Riksman: "Nyt on hyvä aika lopettaa"

Patajätkä. Juuso Riksman edusti Ässiä kolmella kaudella 2005–06 ja 2013–15. Viime kaudella hän torjui Italiassa ja Itävallassa, missä kausi päättyi mestaruusjuhliin. Kuva: LS-arkisto

 

– Päätös ei ole mikään hetken mielijohde, vaan lopettaminen on ollut mielessä jo pidempään. On vain ollut sellainen fiilis, että nyt on hyvä aika lopettaa, maalivahti Juuso Riksman, 39, kertoo Kiekkoareenalle.

Porilaiseen jääkiekkoon lähtemättömän muistijäljen jättänyt Riksman torjui Ässissä kahteen otteeseen. Jälkimmäinen jaksoi osui vuosiin 2013–15. Ensimmäinen jakso patapaidassa toimi ponnahduslautana uralle ja tuotti palkintokaappiin ikimuistoisen hopean.

"Kausi 2005–06 Ässissä ja Porissa oli ikimuistoinen. Saatiin aikamoinen draivi päälle siihen kylään."

– Saatiin aikamoinen draivi päälle siihen kylään. Se oli itsellenikin aikamoinen ponnahduslauta myöhemmälle uralle, Riksman muistelee.

Ässien finaalikevään jälkeen Riksman puntaroi sopimustarjousta Pietarista ja Jokereista. Kotimaisuusaste kallisti vaakakupin tuolloin Helsingin suuntaan, ja myös keväällä 2007 kaulaan ripustettiin hopeaa. Kahden hävityn finaalisarjan  jälkeen Riksman voitti SM-kultaa kaudella 2010-2011 HIFK:ssa, jolloin hänet myös valittiin sarjan parhaaksi maalivahdiksi.

– Silloin HIFK:ssa kokemusta ja näkemystä oli jo niin paljon, etten enää ajatellut, että tämä finaaleissa pelaaminen on ihan jokapäiväistä, Riksman kertoo.

Viime kauden Riksman aloitti Italiassa ja päätti Itävallassa. Kevät huipentui sikäläisen sarjan eli Erste Bank Eishockey Ligan mestaruusjuhliin Salzburgin paidassa. Vaikka vuosi oli vivahteikas, maalivahti ei ollut valmis lyömään räpylää ja kilpeä naulaan heti kauden päätyttyä.

– Ei, en todellakaan. En missään nimessä ajatelut mestaruuspokaalia nostellessa, että "se oli nyt tässä". Olin sillä ajatuksella, että katselen ja kuuntelen avoimin mielin, miltä tuntuu.

Pitkän uran päättäminen on tuntunut päätöksen tekemisen jälkeen ehdottomasti oikealta ratkaisulta.
– Tähän hommaan pitää olla polte. Vaikka fyysisesti olen kunnossa, henkisesti ei enää ole annettavaa. Tarjouksia tuli vielä ihan viime päivinä, mutta mietin niin, että Liigaan lähteminen olisi niin pitkä periodi, että se 50 peliä tai yli vaatisi todella paljon. Tässä hommassa on pakko on olla joukkuekavereille, itselleen ja seuralle rehellinen, muu ei onnistu.

Tästä syystä maalivahti kertoi kesäajan pohdintansa tulokset julkisuuteen:

– No joo, ajattelin tiedottaa. Tai en nyt tideä, oliko se varsinainen tiedote, mutta mietin niin, että pistetään facebookiin infoa, jos jotakuta kiinnostaa, vaatimaton veskari kertoo leppoisaan tyyliinsä.
toiminut ensimmäinen visiitti oli kausi 2005–06.

– Nyt voi lähteä siinäkin mielessä hyvillä mielin, että voin lähteä ehjänä ja omasta tahdosta. Hyvä maku jää, se on tärkeää, Riksman sanoo.

Ässien lisäksi Riksman edusti SM-liigassa Ilvestä, Jokereita, HIFK:ta ja Bluesia sekä Ruotsissa MODO Hockeyta ja Färjestad BK:ta. Italiassa Riksman torjui kahteen otteeseen, ja hän ehti kokea myös AHL:n ja Venäjän liigan ennen KHL:n perustamista.

Perhe on reissuvuosien jälkeen kotiutunut Espooseen, jonne Riksmaneille valmistui omakotitalo muutama vuosi sitten. Uran jälkeiset jatkosuunnitelmat ovat vielä auki, samoin se, miten jääkiekko tulee näkymään perheenisän arjessa tulevaisuudessa.

"Aika paljon olen miettinyt koutsaamista."


– Aika paljon olen miettinyt koutsaamista, mutta koska en ole sitä tehnyt, en osaa sanoa, miten se sujuisi. Annettavaa varmasti olisi nuorille veskareille – ei siis ihan nuorille, vaan sellaisille, jotka ovat jo vähän hahmottaneet, tuleeko heistä ammattilaisia, Riksman puntaroi.

– Avoimin mielin pitää ajatella. Uskon, että asioilla on tapana järjestyä. Kyllä tekevälle töitä riittää.Juuso Riksmanin uran TOP 3:

  1. "Tietysti se kausi 2005–06 Ässissä ja Porissa oli ikimuistoinen. Saatiin aikamoinen draivi päälle siihen kylään. Se oli itsellenikin aikamoinen ponnahduslauta myöhemmälle uralle."
  2. "Toinen kausi Jokereissa (2008–09) oli hieno, vaikka menestystä ei joukkuetasolla tullutkaan. Pystyin kuitenkin omall panoksellani auttamaan joukkuetta pelillisesti. Sain sillä kaudella pelaajien äänestyksessä myös kultaisen kypärän. Arvostan sen valinnan todella korkealle."
    (Riksmanin torjuntaprosentti 45 pelatussa ottelussa oli 94,37 ja päästettyjen maalien keskiarvo 1,76 ja hänet valittii keväällä myös Leijonien MM-kisajoukkueeseen, toim.huom.)
  3. "Ja kun yksittäisiä juttuja nostaa esiin, niin mestareita ei unohdeta. Ne muistetaan aina. Kulta HIFK:ssa ja viime kaudella Salzburgissa jäävät kyllä mieleen. Mestaruus HIFK:ssa 2011 oli sellainen, että... jos mestaruuden jossain voittaa, niin HIFK on kyllä seurana ihan varmasti top 3:ssa."