Rautakorven ensimmäinen ja viimeinen maajoukkuemeneminen - ja viides Tappara-tuleminen

Jukka Rautakorven ansioluettelo on pitkä kuin vuoden viimeinen päivä. Ja tällä päivämäärällä, 31.12.2016, se sai viimeisen silauksensa: potkut nuorten maajoukkueen päävalmentajan pestistä.

Potkut olivat Rautakorven päävalmentajauran ensimmäiset. Valmentaja ei kait oikein voi sanoa edes eläneensä, jos ei ole saanut koskaan kenkää. 1980-luvulta lähtien Suomen maajoukkueella on ollut 11 päävalmentajaa - heistä lähtöpassit ovat jossain vaiheessa uraansa saaneet kaikki muut paitsi Doug Shedden ja Kari Jalonen.

Kun pahin on kohdattu, voi avata ylösnousseena uuden sivun.

Erottaminen kesken kisojen on kuitenkin leima, joka seuraa Rautakorpea, erityisesti maajoukkuetasolla, läpi loppu-uran. Jukka Rautakorpi on ainoa päävalmentaja, jonka ohjauksessa Suomen U20-maajoukkue on mennyt kahdesti karsintasarjaan.

Rautakorven ura on jo pitkään näyttänyt siltä, että sen pohjalta on mahdollista nousta Suomen maajoukkueen päävalmentajaksi. Se tie loppui tänään. On erittäin epätodennäköistä, että Rautakorpi sillä pallilla nähtäisiin, vaikka tekisi mitä.

Rautakorpi on osoittanut olevansa hyvä pitkässä juoksussa, mutta lyhyet matkat eivät hänelle näytä sopivan. Jääkiekkoliitto ei näillä meriiteillä yksinkertaisesti uskalla enää koskaan palkata Rautakorpea maajoukkueen päävalmentajaksi. Pelkästään median ryöpytys olisi niin kova, että jo se estää edes miettimästä Rautakorven pestaamista.

Millaisen lähtökohdan tämä antaa Rautakorven ensi kauden Tappara-pestille? Aika näyttää, mutta kuten vanha sanonta kuuluu: kaikella ei ole tarkoitustaan vaan mahdollisuutensa.

Rautakorpi on jo aiemmin muuttanut valmennusfilosofiaansa ihmisläheisempään suuntaan, mutta kenties tämä oli viimeinen herätys. Rautakorpi on tunnetusti kova tekemään töitä, ja nyt hän ei taatusti jätä yhtään kiveä kääntämättä. Tai kenties joitakin kiviä kannattaisikin jättää kääntämättä: jos kädessä olevaa linnunpoikasta puristaa liikaa, se tukehtuu.

Tapparan kannalta tämä saattoi olla jopa oikeanlainen särmä, haaste uudelle kaudelle. Tapparan meno on viime aikoina näyttänyt vakaalta kuin juna. Ja jos meno on liian vakaata, tuloksena voi olla nukahdus.

Toisaalta Rautakorpi voi nyt rauhallisin mielin tasavertaisena astua Tapparan kahden muun kiistattoman valmentajaikonin Kalevi Nummisen ja Rauno Korven saappaisin, sillä myös he ovat saaneet urallaan potkut. Korpi jopa kahdesti, ja vieläpä Tapparasta.

Ilmassa on kuitenkin myös uhkakuvia. Tuleva Tappara-pesti on Rautakorvelle jo viides, joka on yhden seuran puikoissa Liigan ennätys - ja se neljäs pestikin oli jo ennätys. Jos kausi lähtee heikosti käyntiin, nuorten kisojen pettymys ja naaman kuluminen voivat olla vaarallinen yhdistelmä.