Raju kaksijakoisuus löi leiman JYPin runkosarjaan - Loppukauden tilastot loksauttivat leuat

JYPin juhlat olivat runkosarjan kevätpuoliskolla tuttu näky. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

JYPin runkosarja hakee kaksijakoisuudessaan vertaistaan. Työmoraali säilyi vähintään kelvollisella tasolla synkällä syyskaudellakin, mutta ennen joulua joukkue ennätti tehdä omanlaisensa taiteenlajin siitä, kuinka monella eri tavalla jääkiekko-ottelun voi hävitä.

Ainoastaan versio "totaalisen umpisurkea syväkyykkäys" jäi näkemättä, vaikka todella kehnojakin vaiheita peleissä nähtiin. JYP saattoi olla erän-puolitoista hyvä ja sitten kuin taikaiskusta viisikkopeli levisi käsiin. Puolustajat virkkasivat omassa päässä ja sillä välin hyökkääjät karkasivat vastustajan siniviivan tuntumaan. Pelin pyöriessä omissa nähtiin tilanteita, joissa yksikään hurrikaanisielu ei oikein tuntunut tietävän, mitä pitäisi tehdä.

Joulukuun 9. päivänä JYP konttasi KooKoo vastaan Kouvolassa 2-5 -tappion ja oli vajonnut taulukossa jo sijalle 12. Seuraavana päivänä se kaatoi kotonaan Kärpät 3-0, mutta sitten tuli käkättimeen Pelicansilta ja Ässiltä. Tässä kohdin sijoitus oli 11:s, pisteitä 31 ottelusta vain 39 ja maaliero tympäisevä 68-78.

Syksyn mittaan hurrikaanileirissä pidettiin palavereita, joissa ei isojakaan kirjaimia kaihdettu. Kokeneiden ydinpelaajien ja päävalmentaja Marko Virtasen keskinäinen kommunikaatio ei toiminut suinkaan parhaalla mahdollisella tavalla, eivätkä ajatukset jääkiekko-nimisestä pelistäkään kolkutelleet ihan samoilla raiteilla.

Härkää takerruttiin kuitenkin sarvista kiinni ja todettiin, että kaikilla tuskin voi olla koko ajan kivaa, mutta merkittävästi messevämpää on jokaisella, jos tehdään vähintään säällistä tulosta. Erinomaisesta, huikeasta tai timanttisesta nyt puhumattakaan.

Ja sitten mentiin. Jälkimmäiset 29 kierrosta puhuvat puolestaan. Sijoitus koheni neljänneksi, pisteitä tarttui matkaan peräti 72 ja maaliero oli tajuton 92-45. Voittokulunkin aikana nähtiin liuta pelillisesti vähän vaisumpia esityksiä, mutta väkevää tulosta hurrikaani teki koko ajan. Loppukauden tilastot suorastaan loksauttavat leuat.

Se ei ole edelleenkään mikään kiekkokontrollin mallioppilas, mutta ei myöskään roiski. Riistopelaamisessa JYP on liigan aatelia, puolustusalueen puolustuspeli (PAPP) on tiivistä ja maalivahdit tarjoavat joka ilta mahdollisuuden voittaa. Identiteetti on vahva.

Läpimurto: Jerry Turkulainen
Antti Suomelan viime kauden tehot 13+13=26 heikossa Bluesissa antoivat jo viitteitä siitä, että jotain voi tapahtua. 22-23=45 meni toki yli odotusten ja puolustaja Sami Nikunkin (5+22=27) runkosarja oli väkevä, mutta varsinainen herra läpimurto oli kuitenkin 18-vuotias Turkulainen. 170-senttinen taskuraketti pistäytyi alkukaudesta Akatemian riveissä mestiksessä ottamassa uransa ensimmäiset hajut miesten peleistä, totesi, että näinhän tämä menee, eikä sen jälkeen luopunut paikastaan liiga-JYPissä. Ensimmäinen maali syntyi heti debyytissä lokakuun 1. päivänä SaiPan verkkoon ja tulokkaiden pistepörssin kolmas sija heltisi 48 ottelun saldolla 9+17=26. On mielenkiintoista nähdä, kuinka pieni mies viihtyy pudotuspeleissä.

Kivijalka: J-P Hytönen
Jaa-a, kyllä kai ne vihaisesti ujeltavan hurrikaanin perustukset on kuitenkin valettu rauhallisen kapteenin J-P Hytösen harteille. Seuraikoni ei ollut syksyllä yhtään sen parempi kuin joukkueensa ja välillä kävi mielessä, ovatko 35-vuotiaalla menossa jo viimeiset kilometrit huipulla. Loppusaldo 17+22=39 pistettä on kuitenkin kahden suunnan raatajan uran neljänneksi paras noteeraus liigassa ja tammi-helmikuun Hytönen porhalsi lähes piste per peli -tahtia. Lisäksi Hytönen on aina joukkueelleen paljon muutakin kuin tehopisteensä.

Uhkakuva: ???
JYPille ei ennen kauden alkua monikaan JYPin yllä uhkakuvia nähnyt. Vaisut alkukaudet ovat olleet tyypillisiä koko Marko Virtasen päävalmentajakauden ajan, joten kenties siinä oli yksi sellainen. Kuten hyvin tiedetään, se toteutuikin raskaimman kautta. Toisaalta voi olla niinkin, että syys-joulukuun turvallaan nujuaminen on tällä haavaa JYPille jo voimavara. Pudotuspelien kynnyksellä askarruttaa lähinnä se, voiko paketti jostain syystä levitä uudelleen? Toinen kysymysmerkki liittyy nelosketjuun, joka on useinkin ollut pudotuspeleissä voittavan joukkueen tavaramerkki. 110-prosenttisen luotettavaa nelosta JYPillä ei tällä hetkellä ole.