Tomek Valtonen: "Pitsiturnaus on hieno tapahtuma"

Tomek Valtosen luotsaama Sport on jo tuttu vieras Pitsiturnauksessa. Kuva: Juha Sinisalo

Vaasan Sport on tottunut viettämään Pitsiturnaus-perjantaita Äijänsuolla pitkän kaavan kautta. Kahtena viime kesänä Sport on pelannut sekä aamun ensimmäisessä että illan viimeisessä ottelussa.

Tänäkin vuonna on oltava valmiina. Hereillä oleminen on perinteisessä valmentajajargonissa kiekkoklisee, mutta kun kiekko putoaa jäähän jo kello yhdeksältä, ilmaus tarkoittaa sananmukaisesti hereillä olemista.

- Meille se merkitsee sitä, että tulemme totta kai Raumalle jo torstaina. Muuten pelaajat joutuisivat heräämään yöllä jo kolmen-neljän aikaan, ja haluan sulkea pelaajilta sen tekosyyn tai selityksen, että joku oli ekassa pelissä vielä unessa, Valtonen perustelee.

Vaikka valmistautuminen aamupaloineen ja alkulämmittelyineen hoidetaan tarpeen vaatimalla vakavuudella, Sport-käskijä ei odota, että oman joukkueen peli olisi vielä Raumalla täydessä kuosissa. Alkulohkon vastustajina ovat viime kevään playoff-vastustaja TPS ja hopeamitalisti HIFK.

- Meillä on muutama pelillinen asia, joita pyrimme ajamaan sisään. Tässä treenipelien aikana on tarkoitus ottaa askeleita niin, että syyskuun alussa peli näyttäisi jo siltä kuin pitääkin ja että kaikki pelaajatkin olisivat pelitavassa sisällä.

Sportin riveistä puuttuvat Raumalla pitkäaikaispotilaat Olavi Vauhkonen ja Erik Riska. Aivan kaikki muutkaan eivät vielä ole pelivalmiudessa.

- Aivan kaikki eivät pelaa vielä pitsissä, mutta ensi viikolla Tanskassa pelaavat sitten jo kaikki muut kuin Vauhkonen ja Riska, Valtonen sanoo.

Vuosi sitten Sport eteni Pitsiturnauksessa finaaliin, missä Lukko oli tarkempilukemin 1-0. Itse asiassa vaasalaiset ovat pelanneet Pitsin päätöspelissä Tomek Valtosen molemmilla valmennuskausilla, sillä myös elokuun 2014 finaalissa kohtasivat Sport ja Lukko.

Samalla Valtoselle on valjennut varsin selkeästi, mistä Pitsiturnauksen vetovoima koostuu. Turnaus on kiekkoväen perinteinen kokoontumisajo. Yleisö seuraa omiensa otteita rennonvakavasti shortsit jalassa, hymy huulilla ja kiekkoa hengittäen.

Jo aamuvarhaisella pääovien edustalla kiemurteleva 100-metrinen jono on näky sinänsä. Kun jäähallissa on aamulla ennen kymmentä tuhansia ihmisiä, sitä ei usko, ellei omin silmin näe.

- Tätä just tarkoitan. Se on he***tin hieno tapahtuma ja siellä on hyvä fiilis, Valtonen virnistää.

Sport Pitsiturnauksessa:
9.00 TPS-Sport
11.30 Sport-HIFK