Petri Matikainen lupaa jäähymäärien putoavan - "Me olemme puhdas joukkue"

Petri Matikaisen valmentama Pelicans on kahdella viime kaudella kerännyt runsaasti rangaistuksia. Lahtelaisten luotsi lupaa nyt muutosta. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Aina sattuu ja tapahtuu, kun Pelicans on kaukalossa.

Usein seurauksena on se, että lahtelaisten pelaajat huomaavatkin seuraavansa pelitapahtumia kaukalon ulkopuolelta.

Kahdella viime kaudella Pelicans on kerännyt hurjat määrät rangaistusminuutteja. Toissa talvena hurjat 919 minuuttia, viime kaudellakin 760.

Mukana on paljon isoja rangaistuksia, joista on langetettu pelikieltoja.

Näin on siis ainakin ollut. Liigakaudesta 2017–18 ei ole pelattu vielä peliäkään.

– Mä uskon kiimaiseen, kivaan Pelicansiin tänä vuonna, joukkueen päävalmentaja Petri Matikainen luonnehtii.

Ei kuulosta tutulta.

Matikaisella on maineensa armottomana piiskaajana. Hänen joukkueensa ovat ärhäkkäitä, kovaotteisia ja peräänantamattomia.

Ja nyt puhutaan kivasta?

– Meidän joukkueemme on vahvasti liikkuva, nopeasti pelaava, toisistaan huolta pitävä. Me pyrimme voittamaan pelissä kamppailuja. Peli on peliä, ja siinä mennään vahvasti, Matikainen luettelee.

– Mutta miehen mitta ei ole se, miten paljon istut jäähyllä. Se on muuttunut. Me olemme puhdas joukkue.

Rangaistusminuuttien määrä vähentyy todennäköisesti jo sillä, että Ben Blood siirtyi Pelicansista Ässiin.

Iso jenkkipakki rymisteli peräkkäisillä kausilla 160 ja 146 minuutin arvoisesti ja kärsi siinä sivussa lukuisia pelikieltoja.

Poissa on myös Juhani Tyrväinen, jonka tie vei Helsingin IFK:n paitaan.

– Joukkueeseen tulee aina vaihtuvuutta. Tyrväisen me olisimme halunneet pitää, mutta hän lähti. IFK maksoi maltaita, emmekä me voineet mitään, Matikainen toteaa.

Liian kiltti Pelicans ei välttämättä vieläkään ole. Lahtelaisilla on edelleen riveissään esimerkiksi Antti Tyrväinen, joka on parhaimmillaan tai pahimmillaan laittanut pöytään vielä Bloodiakin kovemmat jäähylukemat.

Tyrväisen veljeksistä vanhempi on voittanut turkoosissa paidassa jäähykuninkuudenkin. Silloin hänelle tuomittiin muhkeat 186 rangaistusminuuttia.

Joka tapauksessa Lahdessa puhaltavat muutoksen tuulet. Joukkue on uusiutunut rajusti, ja viidestä parhaasta pistemiehestä jäljellä on enää Iikka Kangasniemi.

Vili Sopasen ja Antti Erkinjuntin lähdöt jättävät ison kolon paikattavaksi.

– Me voimme olla ihan mitä vaan, kunhan kaikki vaan uskovat omaan sapluunaansa. Meillä on erittäin hyvät johtavat pelaajat, kuten kapteenimme Stefan Lassen. Hän on johtajana aivan erinomainen, neljättä kauttaan lahtelaisten peräsimessä aloitteleva Matikainen kehuu.

– Joukkueesta lähtevä voima on sellainen isoin juttu, mitä mä toivon tälle kaudelle.