Porilaista ilmanraikastusta

Porin Ässät teki keskiviikkona ison päätöksen ja erotti päävalmentaja Pekka Rautakallion sekä kakkosvalmentaja Pasi Kaukorannan tehtävistään. Vaikka tilanne on ässälegenda Rautakallion kannalta kiistatta harmittava, saattoi erottaminen olla nykytilanteessa osittain pakon sanelema. Päätöstä ei takuulla tehty ilman painavia syitä.

"Kokeneen valmentajan tuskan näkivät joulukuussa kaikki"

Marraskuussa Ässät pelasi hyvää jääkiekkoa, vaikka loukkaantumiset vaivasivat jo valmiiksi kapeaa materiaalia. Silti seuran toimistolla päädyttiin siihen, että Jyrki Aho on tulevaisuudessa parempi valmentajanimi Ässille kuin Rautakallio. Tämä päätös ei miellyttänyt ”Rockya”, ja hän ilmaisi mielipiteensä harvinaisen selkeästi. Kokeneen valmentajan tuskan näkivät joulukuussa kaikki.

Samaan aikaa joukkueen pelillinen taso putosi. On aivan selvää, että Rautakallion kireä olemus vaikutti pelaajiin ja kokonaisuus hajosi pikku hiljaa. Vaikka Rautakallio sai seuraavien viikkojen aikana tasoitettua mielensä, oli vahinko pelaajien suuntaan jo tapahtunut. Vuoden 2016 aikana Ässät ei ole kaukalossa esiintynyt hyvin kuin yksittäisissä erissä.

"Perussuorittaminen ei ole enää Ässissä jatkajille vaihtoehto"

Valmentajanvaihdos on harvoin absoluuttinen ratkaisu ongelmiin, mutta tässä tapauksessa se voi olla iso piristysruiske kaikille. Pelaajat tiesivät, ettei Rautakallio jatka ensi kaudella joukkueessa, ja se on voinut tuoda kokonaisuuteen vääränlaisia tuntemuksia. Tilalle saapuva Mikael Kotkaniemi puolestaan on myös ensi kauden valmennustiimissä, joten pelkkä perussuorittaminen ei ole enää Ässissä jatkajille vaihtoehto. Kaikki teot ja tekemättä jättämiset kantavat ensi kaudelle asti.

Ässät pääsee aloittamaan nyt osittain puhtaalta pöydältä. Kauden aikana kertyneet roskat voidaan siivota pois ja keskittyminen siirtää ainoastaan olennaiseen. Yleinen ilmapiiri muuttunee ainakin paremmaksi muutoksen seurauksena. Riittääkö sekään Ässien materiaalilla menestykseen asti, on sitten toinen kysymys. Jotain seuran oli kuitenkin pakko kokeilla, ja valmentajanvaihdos oli nykytilanteessa realistisin mahdollisuus muuttaa kurssi.