Pitkä maaliton putki piinaa Sportia – "Ei se huonolla tuurilla selity"

Ville Viitaluomalta vaaditaan urotekoja loppurunkosarjan peleissä. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Kukapa olisi uskonut syksyllä, että Vaasan Sport saattaa päättää kautensa runkosarjaan? Alkukaudella energistä, raikasta ja tuloksellista kiekkoa esittänyt kotkalauma on ajautunut todella ahtaaseen tilanteeseen, kun joukkueella on jäljellä enää viisi runkosarjaottelua.

13. sijalla sarjataulukossa oleva vaasalaisnippu on vain neljän pisteen päässä viimeisestä pudotuspelipaikasta, mutta kun otetaan huomioon, että viimeisestä pudotuspelipaikasta taistelee kolme muutakin joukkuetta, ovat Sportin mahdollisuudet jo kovin ohuet.

Ero olisi kurottavissa, mutta viime aikaiset peliesitykset eivät lupaa vaasalaisille pitkää kevättä: Sport on hävinnyt viimeiset kuusi otteluaan jääden peräti neljästi ilman maaleja. Tällä hetkellä maaliton putki on jo yli kahden ottelun mittainen.

Viimeisin "nollapeli" tuli tiistaina Vaasassa, kun Rauman Lukko haki Pohjanmaalta pisteet maalein 4-0. Sport laukoi ottelussa peräti 91 kertaa, ja Lukko-vahti Kaapo Kähkönen merkkautti 54 torjuntaa, mikä kertoo kaiken oleellisen kotkapaitojen tehokkuudesta.

Matkassa on ollut paljon huonoa tuuriakin, mutta kaikkea se ei selitä.

– Ei se huonolla tuurilla selity. Jos katsotaan taaksepäin viimeistä kuutta ottelua, niin koko ajan on ollut sama laulu... Kyllä se harmittaa, mietiskeli Sportin kultakypärä Ville Viitaluoma.

– Tämä on minunkin urallani ensimmäinen kerta, kun näin pahasti painitaan maalinteon kanssa. Siinä täytyy olla aina sellainen pilke ja oveluus mukana, jotta maaleja tulisi. Väkisin kiekko ei mene maaliin, mutta tässä ei auta nyt kuin katsoa peiliin. Sieltä se syy löytyy.

Ainakaan yrityksestä maalinteko ei ole jäänyt kiinni. Lukko-ottelun 91 laukausta on osoitus siitä, että ainakin Sport pääsee kiekon kanssa hyökkäysalueelle ja voittamaan siellä kamppailuja.

– Vaikka se on klisee, niin aina pitää laukoa. Mutta välillä tilanteissa täytyisi olla ovelampia ja siirtää kiekkoa, Viitaluoma jatkoi.

Viimeisiä runkosarjaotteluja ajatellen vaasalaisfanit voivat pitää vielä toiveitaan yllä, sillä Sport on osoittanut, että ainakin joukkue pääsee maalintekopaikoille. Jossain vaiheessa tehokkuuskin löytyy, mutta suurin kysymys lienee, kääntyykö kelkka tarpeeksi aikaisin?

Yksi merkittävä tekijä vaasalaisten pelissä on hyökkäyksiinlähtö. Kun keskialueen ylitys onnistuu, on Sport vahvasti niskan päällä, mutta aina sekään ei ole ollut ruusuilla tanssimista.

– Esimerkiksi viime otteluissa me olemme tulleet hyvin hyökkäysalueelle sisään. Hyökkäysalueella pitää olla vain päättäväisempi, voittaa se pieni aika ja tila, ja kun tulee maalintekopaikka, niin kiekko on laitettava sisään.

– Se on positiivista, että me luomme paikkoja, mutta nyt vain on pakko onnistua viimeistelyssä, Viitaluoma alleviivasi.

Vaasalaiset kohtaavat loppukauden otteluissa HPK:n, JYPin, Ilveksen ja KalPan kahdesti. Vaikka vastustajia ei saisi liikaa tuijottaa, niin vaikuttaa urakka silti vaikealta. Jopa mahdottomalta.

Tänään Sport kohtaa Kerhon Hämeenlinnassa, ja pohjalaisille kelpaa vain kolme sarjapistettä. Mutta se vaatii etenkin yhtä asiaa: maalintekotehokkuuden löytymistä.

Yksi merkittävimmistä asioista on ylivoimapeli, jossa Sport on antanut tällä kaudella liikaa tasoitusta vastustajille. Sport-luotsi Tomek Valtonen onkin yrittänyt keksiä uusia keinoja joukkueensa ylivoimapelin parantumiseen, ja uusimmassa painoksessa konkari Viitaluoma on b-pisteen kaaren sijaan alivoimanelikon keskellä. Nuori lahjakkuus Robin Salo on saanut ottaa vastuuta pyörittäjän paikalla.

– Minä olen tykännyt pelata sillä paikalla, ja meillä on ollut paljon hyviä aihioita. Olen varma siitä, että kun jatkamme samaan malliin, niin hyvä siitä vielä tulee, Viitaluoma päätti.