Rautakorpi olisi valmis muokkaamaan liigapelaajien kesäkalenteria

Taas tutuissa maisemissa. Tapparan päävalmentajaksi palannut Jukka Rautakorpi tuntee Tampereen katuverkon niin hyvin, että hänelle ei tarvitse kertoa, millaiset harmaat seinät Kaukajärven Sentteri-hallissa on tai miten treenimaisemiin pääsee sujuvimmin. Kuva: JP Mikola

Jääkiekkoilun SM-liiga alkaa tänä syksynä normaalia aikaisemmin. Avauskierros pelataan jo perjantaina 8. syyskuuta. 

Tappara aloittaa liigakautensa kahdella vierasottelulla, perinteinen mestaruusviirin nostaminen nähdään Hakametsässä vasta kolmannella kierroksella, kun hopea-KalPa joutuu vielä kertaalleen kärvistelemään kakkosviulun soittajana kirversrintojen juhlissa.

Tapparan leirissä – tai ainakaan valmennusjohdossa – seremonioille ei ole uhrattu kesän aikana ajatustakaan.

Toimisto ja kannattajat saavat miettiä juhlallisuuksia. Vaativan valmentajan statuksella operoivan Jukka Rautakorven ajattelussa oranssi lanka on urheilussa.

– Loppujen lopuksi joukkueessa tapahtui aika isoja muutoksia. Nyt haaste on saada tämä joukkue toimimaan, Rautakorpi sanoo seuratessaan sivusilmällä pelaajien alkulämmittelyjä harjoitushallin P-alueella.

Tapparan kalenterissa varsinaisia treenipelejä on vain tällä viikolla.

– Aika ei riitä enempään. Pitää pystyä myös harjoittelemaan, päävalmentaja perustelee.

Tappara kohtaa neljän liigajoukkueen voimin pelattavassa Tampere Cupissa perjantaina ensin Ilveksen ja lauantain "sijoitusottelussa" joko HIFK:n tai Pelicansin.

Elokuun loppupuolella starttaa Champions Hockey League. Tappara kuuluu ison eurosarjan perustajajäseniin, ja CHL on ollut toimitusjohtaja Mikko Leinoselle tärkeä panostamisen kohde jo niinä vuosina, kun sarjalla oli eri nimiä.

European Trophyn aikoina otteluilla oli selkeä treenipelien leima. Yleisön silmissä niin on tuntunut olevan CHL:nkin kohdalla, mutta Rautakorpi ei vähättelyyn sorru. Hän tietää, että kansainvälisyys on Suomen kärkiorganisaatiolle iso asia jo tulevan suurareenankin vuoksi. 

Tappara aloitti jääharjoitukset Kaukajärven Sentterin uusimmassa kaukalossa jo heinäkuun puolella. Rautakorpi kiittelee sitä, että vaikka kyse oli – Pelaajayhdistyksen ja seurojen yhteisen linjauksen mukaan – vasta vapaaehtoisista treeneistä, kaikki pelaajat olivat paikalla.

Kiekkokalenterin muuttuessa nykykäytäntö ei välttämättä enää jatkossa toimi, Rautakorpi uskoo. Koska tosipelit (lue: sekä CHL että Liiga) alkavat aiempaa aikaisemmin, myös ot-jakson päättymistä olisi syytä aikaistaa. Tamperelaisvalmentaja olisi valmis muokkaamaan omatoimijakson mitoitusta.

– Koska CHL alkaa jo näin aikaisin, pitkässä juoksussa tulevaisuus on varmasti sellainen, että yhteisharjoittelu sallitaan jo heinäkuussa. Nyt KHL alkaa samoihin aikoihin, ja siellä (Venäjällä) joukkueet ovat olleet koossa ja harjoittelemassa jo selvästi aiemmin, Rautakorpi vertaa.

Kokenut seurajohtaja Leinonen on jo vuosia puhunut siitä, että CHL on investointi tulevaisuuteen

Tappara matkustaa Keski-Eurooppaan jo muutama päivä ennen CHL-starttiaan. Tukikohdaksi on valikoitunut Rosenheimin kaupunki Saksasta. 

