Petu palaa kotiin uuden värisessä paidassa – TUTO saa innostuneen kevättähden

Petteri Nummelin palaa kotikulmille innostuneena. Kuva: Jani Mesikämmen

Mestiksen runkosarjan voittoa kärkkyvä TUTO Hockey ei jäänyt toimettomaksi, kun viikonloppuna ilmaantui mahdollisuus vahvistaa joukkuetta todellisella profiilinimellä. Jo kesällä turkulaisryhmän mukana jäällä käynyt Petteri Nummelin, 44, ilmoitti TUTO-luotsi Miika Elomolle aikovansa palata kotikulmille. Rahat konkaritähden kevätpestiin kasattiin nopeasti.

Nummelin lähti TPS-sopimuksensa päätyttyä täksi kaudeksi Norjan pääsarjaan Storhamarin riveihin. Siirron taustalla oli norjalaisseuraa valmentanut vanha TPS-aikainen pakkipari Vladimir Smirnov. Venäläisluotsi siirtyi kuitenkin itse jo kesällä KHL-pestin perässä Kazaniin. Valmentajan ja pelityylin vaihtumisen myötä "Petun" aika Norjassa ei ollut aivan sitä, mitä ennalta oli suunniteltu, kautta on sotkenut myös loukkaantuminen – lähtöpäätös syntyi kuitenkin nopeasti valmentaja Robert Nielsenin kanssa keskustellessa.

Ensi viikosta lähtien Nummelin pelaa loppukauden Mestis-jäillä.

– Ajatus tuli sunnuntaina, sitä ennen en miettinyt kertaakaan. Sunnuntaina pelin jälkeen puhuttiin valmentajan kanssa asiat selviksi avoimesti ja rehellisesti. Sen jälkeen soitin tänne Miikalle ja alettiin etsiä ratkaisua asialle. 

"Ennätysvauhtia" siivonnut ja pakannut puolustaja lähti muuttokuormansa kanssa ajamaan perheensä luo Turkuun keskiviikkona. Torstai-iltapäivällä hän esittäytyi medialle TUTOn peliasussa. Kasvattajaseuransa TPS:n suuntaan hän ei edes katsellut, eikä haikaillut muuallekaan, vaikka liigaseurat etsivät kuumeisesti vahvistuksia laihoilta markkinoilta.

– Ei ollut mitään muita vaihtoehtoja. Tiesin, että kotiin tulen, jos jonnekin sieltä lähden, miksi olisin enää muualle mennyt. TPS:n osalta ymmärsin tilanteen viime vuonna, kun ilmoitettiin, ettei jatkoa tarjota, Nummelin perustelee.

Mestis on nykyisellään leimallisesti nuorten miesten sarja, jossa peli on useimmiten kiivastempoista. Ikinuori Nummelin aikoo kuitenkin sopeutua sekä pukukoppiin että peleihin asiaa suuremmin potematta. Hän aikoo joka tapauksessa jatkaa pelaamista terveyden salliessa – kesäkauden ikämiesjalkapalloilu ei riitä tyydyttämään kilpailuviettiä.

– En ole koskaan miettinyt, että olen jotenkin kokenut tai vanha. Tietty sitten tuntee itsensä vanhaksi, kun kuuntelee kopissa nuorempien juttuja. Mutta oli mullakin Playstation Norjassa, olen aika paljon nuortunut tässä talven aikana, Petu hymähtää.

Siirtoa TUTOn riveihin helpottaa paitsi viime kesän jääharjoituksissa syntynyt tuntuma, myös se, että joukkueen valmennuskaksikko on Nummelinille perin pohjin tuttu. Sekä päävalmentaja Miika Elomo että kakkosmies Marko Kiprusoff ovat ystäviä ja pelitovereita useamman vuosikymmenen ajalta.

– On se aina helpompaa, kun ei tarvitse mennä ihan vieraaseen paikkaan. Usein sanotaan, ettei valmentajalla ole niin väliä, mutta kyllä sillä on. Tunnen tämän joukkueen jotenkin, Elomon pelitapa on minulle tuttu ja tiedän, miten "Kipru" toimii pakkien kanssa.

Nummelin debytoi TUTO-paidassa ensi keskiviikkona kotijäällä. Elomo lupailee tähtivahvistukselleen luonnollisesti isoa vastuuta etenkin ylivoimapelin moottorina. Maailmaa kiertänyt pelimies tiedostaa varmasti asemansa, mutta osaa myös asetella sanansa viisaasti, Nummelin aikoo olla luottamuksen arvoinen.

– Peliaika pitää aina ansaita, ei millään vanhoilla meriiteillä voi heilua ylivoimassa siniviivalla, Jos ei siellä tule tulosta, minäkin olen sen verran uran varrella oppinut, että tajuan tulla vaihtoon sieltä. En kyllä ihan heti.

Tuttuun tapaansa positiivinen Petteri Nummelin puhkuu intoa tämänkin haasteen edessä. Lyhyellä perehtymisellä hän sanoo yllättyneensä positiivisesti Mestiksen nykytasosta.

– Mestiksessä on kova vauhti ja kova meno päällä, siihen pitää itse yrittää sopeutua. Mestis on mielestäni aliarvostettu sarja, täältä ne helmet kuitenkin nousevat Liigaan, monen pelaajan pohjat rakennetaan täällä.

– Tavoitteista en ole valmennuksen ja joukkueen kanssa ehtinyt puhua, mutta eiköhän se kaikilla ole se, että pelataan keväällä mahdollisimman pitkään. Onhan tämä kiekkokaupunki, ja nyt taitaa molemmissa sarjoissa olla paikalliset joukkueet kakkosena, en tiedä milloin viimeksi olisi näin hieno tilanne ollut, Nummelin pohtii.