Ruotsalaisjärkäle ja turkulaiskiituri jyräävät TPS-pakistossa

Henrik Tallinderin ja Elmeri Erosen yhteistyö toimii saumattomasti illasta toiseen. Kuva: Europhoto / Jukka Rautio

TPS:n takalinjoille on viimeisen reilun vuoden aikana muotoutunut kaikessa hiljaisuudessa toimiva kulmapalanen.

Päällisin puolin Henrik Tallinderin ja Elmeri Erosen muodostama pakkipari on klassista majakka ja perävaunu -osastoa. Tallinder on 193-senttinen kolossi, 176-senttinen Eronen taas kiekollisesti taitava ja hyvin liikkuva kiekollinen pakki.

Kaikkein ilmeisin ero on se, että Tallinder on 37-vuotias yli 700 NHL-ottelun piinkova ammattilainen. Eronen taas on 16 vuotta nuorempi ja ottaa ensimmäisiä askeleita ammattilaisurallaan.

-Hyvänen aika, minähän olen pelannut hänen isänsä kanssa, Tallinder parahtaa.

Tallinder ja Elmerin isä Kimmo nostelivat yhdessä Kanada-maljaa TPS:n kultakeväänä 2001. Elmeri juhli isänsä mestaruutta kuuden vuoden kypsässä iässä, Tallinder oli tuolloin 22-vuotias - hieman vanhempi kuin Elmeri nyt.

Näistä lähtökohdista on kuitenkin syntynyt hyvin harmoninen pakkipari. Tallinder ja Eronen pelasivat yhdessä jo suurimman osan viime kaudesta. He olivat kauden päätteeksi ainoat TPS-puolustajat, jotka pelasivat yli puolet otteluista ja päätyivät tehotilastossa plussalle. Vastakohdat sopivat tässäkin tapauksessa yhteen.

-Täydennämme toisiamme. Hän on pienikokoinen ja liikkuva, minä olen isokokoinen enkä niin liikkuva, Tallinder nauraa.

Erosen mielestä kaksikon pelissä on myös paljon yhteistä.

-Meidän salaisuutemme on se, että olemme samantyyppisiä. Tykkäämme sekä puolustaa että hyökätä ja haemme kiekkoa toisiltamme. Tallinder voittaa paljon kiekkoja, minä yritän auttaa parhaani mukaan, Eronen kuvailee.

Kumpikin vahvistaa sen, mitä jokainen TPS:n pelejä seurannut näkee katsomoon asti. Nämä kaverukset tietävät, mitä toinen tekee.

-Osaamme lukea toisiamme. Kemiat vain sopivat yhteen, kun löytää pelaajan, jonka kanssa pelaa hyvin. On vaikea selittää, miten se tapahtuu. Me luemme toisiamme. Kun minulla on kiekko tai menen kulmaan, Elmeri tietää, mitä hänen pitää tehdä, Tallinder pohtii.

-Ei meillä ole mitään salaisuuksia. Yritämme pitää hauskaa ja tehdä oikeita asioita harjoituksissa. Silloin se siirtyy peleihinkin, tukholmalainen lisää.

Kun Tallinderin ja Erosen CV:t asettaa rinnakkain, Tallinderin harteille on helppo asetella mentorin viittaa. Eronen myöntääkin, että AIK-kasvatilla on paljon annettavaa.

-Henrikiltä tulee paljon vinkkejä, ja oppia kertyy jo pelkästään hänen pelejään katsomalla. Pidän häntä todella hienona pelaajana. On upea pelata hänen kanssaan. Hän on pelannut yli 700 NHL-peliä ja on yksi tämän liigan parhaista pakeista. Hänestä on hyvä ottaa mallia, Eronen toteaa.

Tallinder itse vähättelee esikuvan rooliaan.

-Tottakai minulla on oma vastuuni ja tiedän, että ihmiset katsovat tekemisiäni. Minä olen kuitenkin Henrik Tallinder, minä tiedän mitä minä edustan ja minulla on omat arvoni. Elmerinkin on löydettävä omansa, Tallinder toteaa.

Erosen esittämät kehut eivät kuitenkaan ole yksipuolisia. Myös Tallinder vuodattaa ylistyssanoja Erosen suuntaan.

-Upea nuori mies, etenkin ihmisenä. Elmeri on nöyrä ja kiltti. Jäällä hän on kehittynyt valtavasti, hän on erittäin hyvä jääkiekkoilija.

Eronen kokee myös itse kehittyneensä.

-Viime kausi oli vielä pitkälti opettelua Tallinderin vieressä. Olen yrittänyt saada häneltä paljon oppia, Eronen muistelee ensimmäistä täyttä liigakauttaan.

-Nyt olen ottanut kiekollisemman roolin ja muutenkin enemmän vastuuta joukkueen pelaamisesta. Haluan vastuuta kiekollisena, avaan peliä ja hyökkään.

Onko Erosessa nähtävissä samoja piirteitä kuin aikanaan nuoressa Henrik Tallinderissa?

-Elmeri ei halua isoa ruutua pukuhuoneessa. Hän on aika hiljainen, mutta silti tarkkaavainen. Hänestä näkee, että hän kuuntelee ja on jutuissa mukana. Minulla oli alussa sama tilanne, en puhunut urani alkuaikoina kovinkaan paljon, Tallinder pyörittelee.

Lauantaina duolla on edessä kauden tähän asti isoin haaste. Tulikuumien TPS:n ja Tapparan kohtaaminen saa lätkäfanin veden kielelle. Sama pätee pelaajiin.

-Tottakai tässä on erityisfiilistä. Sarjatilanne on se mikä se on. Tämä on meille iso mittari niin joukkueena kuin organisaationa. Haluamme tehdä tässä pelissä ison vaikutuksen, Tallinder naulaa.

Mitkä ovat TPS:n pelilliset aseet Suomen mestaria vastaan?

-Salaisuuksia ei ole. He skouttaavat meitä ja me heitä. Tappara on hyvin organisoitu joukkue. Meidän on oltava nopeita sekä kiekon kanssa että ilman. Vanhat kliseet pätevät: pitää voittaa enemmän kamppailuja, tehdä töitä ja olla energinen, Tallinder toteaa.

-Olemme karvanneet hyvin ja pelanneet aktiivista hyökkäyspeliä. Jos jatkamme sitä ja luomme pitkiä hyökkäyksiä, meillä on mahdollisuus voittaa tämä matsi, Eronen tuumii.