Pelitavan kannalta vieraat vastustajat tarjoavat mielenkiintoisen lisän. 

– Tietysti oman pelaamisen ja pelitavan kehittäminen on tärkeintä. Toisaalta pitää pystyä sopeutumaan vastustajan tapaan pelata. Se on myös psyykkinen tekijä.  

Vaihtuvuus Tapparassa oli melko runsasta. Rautakorven lisäksi muu valmennusryhmä meni uusiksi maalivahtivalmentaja Petri Tuonosta lukuun ottamatta. Edustuksen mukaan nousseet Marko Ojanen ja Janne Grönvall eivät toki ole Hakametsän kulmilla mitään ummikkoja, joille pitäisi kartasta näyttää, mistä löytyvät Varalan urheiluopisto, Nääshalli tai Nekala ja fysiikkatreenien tyyssija Polte-sali.

Rautakorven lisäksi apuvalmentajilla on tuoretta kokemusta Jääkiekkoliiton valmennustehtävistä. Osin tästäkin syystä valtaosa yhdeksästä uudesta pelaajista ovat luotseille entuudestaan tuttuja.

Valmennusryhmän kesken on olemassa jo selkeä ajatus siitä, millaisilla kenttäkoostumuksilla on tarkoitus operoida.

– Onhan niitä nyt tietysti mietitty. Tietty pohja ja rakenne on olemassa, mutta pelaajat pidetään vielä vähän piilossa, jotta saadaan kaikille sopivasti ärsykettä ja haasteita ja jotta saamme kehitettyä  pelaajia, Rautakorpi muotoilee. 

Isoimmat muutokset on nähty pakistossa, missä uusia kasvoja on Niko Mikkola (KalPa), Veli-Matti Vittasmäki (Ilves), Mikko Lehtonen (HV71) ovat maajoukkuetason lupauksia. Paikoista pelaavaan kuusikkoon ja ylivoima-rooliin tulee kivikova kisa, kun tiedetään, että Leijonaverkkareissa ovat ainakin U20-tasolla kulkeneet myös Aleksi Elorinne, Otso Rantakari, Valtteri Kemiläinen, Aleksi Salonen ja Jere Rouhiainen.

Hyökkäyspäässä pistekuningas Henrik Haapala (Florida, NHL) ja Veli-Matti Savinainen (Jugra, KHL) löivät läpi myös kansaivälisellä tasolla, ja korvattavaksi tulivat myös Sebastian Revon (Florida, NHL) sekä Martin Røymarkin (MODO, SHL) jättämät työmiesten haalarit.

Omien nuorten kehittymisen varaan ensi kautta ei ole rakennettu. Ässistä tulleet Niko Ojamäki ja Jarno Kärki sekä maaliahne slovakki Tomas Zaborsky ja perusluotettava sentteri Tyler Redenbach ovat kaikki korkean profiilin hankintoja. Pelicansista ja HIFK:sta tutun Redenbachille tuli tarve varsinkin sen jälkeen, kun tiedossa oli, ettei Jan-Mikael Järvinen ole pelikunnossa heti elokuussa.

Viime kaudella toistakymmentä tapparalaista liigamiestä nähtiin Suomen tai muiden maiden maajoukkueiden edustustehtävissä.

– Liiga on liiga, ja kansainvälisissä peleissä ympäristö on sopivan neitseellinen. Kyllähän ne pelaajia kehittävät, Rautakorpi uskoo.

Ainakin puheiden tasolla uusvanha päävalmentaja on korostanut aiempaa enemmän pelaajakehityksen merkitystä. Sarjasijoituksessa se tuskin näkyy. Jos väittäisi, että yksilöitä kehitetään joukkuemenestyksen kustannuksella, tekisi itsensä naurunalaiseksi.

Arkisessa viikkorytmissä pelaajakohtainen valmennus on kuitenkin isossa roolissa.

– Sitä tässä on haettu viimeiset viisi vuotta, tiettyä kulttuuria ja tapaa toimia, Rautakorpi muistuttaa ja viittaa vuoteen 2012, jolloin hän siirtyi edellisen kerran kirvesrintojen vetovastuuseen.