Pelaajavirta Oulun ja Kajaanin välillä jatkuu vuodesta toiseen

Kärppien ja Mestis-joukkue Hokin välinen yhteys on vuosien varrella osoittautunut toimivaksi yhtälöksi. Kärpät voi lähettää Kajaaniin pelaajia, joille ei olisi Oulussa tarjolla jääaikaa, ja Hokki puolestaan saa riveihinsä hyvin harjoitelleita urheilullisia jääkiekkoilijoita.

– Enää ei puhuta farmisopimuksesta Pohjois-Amerikan tyyliin, vaan virallinen ilmaisu on yhteistyöseurasopimus. Pelaajat voivat liikkua varsin vapaasti ja saavat ilman maksuja peliluvan tarvittaessa vaikka heti seuraavaksi päiväksi, Kärppien urheilutoimenjohtaja Harri Aho taustoittaa.

"Enää ei puhuta farmisopimuksesta Pohjois-Amerikan tyyliin, vaan
virallinen ilmaisu on yhteistyöseurasopimus."

– Nyt kun Jari Laukkanen on ollut Hokin päävalmentaja, yhteistyö on toiminut poikkeuksellisen hyvin. Seuranta on tiivistä, ja saan sieltä päin jatkuvasti päivitettyä tietoa meidän pelaajista, hän jatkaa.

Isossa kuvassa yhteistyön parhaimpana esimerkkinä voi pitää Janne Pesosta, joka ei 20-vuotiaana kaudella 2002–2003 mahtunut Kärppien kivikovaan kokoonpanoon, vaan joutui hakemaan Kajaanista vauhtia.

Pesonen sai Kajaanissa vastuuta ja pelasi Mestis-kaudellaan 40 ottelua pistein 14+21=35.

Kajaanista Ouluun palasi pelaaja, joka oli hämmästyttävän valmis liigaan. Kaudella 2003–2004 Pesonen pelasi Kärpissä 56 ottelua (17+13=30), valittiin vuoden liigatulokkaaksi (Jarmo Wasama -palkinto) ja mikä merkittävintä: Kärpät voitti kauden päätteeksi liigakultaa. Sittemmin Pesonen voitti lisää liigakultaa, hänestä tuli KHL:n mestari ja maailmanmestari.

Myös Hokin näkökulmasta yhteistö on poikaa. Se saa Kärpiltä ilmaista työvoimaa, käytännössä vähintään yhden puolustajan ja yhden hyökkääjän joka kausi. Etenkin vanhentuneet Kärppien A-juniorit hakevat Kajaanista lisää vauhtia ja jääaikaa sekä uutta nostetta uralleen.

– Tänään näin liigajoukkueen harjoituksissa Aku Kestilän, entinen oma A-juniori, joka pelasi viime kaudella Hokissa miesten pelejä. Hän näytti todella hyvältä, Aho mainitsee.

Viime kaudella Hokissa kävi kymmenen ottelun verran nuorten maalmanmestari Antti Kalapudas, joka on nyt vahvasti murtautumassa Kärppien vakiokokoonpanoon.

Torstaina Hokki uutisoi, että joukkueen riveihin liittyvät Kärppien hyökkääjät Sami Anttila ja Miska Humaloja, jotka ovat siellä lainapelaajia ”toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella”.

– Molemmat lähtevät Kajaaniin hakemaan peliaikaa. Varsinkin Humaloja tarvitsee isoja minuutteja pitkän loukkaantumisen jälkeen, ja tulee sitä kautta takaisin meille, Aho suunnittelee.

25-vuotias Humaloja on Pyhäjärven Pohdin kasvatti, joka siirtyi 19-vuotiaana Hokin A-junioreihin. Hän pelasi Kajaanissa aina viime kauteen saakka, jonka aikana päävalmentaja Lauri Marjamäki kutsui keskushyökkääjän Kärppiin. Runkosarjan otteluita kertyi 27 tehoin 4+4=8.

21-vuotias Sami Anttila on Kärppien omia kasvatteja. 171-senttinen Anttila teki kaudella 2014–2015 A-junioreissa vahvaa jälkeä pistein 29+42=71. Anttilan pistekeskiarvo kaikissa juniori-ikäluokissa on ollut yli piste per peli.

Anttilan murtautuminen Kärppien liigakokoonpanoon ei vielä ole onnistunut. Hän pelasi Kajaanissa myös viime kaudella. 28 ottelua tuottivat 5+7=12.

Aikaisemmin tällä viikolla Hokki-komennuksen Kärppien pelaajista sai puolustaja Taneli Siikaluoma.

Liigan ja Mestiksen välillä olevia yhteistyöseurasopimuksia on ainakin Tapparan ja Lempäälän Kisan, Lukon ja KeuPan, Sportin ja Hermeksen sekä JYPin ja JYP-Akatemian välillä.