Petr Briza soitti maanantaina Juha Junnolle: kaverukset tapaavat taas

Briza torjui kiekkoja Lukon paidassa kaksi kautta 1991–1993.

Sparta Praha kuuluu Euroopan huippuseuroihin. Seuran hallituksen puheenjohtaja Petr Briza nappasi maanantaina iltapäivällä käteensä kännykän ja soitti nostalgisen puhelun.

– Tapaamme taas. Mukavaa.

Ääni kuului Brizalle, joka kilautti kaverilleen. Toisessa päässä oli Kärppien toimitusjohtaja Juha Junno.

Puhelun syy oli selvä. Sparta Praha kohtaa CHL:n pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Kärpät. Samat joukkueet ottivat yhteen viime kaudella. Kalkkiviivoilla loppu oli jännittävä ja dramaattinen.

Sparta Praha voitti ensimmäisen ottelun kotonaan 4–2. Toinen osaottelu oli Kärppien eduksi niin ikään 4–2 – kunnes Mika Pyörälä iski viimeisellä minuutilla voittomaalin 5–2:een.

Junno tunnelmoi maanantaina illalla kärppäklubilla, kuinka ikimuistoinen hetki CHL:n pudotuspelien arvonta Helsingissä oli.

– Kun arvontakorissa Kärpät oli vielä jäljellä, meille oli vastustajana vain kaksi vaihtoehtoa; Yonost Minsk ja Sparta Praha. Kun palloista nousi Sparta Praha, riemuitsin. Prahaan on helppo matkustaa, kun taas Minskiin viisumeineen olisi pitänyt käydä melkoinen paperisota, Junno alleviivasi.

Sparta Prahan hallituksen puheenjohtaja Petr Briza on Suomessa etenkin raumalaisille kiekkofaneille tuttu. Kun Tshekkoslovakia samettivallankumouksen myötä hajosi 1992, niihin aikoihin Briza torjui kiekkoja Lukon paidassa kaksi kautta 1991–1993. Ajanjaksoon mahtuvat valinnat kaksi kertaa Liigan tähdistökentälliseen sekä voittaminen olympiapronssia Albertvillessa 1992.

1992 MM-välierässä hän joutui nykyisessä Sparta Prahan kotihallissa nöyrtymään rankkarikisassa Suomelle. Keijo Säilynoja ja Jarkko Varvio pistivät kiekon pussiin ohi Brizan, kun taas Markus Ketterer torjui kaikki tshekkirankkarit. Se oli Suomen MM-kisahistorian ensimmäinen mitali, mutta finaalissa Ruotsi oli sillä kertaa vielä parempi.

CHL:n pudotuspelien ensimmäinen kierros ja taistelu pääsystä 16 parhaan joukkoon pelataan 4. lokakuuta ja 11. lokakuuta – ensin Prahassa ja viikkoa myöhemmin Oulussa. Otteluparin voittaja kohtaa seuraavalla kierroksella voittajan otteluparista Lukko–HV-71.

Viime kaudella Kärpät pääsi päätyyn asti ja haastoi Oulussa pelatussa CHL-finaalissa Frölundan, mutta mestaruus karkasi Ruotsiin maalein 2–1. Samalla kaudella Sebastian Aho, 19, sai U20 MM-kultaa, MM-hopeaa, CHL-hopeaa ja liigapronssia.

Toinen huippulahjakkuus Jesse Puljujärvi, 18, sai puolestaan U20- ja U18 MM-kultaa, CHL-hopeaa ja liigapronssia.

Kaksi neljän mitalin tulevaisuuden tähteä. Hurjaa ja huikeaa. He molemmat pelaavat ensi kaudella NHL:ssä.

Maanantai-illan kärppäinfo kertoi myös sen, että Liigan avausviikonloppuna kaikki Kärppien pelaajat ovat terveinä ja valmiita hyppäämään vieraissa perjantaina TPS:n ja lauantaina HPK:n kimppuun.

– Lasse Kukkonen harjoitteli tänään joukkueen mukana ja on taas täydessä kunnossa, kun liiga alkaa, Kärppien päävalmentaja Kai Suikkanen varmensi.