Ovetshkinin poissaolo on onni

Venäjän vuoro? Oleg Znaroksin luotsaama joukkue vaikuttaa nyt poikkeuksellisen harmoniselta, kun Aleksander Radulovin (47) kaltaiset sooloilijat puuttuvat joukosta. Kuva: Jukka Rautio.

Sotshin olympiakatastrofin jälkeen päävalmentajaksi valittu Oleg Znaroks yrittää johtaa Venäjän MM-mitaleille neljännen kerran peräkkäin.

Venäjä pehmitti Tshekin torstaisessa puolivälierässä puhtaasti 3–0 ja eteni neljän parhaan joukkoon.

Znaroks nostettiin vastuulliselle paikalle maaliskuussa 2014, kun olympiakultaa metsästäneen Venäjän unelma murentui tyrmäävään puolivälierätappioon Suomea vastaan.

Venäjä on ottanut Znaroksin aikakaudella jo kolme peräkkäistä MM-mitalia: kultaa Minskistä 2014, hopeaa Prahasta 2015 ja pronssia Moskovasta 2016.

Leijonat romuttivat myös MM-haaveen.

Nyt Venäjän joukkue vaikuttaa poikkeuksellisen harmoniselta. Osakkeet paranivat luonnostaan, kun maalitykki Aleksander Ovetshkin joutui jättämään MM-turnauksen väliin loukkaantumisen takia.

Ovetshkin on kiistattomasti huippukiekkoilija, mutta Venäjän paidassa hänestä on ollut useammin haittaa kuin hyötyä.

Znaroks oli tiukkana myös ykkösvahdin valinnassa. Hän päätyi Tampa Bayn Andrei Vasilevskiin Columbuksen Sergei Bobrovskin sijasta.

Venäjä metsästää nyt MM-kultaa seitsemällä NHL-vahvistuksella. Vasilevskin ohella täysosumaa metsästävät puolustajat Ivan Provorov (Philadelphia) ja Dmitri Orlov (Washington) sekä hyökkääjät Artemi Panarin (Chicago), Nikita Kucherov (Tampa Bay), Vladislav Namestnikov (Tampa Bay) ja Jevgeni Kuznetsov (Washington).

Pohjois-Amerikan avut tekivät kaikki osumat Tshekkiä vastaan. Orlov aloitti maalikarkelot, Kucherov jatkoi ylivoimalla ja Panarin sinetöi voiton päätöserässä.

Tshekin alavireisyys jatkuu edelleen. Takavuosien kiekkomahti jäi kärkikolmikon ulkopuolelle jo seitsemännessä peräkkäisessä arvoturnauksessa.

Tämä jakso sisältää viidet MM-kisat, Sotshin olympiaturnauksen ja viime syksyn World Cupin.

Tuoreimpana mitalina on kevään 2012 MM-pronssi.

Kurssiin toivottiin muutosta uuden päävalmentajan Josef Jandacin johdolla, mutta hänkään ei ole pystynyt palauttamaan Tshekkiä kukoistukseen.