa, Tolvanen pohti.

Vasta 18-vuotias Tolvanen on ollut Jokereiden alkusyksyn näkyvimpiä hahmoja.  Jo kahdeksan tehopistettä kirjauttanut Tolvanen on väläytellyt muutamaan otteeseen myös fyysisyyttään painavilla taklauksilla.

– Jenkeissä pelatessani painotettiin, että aina kun on paikka, taklataan. Se on sieltä vähän jäänyt päälle ja on mielestäni hyvä tapa. Sillä tavalla saa irrotettua vastustajia kiekosta ja puolustajia vähän tärisemään. Pitää olla fiksukin sen kanssa, että osaa iskeä oikeaan aikaan, Tolvanen kuvailee.

Yhdysvalloissa Tolvanen pelasi juniorisarja-USHL:ää Sioux City Musketeersin paidassa. Asuinpaikkaa ei voinut kuvailla miksikään metropoliksi, sillä Tolvanen luonnehti asuinpaikkansa sijaitsevan keskellä ei-mitään.

Tolvanen oli perheessään toinen mannerta jääkiekon takia vaihtanut poika. Hänen isoveljensä Atte Tolvanen pääsi kaudella 2012–13 Ässissä nuuhkaisemaan liigatunnelmiakin, mutta nyt 22-vuotias veskari torjuu jo viidettä kautta Yhdysvalloissa. Atte pelaa Northern Michigan Universityn maalivahtina.

Isoveljen viitoittama polku sopi mainiosti neljä vuotta nuoremmalle Eelille.

– Veli pelasi siellä, ja itseänikin kiinnosti. Sain mahdollisuuden treenata siellä, ja kun paikkaa tarjottiin, päätin lähteä, Eeli Tolvanen kuvaili pari vuotta sitten Länsi-Suomessa.

Kiekkoperheen vanhin vesa, Joona, pelaa alkavalla kaudella Mestistä Kiekko-Vantaan väreissä.

Viime kaudella seurana oli  IPK, toissa kaudella vanhin Tolvanen kantoi RoKin paitaa. Iisalmi ja Rovaniemi ovat Suomen kiekkokartalla aika kaukaisia kolkkia, mutta KHL:n tai Pohjois-Amerikan bussiliigojen kilometrimääriin Suomessa ei helpolla pääse.

Nyt Jokereissa ympäri Venäjää ja Kauko-Itää kiertävä Tolvanen tottui jo Pohjois-Amerikassa matkustamaan tuhansia maileja. Pahimmillaan peli odotto 16 tunnin matkan päässä.

– Bussilla joka paikkaan. Ei siellä lennellä, Tolvanen painotti.

Torstain vastustaja Moskovan TsSKA on Tolvaselle uusi tuttavuus. Ajatukset voittoputken venyttämiseksi ovat silti selkeät.

– Tiedän, että TsSKA on kova ja tänäkin vuonna hyvin pelannut joukkue. Uskon, että kun teemme duunia samaan tapaan kuin aiemmin ja kamppailemme täysillä, niin hyvä tulee. Ylivoima ja alivoima ovat olleet hyviä, mutta niitä täytyy parantaa koko kauden ajan. Ne ovat juuri niitä pieniä eroja, joilla voitetaan tällaisia yhden maalin pelejä. Siinä on iso iskun paikka meille, Tolvanen arveli.