Tuttua Petrellille – pelannut Sveitsissä ja voittanut CHL:n

Kokenut paluumuuttaja. Lennart Petrell on pelannut HIFK:n paidassa yhdeksän kauden aikana 376 runkosarjaottelua. Kuva: JP Mikola


Lennart Petrell tietää hyvin, mihin HIFK on lähdössä. Hän on sekä pelannut Sveitsissä että voittanut CHL:n. HIFK:n CHL-avaus on perjantaina Zugissa.

”Lennu” oli kaudella 2013–14 Pohjois-Amerikasta palattuaan Geneve-Servettessä ja silloin pelejä oli tietysti myös Zugissa.

– Heillä on liigan hienoin halli, kun muuten Sveitsin hallikannasta voi olla montaa mieltä. Meidän kompleksimme oli jostain 1950-luvulta. Vaikka sitä olikin uusittu, niin vanha huokui joka paikasta. Vähän soraääniäkin oli, mutta minua se ei häirinnyt.

– Halleissa on kuitenkin kaikki mitä tarvitaan, kun pukukopit, huollon tilat, punttisalit ym. on uusittu. Tunnelmat ovat aivan eriomaisia ja minusta on oikeastaan vain romanttista, että hallit ovat vanhoja.

Mutta näin ei ole EV Zugin kohdalla. Bossard Arena on vuodelta 2010 ja sen kapasiteetti on 7000. Nimensä se on saanut isolta kansainväliseltä logistiikkayritykseltä, jonka päämaja on Zugissa. Halli on aina lähes loppuun myyty, kun keskiarvo on ollut yli 6000.

”Lennu” tuntee noilta vuosilta niin sveitsiläisen kiekkoilun kuin EV:n hyvin.

– Sveitsiläinen kiekkoilu poikkeaa aika paljon täkäläisestä liigasta. Siellä on paljon suoraa luistelua ja hyökkäyspeliä. Kaukalotkin ovat isompia. Organisaatiopuolella heillä olisi paljon opittavaa täältä, mutta fanikulttuuri on siellä paljon parempaa kuin täällä. Sellaista se on. Kaikilla on opittava toisilta.

– Rotaatiota siellä on aina paljon. Josh Holden [ex-HPK] on tietysti vielä mukana, mutta ”Jake” Immonen tuli vasta minun jo lähdettyä. Antti [päävalmentaja Törmänen] tuntee hyvin tilanteen ja osaa valmistaa meidät peliin. Meillä on hyvät lähtökohdat.

– Käymme tietysti läpi heidän yli- ja alivoimaansa sekä karvausta, mutta tässä vaiheessa kautta on tärkeintä saada oma peli käyntiin ja löytää omat viisikot.

Petrell on alkukaudesta ollut Corey Elkinsin ketjussa toisena laitana Jasse Ikonen. Tässä kolmikossa ”Lennun” rooli on mm. maalin edessä pelaaminen, jossa hän onkin liigan parhaita.

Geneve-Servette oli hänen kaudellaan runkosarjassa neljäs ja hävisi välierät vain otteluin 3–4 mestaruuden lopulta voittaneelle Zürichille. Iso voitto tuli Spengler Cupissa, jossa Geneve voitti ensin alkulohkonsa, kukisti sitten Team Canadan välierässä ja TsSKA Moskovan loppuottelussa 5–3. ”Lennu” teki joukkueensa kolmannen maalin.

– Se oli hauska turnaus, kun kaikilla on perheetkin mukana. IFK:n kanssa olin kerran aikaisemmin ollut mukana, mutta silloin emme tainneet voittaa yhtään ottelua. Se on vaikea turnaus voittaa. Davos saa aina vahvistuksia ja Kanadalla on hyvä Euroopasta koottu joukkue. Meille se oli ensimmäinen voitto ja se oli iso asia.

Jo kaudella 2003–04 HIFK:n liigajoukkueeseen noussut ja vuoden 2011 mestaruusjoukkueen kantaviin voimiin kuulunut Petrell oli vuodet 2014–16 Ruotsissa Luulajassa. Silloin tuli myös CHL:n voitto. Loppuottelu oli Luleå HF:n kotihallissa Coop Norrbotten Arenassa ja siinä Luulaja voitti toisen ruotsalaisjoukkueen Frölundan 4–2.

– Tuo mestaruus oli todella hieno juttu. Suhtauduimme hyvin vakavasti liigaan. Meillä oli koko ajan kaksi tavoitetta eli CHL:n voitto ja Ruotsin mestaruus. Oma mestaruus ei onnistunut, kun hävisimme jo puolivälierät.

– Pelaajien suhtautumisessa ei silloin eikä meillä nyt ole mitään vikaa, mutta pitäisi saada vielä fanit kunnolla mukaan. Hiukan tätä liigaa on häirinnyt se, että liian monet pitävät näitä vielä vain harjoitusotteluina, mutta ne ovat kovia pelejä. Meillä on hyvä asenne ja kaikki pelissä.

Perjantaina HIFK avaa sitten oman CHL-kautensa vieraspelillä Zugissa. Fanien ääntä riittää varmasti, mutta helpolla HIFK ei pelistä selviä.