Pelaajayhdistyksen pomo vastaa Lukko-luotsille: "Käsittämätöntä höpinää"

Suomen Jääkiekkoilijat ry:n toiminnanjohtaja Jarmo Saarela vastaa kovin sanoin pelaajien joulutaukoa kritisoineelle Lukon päävalmentajalle Kari Heikkilälle.

– Onhan tuon tyyppinen avautuminen nykyaikana ihan käsittämätöntä höpinää. Pidän tuollaisia ajatuksia ihan pöyristyttävinä, Saarela lataa.

Sopimus on työnantajapuolen eli jääkiekon SM-liigan ja meidän eli Pelaajayhdistyksen yhdessä sopima. Kyse on 3+2-vuotisesta sopimuksesta, jossa on nyt menossa toinen vuosi. On käsittämätöntä, että siitä ruvetaan tässä vaiheessa uikuttamaan ja itkemään, Saarela täräyttää.

– Heikkilä on vanhan liiton valmentaja. Onkohan hänelle jäänyt vähän Venäjä-vaihde päälle? Saarela kysyy.

Toiminnanjohtaja Saarelan mukaan pelaajilla on ammattinsa vuoksi velvollisuus pitää itsestään huolta myös vapailla ollessaan.

– On aika vanhakantaista ajatella, että pelaajat istuisivat jouluna neljä päivää vodkalasi sylissä tai syövät liikaa kinkkua.

Harjoitteluvapaalle on tarkoitus mahdollistaa kauempana asuville pelaajille aikaa läheistensä kanssa.

– Vuodessa on yksi joulu. Onhan se nyt käsittämätöntä, jos joukkue ei pysty pyhittämään joululle neljää päivää, Saarela sanoo ja lisää:

– Heikkilällä on tietysti oikeus näkemykseensä, mutta onhan tuollainen näkemys jo koominen. Eikö hän yhtään luota pelaajiinsa tai arvosta heitä?

Ammattipelaajat osaavat hänen mukaansa hoitaa itsensä pelivireeseen ilman että joulupäivänä on virallisia ja seuran valmentajien vetämiä harjoituksia.

– Jätkät saavat mennä omin nokkinensa treenaamaan, ja seurat saavat jopa järjestää heille jäävuorot, Saarela huomauttaa

Saarela muistuttaa, että selkeän aikarajan kirjaaminen takaa yhdenvertaisuuden. Tästä syystä kokoontuminen on sallittu kaikille liigaseuroille tapaninpäivänä kello yhdeksältä aamulla.

– Jos emme tekisi näin, joku valmentaja luultavasti aloittaisi treenit jo joulupäivän iltana, joku taas ehkä jo aamulla. Ja kai sen jälkeen joku saattaisi vielä keksiä, että vedetään jo aattona, Saarela kärjistää.

Tapaninpäivän kierros oli välillä pois ottelukalenterista, mutta se palasi ohjelmaan, kun tämänkertaista yleissopimusta sorvattiin.

– Pelaajat totesivat, että tapaninpäivänä voidaan pelata, jos se auttaa seuroja taloudellisesti. Sopimus olisi mahdollistanut myös uudenvuodenaattona pelaamisen, Saarela huomauttaa.

– Jos pelataan, niin otteluparit pitää laatia niin, että vieraspaikkakunnalle ehtii sen jälkeen, kun omalla hallilla on kokoonnuttu aikaisintaan yhdeksältä tai sen jälkeen. Siinä ehtii sitten vetää aamutreenit, ruokailun ja siirtyä pelipaikkakunnalle. Nyt (Liigan kilpailutoimenjohtaja) Arto I. Järvelä on saanut sellaisen ohjelman tehtyä, Saarela kiittelee.

Raumalla pelattavan Lukko–Sport-ottelun lisäksi muut tapaninpäivän otteluparit ovat HIFK–TPS, HPK–Ilves, Jukurit–KalPa, KooKoo–JYP, Pelicans–SaiPa ja Tappara–Ässät.

Saarelan tuohtumuksesta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.