Pelicansin Vartiaiselle kolmen ottelun pelikielto

Pelicansin Taavi Vartiaisen kova ja epäpuhdas taklaus nosti keskiviikkona Kuopiossa tunteet pintaan. Tilanteesta ei tuomittu ottelussa edes kaksiminuuttista, mutta kurinpitäjä langetti teosta kolmen ottelun pelikiellon. Kuva: Europhoto

Liigan kurinpitäjä määräsi Pelicansin Taavi Vartiaiselle kolmen ottelun pelikiellon ensimmäisen KalPa-ottelun taklauksesta.

Vartiaisen taklaus osui KalPan puolustajaa Niko Mikkolaa päähän. Kuopiolaisten maajoukkuepuolustaja ei enää tällin saatuaan palannut kaukaloon.

– Mikkola loukkaantui taklauksen seurauksena eikä pelannut ottelua loppuun. Saadun tiedon mukaan taklauksesta aiheutunut pelikyvyttömyys ei kuitenkaan aiheutunut päähän kohdistuneesta kontaktista, kurinpitäjä Sampo Liusjärvi kirjoittaa

Raskauttavana seikkana kurinpitäjä näkee sen, että Vartiainen tulee tilanteeseen ns. kolmantena pelaajana. Taklauksesta ei itse ottelussa tuomittu edes kahden minuutin rangaistusta, mutta teko nostatti kiekkopiireissä keskustelun vastustajan kunnioittamisesta. Kiekkoareenan juttu ja video tilanteesta löytyy tästä linkistä. 

– Koska Vartiainen suorittaa voimakkaasti ylöspäin suuntautuvan taklauksen ja lisäksi tulee tilanteeseen kolmantena pelaajana, Vartiainen piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa taklauksella. Tilanteesta tulee tuomita Vartiaiselle ottelurangaistus.

Uransa 112 runkosarjaottelussa 235 jäähyminuuttia saanut Vartiainen selvisi tilanteesta "ensikertalaisena" vähemmällä, koska hänellä ei ole muhkeista rangaistusmääristään huolimatta aiempaa kurinpitohistoriaa.

– Harkinnassa on otettu huomioon kuluvalla kaudella kurinpitomenettelyssä määrättyjen pelikieltojen kestot ja se, että Vartiaiselle ei ole aiemmin määrätty pelikieltoa Liigan kurinpitomenettelyssä, Liusjärvi perustelee.

KalPa johtaa Pelicans-puolivälieräsarjaa ensimmäisen ottelun jälkeen. Vartiainen on sivussa otteluparin kolmesta seuraavasta ottelusta. Teoriassa on mahdollista, ettei lahtelaishyökkääjää nähdä enää tositoimissa tänä keväänä. Se luonnollisesti edellyttäisi sitä, että KalPa voittaisi kolme seuraavaakin ottelua.

Myös Pelicans koki Kuopion ottelussa pahan menetyksen, kun joukkueen ykkössentteri Juhani Tyrväinen loukkaantui saatuaan oman pelaajan lämärin kasvoihinsa. Kiekkoareenan tietojen mukaan vamma vaatinee leikkaushoitoa.

Joukkueet kohtaavat seuraavan kerran tänään Lahdessa.

Pelicansin kokoonpanossa meni kiertoon kerralla neljä hyökkääjän paikkaa. Naftaliinista kaivettiin esiin koko nelosketju, jonka muodostavat Antti Tyrväinen, Henri Heino ja Aleksi Rekonen.