Raksahommista liigajäille

A-maajoukkueen päävalmentaja Lauri Marjamäki ei syyttä suotta kehunut TPS:n nuorisokaartin kehityskäyrää Pitsiturnauksessa viikko sitten.

Niin kuin hyvin tiedetään, syyskuun World Cup sitoo nyt loppukesällä valtaosan Marjamäen ajankäytöstä. Siitä huolimatta leijonaluotsi ajeli Raumalle seuraamaan nimenomaan sitä, miten liigaseurojen nuoriso-osastot ovat saaneet siirrettyä kesällä kroppaansa pakkaaman harjoittelun pelitilanteisiin.

Marjamäki oli jo minipelien perusteella tyytyväinen TPS:n parikymppisten otteisiin.

– Kesässä on tapahtunut paljon hyviä asioita. TPS:n nuoret liikkuvat paljon terävämmin kuin keväällä, Marjamäki kiitteli Kiekkoareenassa.

Yksi myönteisen vaikutelman tehneistä on TPS:n Topi Taavitsainen, joka osui kahdesti Tampere Cupin iltapäiväpelissä HIFK:ta vastaan. TUTO Hockeysta kasvattajaseuraansa palannut Taavitsainen lasketaan 25 vuoden iästään huolimatta nuoreksi, sillä tilillä on toistaiseksi vasta kaksi liigapeliä. Ne hän pelasi TPS:ssä jo kaudella 2011–12.

– Sen kauden jälkeen olin vähän sellaisessa Y-risteyksessä. En tiennyt, jatkanko pelaamista vai siirrynkö työelämään. Menin sitten pelaamaan vanhojen pelikavereiden kanssa kakkosdivaria ja olin töissä kalusteasentajana ja rakennustyömailla, Taavitsainen kertoo.
 

Liigakiekkoa. Kakkosdivarin ja Mestiksen kautta koukannut Topi Taavitsainen on esiintynyt edukseen TPS-paidassa. Tampere Cupin ottelussa HIFK:ta vastaan tuloksena oli kaksi osumaa. Toistaiseksi tilillä on vasta kaksi liigaottelua. Kuva: JP MikolaPelaajapolku ei tosiaan ole ihan tavanomainen: Kun opiskelupaikkaa ei tullut, kaksi kautta Kaarinan Kiekko-Pojissa riitti. Tavoitteellisempi urheilu veti puoleensa.

– Kakkosdivari oli vähän turhan helppo sarja ja siirryin sitten TUTOon Mestikseen. Aloitimme siellä Ismo Lehkosen kanssa projektin, Taavitsainen kuvailee.

"Kakkosdivari oli vähän turhan helppo sarja."

Siinsikö silmissä jo silloin liigapaikka?

– No, kyllä. Lehkonen sanoi heti aluksi, että ”ainoa tavoite on tehdä susta liigapelaaja”, Taavitsainen muistelee hymyssä suin, miettii hetken ja lisää.

– Jälkeenpäin ajateltuna on onni, että lähdin vielä tähän lätkähommaan mukaan.

Viime kaudella Mestiksessä Taavitsainen osui peräti 22 kertaa, perjantaina HIFK:ta vastaan tuloksena oli henkilökohtaisen kahden onnistumisen lisäksi 5–2-voitto.

Miltä vauhti on vastaan maistunut?

– Koko ajan paremmalta. Pitsiturnauksessa oli aika vaikeaa, niin kuin varmaan jokaisella. Edellisestä pelistä oli monta kuukautta, ja tuntuma hakusessa. Nyt meni jo paremmin kuin keskiviikkona Mikkelissä (Jukurit voitti 2–1), ja toivottavasti lauantaina menee taas paremmin kuin äsken, Taavitsainen vertasi.

Lauantaina TPS kohtaa Tampere Cupin finaalissa Tappara–Ilves-ottelun voittajan.

Tampere Cup, HIFK–TPS 2–5
1–0 Miro Saarelainen (Miro Heiskanen–Daniel Grillfors), 1–1 Erik Thorell (Tomi Kallio–Elmeri Eronen), 1–2 Topi Taavitsainen, 1–3 Elias Karvonen (Teemu Lämsä–Julius Vähätalo), 1–4 Taavitsainen (Otto Nieminen), 1–5 Jerry Ahtola (Kallio–Thorell), 2–5 Henri Tamminen (Heiskanen–Panu Mieho).