Rajun tällin saanut HPK-puolustaja: "Pelistä ei tule mitään, jos pelkää"

Takaisin tositoimiin. HPK:n puolustaja Joonas Lehtivuori on toipunut pelikuntoon maajoukkuetauon aikana. Kuva: Juha Tamminen

HPK:n puolustaja Joonas Lehtivuori on toipunut pelikuntoon kolmen viikon takaisesta tärskystä.

Silloin Pelicansin hyökkääjä Antti Tyrväinen tyrmäsi Lehtivuoren rajusti ja sai tempustaan peräti 12 ottelun pelikiellon.

– Toipuminen sujui yllättävän sutjakkaasti. Ensimmäiset päivät olivat vaikeimpia, kun välillä tuli hyviä hetkiä ja välillä huonoja. Onneksi olo tasaantui aika nopeasti, Lehtivuori kuvailee.

Kun Lehtivuori talutettiin jäältä Tyrväisen pommin jälkeen, ilme näytti suorastaan pelottavalta.

– Olen nähnyt ne kuvat. Eiväthän ne hyviltä näytä. Kotijoukot pelästyivät vielä enemmän kuin minä, mutta onneksi ei käynyt pahemmin. Sen muistan jäältä, kun aloin täristä noustessani ylös. Lääkärin mukaan se on ihan normaalia, kun tulee pieni shokki.

Aivotärähdys oli 28-vuotiaalle puolustajalle uran toinen.

– Ensimmäinen tuli joskus kymmenen vuotta sitten Ilveksessä, kun pää osui kovaan pleksiin. Kun nousin silloin jäältä pystyyn, jalat pettivät alta. Tämä on jäänyt mieleen.

Sen jälkeen Lehtivuori pääsi pelaamaan ilman isompia loukkaantumisia aina kauteen 2013–14 asti, jolloin ruotsalaisessa Modossa pelanneelta pakilta murtui kämmenluu.

– Kämmenluu piti leikata kaksi kertaa. Sen jälkeen alkoi ikävä kierre: meni peukalo, tuli nivustyrä ja nyt sattui tämä. Toivottavasti meikäläisen vammakiintiö on nyt täynnä, Lehtivuori heittää.

Vastoinkäymiset eivät ole vaikuttaneet Ilveksen kasvatin pelaamiseen millään tavalla.

– Et voi miettiä näitä juttuja, kun menet kaukaloon. Jos ryhdyt varomaan jäällä, hommasta ei tule mitään. Se näkyy pelissä aika nopeasti.

Lehtivuori on täynnä virtaa hyvin sujuneen alkukauden jälkeen. Hän on nauttinut täysin siemauksin HPK:n valmennusjohdon antamasta peliajasta ja vastuusta.

– On ollut tosi mukava pelata, kun mihinkään ei ole sattunut. Nivustyrä oli inhottava, kun jokainen potku tuntui.

Lehtivuori pelasi kaudet 2009–11 AHL:n Adirondack Phantomsissa ja vuodet 2011–15 Modossa.

– Haluan ottaa nyt yhden stepin eteenpäin. Jos pääsisin kokeilemaan ulkomailla vielä jossain vaiheessa, se olisi kova juttu.

Kun toisen polven liigakiekkoilija (isä Jari Lehtivuori käväisi Tapparassa) kokeili Pohjois-Amerikassa, hän oli vielä raakile.

– Silloin kaikki sanoivat, että on mentävä nyt tai ei pääse koskaan. Näin jälkeenpäin ajateltuna lähdin liian aikaisin. En ollut läheskään valmis niihin ympyröihin. Nykyään tiedetään paljon enemmän treenaamisesta ja jääkiekkoilijan elämästä ylipäätänsä, Lehtivuori kuvailee.

Modo-vuodet olivat hienoa aikaa. Örnsköldsvik kuuluu Ruotsin vahvimpiin kiekkokeskuksiin. Se näkyi ja tuntui kaikessa.

– Siellä kaikki hoidettiin viimeisen päälle. Pelaajan ei tarvinnut miettiä mitään muuta kuin pelaamista. Modolla oli ihan huippuorganisaatio. NHL:stä kotiutunut Markus Näslund otti GM:n paikan lopetettuaan hienon pelaajauransa, Lehtivuori suitsuttaa.