Robert Leino: "HIFK on päässyt yli viime keväästä"

Robert Leino (kesk.) pelaa kolmatta kauttaan HIFK:ssa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

HIFK:n keskushyökkääjä Robert Leino sanoo ennen huomista huippuottelua Tapparaa vastaan joukkueensa päässeen ylitse viime kevään tapahtumista.

– Totta kai oli pettymys, kun ei päästy tavoitteeseen. Hopea ei vieläkään lohduta yhtään. Meillä oli vain yksi päämäärä, eikä sitä saavutettu. Mutta olemme päässeet siitä yli, eikä se enää haittaa tekemistä, hän sanoi.

Pelaajien tunteet ymmärtää hyvin, mutta monen HIFK:ta seuranneen mielestä kausi oli suuri menestys. HIFK oli siellä missä sen pitääkin olla: taloudellisesti vahva, hyvä yleisösuosio, menestyksellinen ja pelaa mitaleista.

Lauantain ottelu pelataan taas samoista asetelmista: HIFK ja Tappara ovat kärkijoukkueita.

Vastustajan pelaamista ”Bobby” ei ole juurikaan seurannut.

– Vähälle seuraamiselle se on jäänyt, niin tiukka ohjelma meillä on ollut. Hyvin ovat voittoja napsineet.

Odotukset lauantain peliin ovat selkeät:

– Täysi katsomo, hyvä tunnelma, voittopeli, meiltä hyvää luistelevaa lätkää, maalin enteen miehiä ja ribarimaaleja.

HIFK:n alkukaudessa puolustuspelaaminen on sujunut kohtalaisen hyvin ja joukkue on päästänyt aika vähän maaleja. Mutta hyökkäyksestä on puuttunut viime kauden lennokkuus, maalinteko on ollut nihkeää ja ylivoimapelaaminen suorastaan surkeaa. Joukkue on päässyt 15 kertaa ylivoimalle, jota on pelattu lähes 25 minuuttia. Tuona aikana se ei ole tehnyt yhtään maalia, mutta on päästänyt kaksi.

– Emme ole päässeet ihan ytimeen. Maskeja kaivataan lisää ja sitten alkaa pomppia. Sama koskee ylivoimaa. Maalit tulevat, kunhan ei turhaa aleta stressaamaan ja miettimään tuleeko niitä. Taitoa on ja hyvää ideaa. Sitä koskee sama kuin viisi-viisi -pelaamista. Lisää jämäkkyyttä ja hyvää tulee, Leino sanoi keskiviikkona ennen torstain surkeaa Jukurit-peliä.

HIFK kärsi määrällisesti vähän, mutta laadullisesti paljon menetyksiä. Paikkauksia tehtiin, mutta keskellä ei korvattu Teemu Ramstedtin menetystä. Eikä ykköseksi kaavailtu Roope Hintz ole pelannut vielä yhtään liigapeliä.

– Roope on ollut poissa, mutta paikkaajia löytyy. [Tomi] Tuomisto on ollut hyvä ja [Panu] Mieho pystyy paikkaamaan. Muiden täytyy vain nostaa tasoaan. Minä olen valmis siihen. Pari ensimmäistä peliä meni hyvin, mutta sitten on ollut vaikeampaa. Viime kauden alku oli vielä tahmaisempi. Tiedän ja luotan, että oma paras tulee varmasti. Kausi on pitkä.

Leino on nyt kolmatta kauttaan Helsingissä. Hän on kotoisin Hämeenlinnasta, jossa HPK:ssa tuli hyvät juniorisaldot. Liiga sen sijaan ei luonnistanut.

– Sain uuden alun Helsingissä. Ensimmäinen kausi oli vähän hakemista, mutta toisella pääsin paremmin pelaamaan ja pisteitäkin tuli. Koko ajan on ollut nouseva käyrä. Täytyy koittaa pitää sama trendi yllä.

Viime kaudella hän oli peräti kolmas HIFK:n pisteissä (33) ja maalisyötöissä (23) sekä kuudes maaleissa (10). Kun pisteissä edellä olleet Ramstedt ja Tomas Zaborsky lähtivät muualle, niin ”Bobby” on yksi pelaaja, jonka varaan rakennetaan.

– On vaikea verrata viime ja tämän kauden joukkueita. Osa lähti ja uusia tuli tilalle. Runko pysyi samana ja siihen on hyvä rakentaa. Aika näyttää, mutta tässäkin joukkueessa on rajattomasti potentiaalia. Tavoite on silti sama, hän arvioi joukkuetta.

Viime kaudella Leino oli jopa kakkossentteri, kun Hintz oli paljon hänen laidallaan. Toisena oli Juuso Puustinen. Kun Hintzin tervehdyttyään lasketaan olevan ykkönen, Corey Elkinsin kakkonen, niin hän tai Thomas Nykopp on kolmonen. Toiselle näistä jää sitten nelosketju.

Mutta harvoin kaikki ovat pelikelpoisia yhtä aikaa. Viime kaudella HIFK:ssa vain yksi kenttäpelaaja (Ramstedt) pelasi kaikki 60 ottelua.

Mitään vakioketjua Leinollakaan ei ole ollut.

– Täällä on tyyli, että kaikkien kanssa pitää osata pelata. Kun loukkaantumiset sekoittavat pakkaa, niin ei voi haaveilla, olisi koko ajan sama kenttä.

Yksi asia sentään on tällä kaudella vakio: alivoimaa hän on pelannut yhdessä Lennart Petrellin kanssa.

– Lennun kanssa on hyvä pelata. Tykkäämme molemmat olla aktiivisia ja luistella paljon. Kun aloitus on oikealta puolelta, niin koitamme käyttää minun kätisyyttäni siinä hyväksi [Leino ampuu oikealta puolelta]. On kiva päästä välillä terrorisoimaan kaverin ylivoimapeliä.

Alivoima ei sentään ole ollut yhtä surkeaa kuin ylivoima, mutta siinäkin HIFK on sarjan huonoimpien joukossa. Lauantaiksi tarvitaan tasonnosto kaikilta. Robert Leino kuuluu niihin.