Rautakorven Tappara pyrkii pelipaikattomuuten ja pelinopeuteen: "Pelaajan pitää olla kokonaisvaltainen"

Tapparan uudet hankinnat esittäytyivät medialle maanantaina. Kuva: Miika Arponen
Tapparan uudet hankinnat esittäytyivät medialle maanantaina. Kuva: Miika Arponen

Tapparan uusvanha päävalmentaja Jukka Rautakorpi esittäytyi medialle seuran uuden kauden avajaistiedotustilaisuudessa Varalan urheiluopistolla maanantaina.

Rautakorven Tapparan kokoonpanoa katsellessa huomio kiinnittyy puolustuspäähän, joka koostuu lähes pelkästään EHT-tason pelaajista. Myös puolustajien pelaajaprofiili on lähes sama: kaikki ovat hyvin liikkuvia ja kiekollisenkin pelin taitavia yleispuolustajia. Rautakorven mukaan pelinopeutta onkin painotettu puolustajahankintoja tehtäessä.

- Puolustajien rooli on nykyjääkiekossa todella merkittävä, että hyökkäyspeliä pystytään jatkumona pelaamaan riittävän paljon. Jos halutaan pelata pelinopeasti ja viedä peliä siihen suuntaan, niin puolustajilla on siinä iso rooli. Myös puolustuspelaamisen pelinopeutta yritetään nostaa, ja silloin puolustajien merkitys on iso. On tärkeää, että olemme saaneet nimenomaan sen tyylisiä pelaajia. 

"Jos halutaan pelata pelinopeasti ja viedä peliä siihen suuntaan, niin puolustajilla on siinä iso rooli."

Perinteisesti jääkiekossa pakistoa on rakennettu niin, että vähintään kahdessa ensimmäisessä parissa on ollut yksi kiekollinen ja yksi puolustava puolustaja. Kolmospari on usein koostunut kahdesta puolustavasta puolustajasta. Tulevan kauden Tapparassa ei ole lainkaan perinteisen mallin puolustavia puolustajia, vaan kaikki pystyvät myös tehopisteiden tekoon ja hyökkäyspeliin.

- Jos ajatellaan nykypäivän jääkiekkoa, niin ehkä termistä "puolustava puolustaja" pitäisi päästä pikkuhiljaa jo pois. Kyllähän puolustajan pitää pystyä puolustamaan, se on hänen ensimmäinen tehtävänsä, sitten vasta se hyökkäyspeli. Mutta puolustajan pitää olla aika kokonaisvaltainen, pitää pystyä sekä puolustamaan että hyökkäämään. Jos ajatellaan vaikka juuri päättyneitä maailmanmestaruuskilpailuja, niin hyvien joukkueiden puolustajat olivat kaikki kokonaisvaltaisia. Huippujääkiekko vaatii sitä.

"Puolustajan pitää olla aika kokonaisvaltainen, pitää pystyä sekä puolustamaan että hyökkäämään."

Tapparan pelifilosofiasta kysyttäessä Rautakorpi nostaa esiin termin pelipaikattomuus. Kirvesrintojen kokoonpanosta ei löydy myöskään perinteisiä nelosen energialaitureita, vaan jokaiselle pelipaikalle on laittaa kiekollisiin ratkaisuihin pystyvä pelaaja. Tämä mahdollistaa entistä monipuolisemman peluutuksen.

- Tietynlainen pelipaikattomuus liittyy siihen samaan kokonaisuuteen, että voitaisiin pelata aina vain kokonaisvaltaisemmin. Laitureilla ja senttereillä on eroja, siinä voi tulla enemmän sitä perinteisyyttä mukaan, mutta aivan perinteisiä puolustavia puolustajia tai kiekottomia hyökkääjiä meillä ei ole ollenkaan, vaan nimenomaan hyökkäysosaavia puolustajia ja hyökkäysosaavia hyökkääjiä, se on ollut ihan tarkoituksellinen valinta meiltä.

Rautakorpi haluaa myös korostaa pelaajien merkitystä jääkiekossa. Hänet tunnettiin aiemmin nimenomaan tiukan pelikirjan valmentajana, mutta nyt puheiden keskiössä ovat yksilöt ja heidän ratkaisunsa.

