Rikoksenuusijat kuriin Liigassa

Liiga julkisti linjauksensa kurinpidollisiin asioihin juuri runkosarjan avauskierroksen aattona. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Päähän kohdistuneista taklauksista halutaan eroon Liigassa. Alkavalla kaudella epäselvistä tilanteista voidaan antaa santioita myös jälkikäteen, jos taklaus on kohdistunut päähän. 

Liiga julkisti linjauksensa juuri runkosarjan avauskierroksen aattona ja tiedotti, että päävideotuomarit, kurinpitäjä ja kurinpitoryhmä ovat tarkistaneet kurinpitomenettelyitä alkavalle kaudelle. Ryhmä linjasi tarkemmin toimintaansa päähän kohdistuneisiin taklauksiin ja erotuomarin koskemattomuuteen liittyvissä tilanteissa. Jalkapyyhkäisyn tunnusmerkistö ja pelaajan kurinpitohistorian merkitys käsiteltiin myös uudelleen.

Jäällä tapahtuneet rikkeet tulevat edelleen pääsääntöisesti kurinpitokäsittelyyn päävideotuomarin päätöksellä.

Kurinpitokäsittelyyn asetetut tilanteet käsittelee kurinpitäjä tai kurinpitoryhmä.

– Kurinpitäjällä on toimivalta antaa pelikieltoa viiteen otteluun asti. Yli viiden ottelun pelikiellot ja muut rangaistusasiat käsittelee kurinpitoryhmä, jolle kurinpitäjä tekee päätösesityksen, Liiga tiedottaa.

Päähän kohdistuvat taklaukset ovat edelleen korostuneen huomion kohteena. Päähän kohdistuneena taklauksena pidetään taklauksia, joissa kontakti tulee ensimmäisenä taklatun pelaajan päähän tai joissa taklaaja kohdistaa merkittävän osan taklauksen voimasta taklattavan pelaajan päähän.

– Kaikki päähän kohdistuneet taklaukset, joista tuomitaan 2+10 ja/tai 5+PRK menevät päävideotuomarin tarkasteluun. Lisäksi tarkasteluun menevät kaikki päähän kohdistuneet taklaustilanteet, jotka jäävät tuomaristolta tuomitsematta jäällä, mutta jotka otteluvalvojan mielestä pitää tuomita päähän kohdistuneena taklauksena, linjanvedossa todetaan.

Myös pelaajien kurinpitohistorian merkitystä on tarkennettu.

– Kun kurinpitokäsittelyssä olevan sääntörikkomuksen katsotaan olevan yli yhden ottelun pelikiellon arvoinen, rangaistusharkinnassa otetaan tarkasteluun pelaajan kurinpitohistoria Liigassa kuluvalta ja kolmelta edelliseltä kaudelta, Liiga tiedottaa. 

Aiemmat Liigan kurinpitomenettelyssä määrätyt pelikiellot vastaavan kaltaisista teoista ovat rangaistuksen koventamisperuste.  

Täsmennetyt painotukset alkavan kauden linjauksista löytyvät kokonaisuudessaan Liigan verkkosivuilta.