- Nykypäivän peli vaatii enemmän kokonaisvaltaista pelaamista nimenomaan yksilöltä. Tämä peli perustuu kuitenkin lopulta yksittäiseen pelaajaan ja hänen ratkaisuihinsa ja osaamiseensa. Aamulla sanoin meidän joukkueellemme kun kokoonnuimme, että tässä salissa on nyt osaamista, ja kaikki on tästä eteenpäin kiinni vain sopeutumisesta, kehittymisestä ja reagoinnista.

"Tietynlainen pelipaikattomuus liittyy siihen samaan kokonaisuuteen, että voitaisiin pelata aina vain kokonaisvaltaisemmin."

- Se, että siihen pelipaikattomuuteen päästään, vaatii pelaajilta ja joukkueelta kasvua. Ja tämä nimenomaan viidellä viittä vastaan -pelissä. Erikoistilannepelaaminen on sitten sitä roolitetumpaa peliä tänäkin päivänä.

Esimerkkinä pelin murroksesta Rautakorpi nostaa esiin Pekka Virran valmentaman KalPan. Aiemmin hitaiden lähtöjen erikoismiehenä tunnettu Virta marssitti tällä kaudella kaukaloon aivan uudenlaisne kuopiolaisryhmän.

- "Peksin" KalPa oli tänä vuonna varmaankin Liigan nopein joukkue. Sanoin syksyllä jo, että KalPa tulee olemaan todella pitkällä, koska pelaavat niin hyvää ja todella nopeaa hyökkäyspeliä. Sekin perustuu kuitenkin lopulta paljon pelaajiin. "Valmentajan pelifilosofia" ei ole oikeastaan enää tätä päivää, vaan pelaajat tuottavat sen pelin.

Aivan täysin tsemppareiksi ei valmentajien roolikaan ole Rautakorven mukaan kuitenkaan muuttumassa, mutta pelin avaimia annetaan aiempaa enemmän pelaajien käsiin.

- Totta kai jos me valmentajina laitamme paljon strategisia jarruja pelaajille, niin samallahan me estämme heitä pelaamasta. Tietenkin jossain kohdassa peliä on ihan tarkoituksenmukaista pysäyttää sitä peliä. Esimerkiksi jos katsotaan miten Ottawa pelasi, niin pelitaidollinen ero Pittsburghiin oli aika selkeä, mutta he pystyivät haastamaan joukkuepelitaidoilla. Yksilöpelitaitojen merkitys on kasvanut. Me emme Tapparassakaan mene enää joukkuepelitaidot edellä, eikä se ole tarkoituskaan. Tarkoitus on antaa pelaajille saumaa pelata tilanteet nopeasti, kun se on mahdollista - myös puolustuspelinopeutta nostaa.

"Me emme Tapparassakaan mene enää joukkuepelitaidot edellä, eikä se ole tarkoituskaan."

Tapparan harjoitusryhmässä on mukana useita nuoria lupauksia. Vuonna 2001 syntyneet Patrik Puistola ja Iivari Räsänen sekä 2000 syntyneet Kristian Tanus ja Toni Utunen ovat olleet mukana jo koko kevään. Vaikka Tappara kasasi tulevaksi kaudeksi todellisen tähtisikermän, ei tähtäin ole vain mestaruusputken kasvattamisessa kolmen vuoden mittaiseksi.

- Vaikka tässä tehdään koko ajan ensi kauden prosessia ja rakennetaan sitä kasvutarinaa, niin samalla toteutetaan myös pitkän tähtäimen suunnitelmaa. Se on yksi tapparalaisen systeemin juttu ollut jo monta vuotta. Meillä on useita vuosia ollut näitä nuoria pelaajia tietyn ajan harjoituksissa mukana kesällä, ja samoin myös kauden aikana otetaan aina välillä harjoituksiin mukaan.

- Tietyllä tavalla jopa kolmella tasolla mennään: Tehdään tietenkin tätä kautta. Tehdään ensi kautta; meillä on pelaajia jotka on suunniteltu sijoitettavan Lempäälään koko kaudeksi ja sitten on vielä pidemmällä jänteellä tällaisia lahjakkaita poikia kuten vaikkapa "Patu" (Puistola) ja Iivari (Räsänen), jotka ovat nyt mukana treenaamassa jo viidettä viikkoa.